Domenico Gasparri, artistul detaliului

Faptul că „totul e o apă şi-un pământ” s-a confirmat încă o dată la Neapole, în incredibila Maison d’Artiste a cărei gazdă este Ico Gasparri, arheolog, fotograf, scriitor, ceramist, restaurator, colecționar de antichități, figură iconică ce aminteşte, prin felul său de a fi, perioada Estetismului când arta reprezenta rațiunea de a trăi.
Pensiunea sa este casă, refugiu, loc de odihnă, muzeu și/sau aventură estetică. La fiecare pas, în perfect echilibru, ochiul său de artist și designer a pus în valoare tablouri, ceramică, piese de mobilier vechi și obiecte prețioase, toate la dispoziția vizitatorului cu o amabilitate şi generozitate unice.

Domenico Gasparri, Ico în artă, s-a născut n 1959 la Cava de’Tirreni. După absolvirea liceului clasic se licențiază în Litere clasice ca arheolog. Lucrează pentru Muzeul Louvre și Centrul de Cercetare Aerospațială din Toulouse, unde se specializează în lectura imaginilor prin satelit, care face și obiectul tezei sale de doctorat. În 1990 își începe activitatea editorială, este art director de ilustrație, colaborând cu edituri prestigioase ca Feltrinelli, Garzanti, Mondadori, etc.
Pasiunea pentru fotografie se naște spontan în 1975, când ochiul îi este atras de aspecte sociale. Este autorul a 65 de expoziții de poezie fotografică, în care sunt reunite ample proiecte de angajare socială precum Cine este maestrul lupului cel rău!, Re-ciclez, O privire în spatele gunoiului, ca și numeroase spectacole de teatru precum Parc-fără-jocuri, Mare clandestină, Mica Odisee și altele care ilustrează natura sa empatică faţă de lumea din jur și devenirea ei constantă.

Ico Gasparri este un artist social, cum însuși se definește. Experiențele profesionale și sociale i-au permis să identifice valori umane într-o societate plină de contraste.
Despre România, Ico vorbește cu afecțiune și admirație. „În primii ani de activitate arheologică am cunoscut o întreagă echipă de intelectuali români foarte bine pregătiți și am avut un mare respect pentru maestrul meu, Dinu Teodorescu, pe care îl consider cel mai bun din lume în arheologie antică”. Artistul a revenit în România în 2015 și impresiile sale despre schimbările sociale și mentalitatea profesională a tinerei generații în special sunt excelente. În schimb, dintre trăsăturile caracteristice Bucureștiul, cea care a reținut ochiul fotografului maestru a fost prezența cablurilor electrice.
Ico Gasparri crede în individ, în capacitatea sa de a schimba societatea în bine prin crearea de micro-universuri bazate pe idei și idealuri comune.



Bucureşti
























Migranţi - Mare clandestină
























Marina Socol
(nr. 11, noiembrie 2021, anul XI)