NR. 9/SEPTEMBRIE 2024, ANUL XIV - LECTURĂ PLĂCUTĂ!


ÎNTÂLNIRI CRITICE

Thomas Becker şi Pierre Bourdieu, oameni şi idei

Invitatul lunii este un distins intelectual din Berlin, Thomas Becker, într-un amplu interviu realizat de Luciana Tămaş, din care publicăm prima parte în numărul din septembrie. Becker vorbeşte aici despre întâlnirea sa cu Pierre Bourdieu (1930-2002), considerat unul dintre cei mai importanţi şi mai influenţi sociologi francezi. Becker afirmă, printre altele: „Munca empirică este și în prezent importantă pentru mine. Analiza luptelor pentru putere nu exclude analiza formelor literare sau artistice (indiferent de formele de legitimitate pe care le au), deci nici a formelor instituționale cu limbajele lor unice”.




ORIZONTURI DE POEZIE

„Lecția de privit”. Din poezia lui Luciano Erba

Sub titlul Lecţia de privit, publicăm un grupaj de versuri semnate de Luciano Erba (1922-2010), milanez get beget, continuator al filonului literar etichetat de Luciano Anceschi ca „linia lombardă”. A fost – pe lângă meseria sa de bază, cea de profesor de literatură franceză și de literaturi comparate la Universitatea Catolică din Milano în care, de altminteri, se formase – poet, critic literar, traducător. Volumele sale de versuri s-au succedat ritmic în toată cea de a doua jumătate a secolului XX şi au primit numeroase premii literare. Prezentare şi traducere de Smaranda Bratu Elian.



„Dorm, iubire-dorm ”. Versuri de Silvia Comoglio

Semnalăm, în colecţia de poezie italiană contemporană coordonată de Eliza Macadan la editurile Cosmoli din Bacău şi Eikon din Bucureşti, un nou volum de versuri în ediţie bilingvă, cel al poetei Silvia Comoglio, intitulat Dorm, iubire-dorm / Dormo, amore-dormo (traducere în limba română de Eliza Macadan). Silvia Comoglio s-a născut în 1969 şi este licenţiată în filosofie. Are la activ numeroase volume de poezie şi diferite recunoaşteri din partea criticii. Este o poetă a cărei scriitură este marcată de o amprentă onirică şi vizionară, suspendată între sunet şi sens..




ANIVERSĂRI LITERARE

Sensul metamorfozării lui Pavese în „Femei singure”

Septembrie este luna naşterii scriitorului Cesare Pavese (9 septembrie 1908 - 27 august 1950). Ştefan Lucian Mureşanu ne introduce romanul Femei singure, în care scriitorul se apropie prin metamorfozare de adâncul din sufletul unei femei. Îi va simţi şi îi va trăi clipele de fericire şi deznădejde, pe care doamna Clelia, eroina romanului, le va avea pe tot parcursul povestirii. Cu cât înaintăm în dialogul femeii, cu atât înţelegem spasmul bărbatului intrat în transa adâncă a eului feminin. Romancierul a trebuit să intre într-un rol greu de jucat pentru a înţelege de ce multe femei se sinucid.



Moştenirea culturală a lui Giuseppe Pontiggia

Giuseppe Pontiggia s-a născut la Como pe 25 septembrie 1934 şi s-a stins din viaţă în 27 iunie 2003. A fost unul dintre cei mai importanți scriitori şi critici italieni din secolul XX, un autor care a avut curajul și capacitatea de a reînnoi genurile romanului și eseului, și care a știut să creeze un discurs limpede si penetrant. Un cuvânt-lume, pe care Pontiggia îl intensifică, îndepărtându-l de un uz conformist și falsificator care predomină în societatea de azi. Criticul literar Daniela Marcheschi, discipolă a maestrului, ne prezintă preţioasa sa moştenire culturală.




TRADUCERI LITERARE

Traduceri inedite. Din „Gândurile" lui Iginio Ugo Tarchetti

În acest număr vă prezentăm un autor italian încă netradus la noi. Este vorba despre Iginio Ugo Tarchetti (1839-1869), scriitor, poet şi jurnalist, unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai mişcării literar-artistice denumite Scapigliatura. Din 1869 datează volumul Racconti fantastici (Povestiri fantastice), care cuprinde aşadar atât povestirile fantastice ale scriitorului - Le leggende del castello nero (Legendele castelului negru), Un osso di morto (Un os de mort), cât şi eseurile sale reunite sub titlul Pensieri (Gânduri), din care publicăm o primă parte în traducere românească.




ORIZONTURI DONNA

Din scrierile și călătoriile Stelianei Ciortescu

Despre Steliana Ciortescu au mai rămas multe surse de descoperit și reamintit, fiindcă toate realizările ei au rămas uitate în arhive și biblioteci, atât cele din domeniul ei de specialitate, apicultura și horticultura, cât și activităţile ei ca membră a unor asociații feministe: Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române (SONFR), Consiliul Național al Femeilor Române, Liga drepturilor și datoriilor femeii, Societatea Teozofică din România, societatea Țăranca a văduvelor de război. În numărul din septembrie, Monica Negru continuă evocarea acestei personalităţi.




SERIA DE AUTOR IONEL CIONCHIN

Francesco Griselini şi românii

În Seria de autor menită a duce mai departe moştenirea culturală a istoricului Ionel Cionchin (1943-2021), publicăm studiul dedicat lui Francesco Griselini (1717-1787). Numele lui este indisolubil legat de Banat, unde a făcut cercetări timp de doi ani şi jumătate (septembrie 1774-februarie 1777) şi a lăsat posterităţii o lucrare de importanţă covârşitoare pentru ţinutul românesc de la nordul Dunării, pentru răspândirea în lume a informaţiilor despre oamenii şi bogăţiile din acest spaţiu geografic, dar şi despre asemănările dintre români şi italieni şi despre similitudinile dintre cele două limbi.




ORIZONTURI FILOSOFICE

Despre o filozofie a „resturilor”. Povestea unei reviste

În ultimii ani, fenomenul schimbărilor climatice și impactul poluant al activităților umane în contextul globalizării a dus la o dezbatere tot mai intensă, pe multiple paliere. Pe lângă intervențiile instituționale, de la cele naționale sau transnaționale (ONU, UE) până la cele adoptate la nivel local, subiectul a devenit materie școlară dar și o temă de reflecție filosofică. În prima parte a articolului său, Horia C. Cicortaș evocă experiența revistei „Sophia” (1999-2004), fondată la Napoli de profesorul Horst Künker (1936-2008), ale cărui preocupări filosofice vizau și chestiunea „resturilor”.




PEDAGOGIE

Pentru o pedagogie a dialogului. Viaţa şi opera lui Paulo Freire

Pedagogul brazilian Paulo Freire este unul din cei mai mari gânditori ai timpului nostru. S-a născut  la 19 septembrie 1921 la Recife, în nord-estul Braziliei,şi s-a stins din viaţă la Sao Paolo la 2 mai 1997. Profesorul italian Paolo Vittoria i-a dedicat volumul Narrando Paulo Freire. Per una pedagogia del dialogo, apărut şi în română, Paulo Freire: viaţa şi opera: pentru o pedagogie a dialogului (Editura Didactică şi Pedagogică, 2010, trad. de Daniel Mara şi Cosmina Diana Păvăluc). Cartea este un interesant itinerar în spaţiu şi timp, care dă viaţă gândirii şi experienţelor celebrului pedagog.




Revistă online editată de
Asociaţia Orizonturi Culturale Italo-Române.

Promovează dialogul intercultural,
cu un interes predilect
pentru traducerea literară
ca operă de mediere.









PARTENERI INSTITUŢIONALI











PARTENERI SUSȚINĂTORI




COPYRIGHT


Toate textele de pe acest site
sunt protejate
de dreptul de autor.
Este interzisă preluarea
şi reproducerea acestora,
chiar parţială şi cu orice mijloc, fără acordul editorului.