NR. 4/APRILIE 2024 - ACTUALIZARE CONSTANTĂ, URMĂRIŢI-NE!


INVITATUL LUNII

Robert Şerban: „Cititul e adevărata opțiune intelectuală”

Invitatul lunii aprilie este poetul şi jurnalistul Robert Şerban, în dialog cu Luciana Tămaş. Printre multiplele teme abordate se află şi viitorul lecturii şi al cărţii tipărite, despre care Robert afirmă: „În 30-40 de ani, cărțile electronice, în forme tot mai ușor de accesat, vor înlocui cartea de hârtie, care va fi tot mai scumpă și pentru un număr tot mai restrâns de oameni. Însă o știm cu toții: nu suportul e important, ci cititul. Citește pe ecrane dacă poți face corpul de literă mai mare, mai elegant, mai luminos, dar citește! Cititul e adevărata opțiune intelectuală”.




EVENIMENT EDITORIAL

Un dar nesperat: Alda Merini în limba română

A apărut chiar în aceste zile, în cunoscuta colecție bilingvă Biblioteca Italiană a editurii Humanitas, pentru prima dată în limba română, un volum consacrat integral uneia dintre cele mai mari, mai profunde și mai neobișnuite voci lirice recente ale Italiei: Alda Merini, Il suono dell’ombra. Poesie / Sunetul umbrei. Poezii, traducere, cronologie, note şi îngrijirea ediţiei de Dana Barangea, cu o prefaţă de Ambrogio Borsani. Cine a fost Alda Merini, cine e Alda Merini – căci de-acum a pășit dincolo de propria-i moarte? Ne răspunde Smaranda Bratu Elian.




SPAŢIUL CALVINO

Luciana Gravina: „Calvino, o moștenire de mare provocare”

În aprilie vă propunem noi contribuţii în Spaţiul Calvino. Luciana Gravina, naratoare, poetă și critic literar, ne vorbeşte despre moştenirea „de mare provocare" a scriitorului: „complexitate, multiplicitate, experimentare, cercetare. Și lista ar putea continua. În orice caz, este un semnal că romanul, în structura sa tradițională, ar putea fi depășit". Iar fantasticul calvinian întrerupe clișeul de sfârșit de secol XIX, care continuă în prima jumătate a secolului XX și care se bazează, în principal, pe supranatural. Interviu de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone.



Filippo La Porta: „Calvino, un seismograf al terenului nostru cultural”

„Calvino a fost un seismograf care a măsurat în permanență cu multă fidelitate și precizie (una dintre «valorile» sale) diferitele mișcări ale terenului nostru cultural atât de accidentat: de la Rezistența italiană până la boom-ul economic italian și la poluarea industrială, de la angajamentul politic până la inteligența artificială.” Oaspetele nostru în Spațiul Calvino este cunoscutul critic literar și eseist Filippo La Porta, născut la Roma în 1952, autor a numeroase și importante studii despre literatura italiană contemporană. Interviu de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone.



Martina Palese: „Calvino, fiu și totodată fiu vitreg al propriei sale epoci”

„Prin felul în care evidențiază contradicţiile, am putea spune că Italo Calvino  opune o versatilitate care îl face mai degrabă fiu și fiu vitreg al propriei sale epoci, al interpretării paradoxale a transformărilor istorice și culturale care îi afectează realitatea internă și externă”. În rubrica noastră Spațiul Calvino intervine Martina Palese, jurnalistă acreditată la Ordinul Gazetarilor din Lazio. Licențiată în literatură italiană, filologie modernă și lingvistică, în prezent este doctorandă implicată într-un proiect despre literatura italiană și despre Castelele Romane, la Universitatea Tor Vergata din Roma.




PROPUNERI EDITORIALE

„Carstul meu” de Scipio Slataper: un roman central-european

În acest număr propunem publicului şi editorilor din România un nume al literaturii italiene mai puţin cunoscut şi netradus la noi: Scipio Slataper (1888-1915), prozator, critic literar și publicist, originar din Triestul Austro-Ungar la acea vreme. În 1911, când scrie Il mio Carso, scriitorul împlineşte 23 de ani. Volumul, apărut în 1912, are un succes răsunător în epocă, fiind considerat un moment distinct în evoluţia prozei triestine. Apreciată de către istoricii literari drept o carte excentrică, Carstul meu este dificil de definit sub aspectul apartenenţei la un gen. De Afrodita Cionchin.




ORIZONTURI DE POEZIE

Poezii despre pisici în literatura italiană

Publicăm un grupaj de poezii despre pisici în literatura italiană, traduse de Anca-Domnica Ilea: Cântec pentru cotoiul Alvaro de Elsa Morante (după poemul Canto per il gatto Alvaro, din romanul Menzogna e sortilegio, 1948); Minna, siameza, tot de Elsa Morante (după Minna la siamese, din vol. de versuri Alibi, 1952); Mâţa de Umberto Saba (după La gatta, din vol. Canzoniere, secțiunea Trieste è una donna, 1910-1912); Mâțelor de la spitalul Sant’Anna de Torquato Tasso (după sonetul Alle gatte dello spedale di Sant’Anna, scris la azilul de nebuni din Ferrara între 1579-1586).



„Poezia moare”. Versuri de Paolo Castronuovo

Volumul bilingv Poezia moare / La poesia muore de Paolo Castronuovo a apărut în 2023 în colecţia de poezie italiană contemporană coordonată de Eliza Macadan la editurile Cosmoli din Bacău şi Eikon din Bucureşti. Traducerea este semnată de Cristian Peneș. Paolo Castronuovo este poet, scriitor și editor. A publicat treisprezece cărți de proză, poezie și cărți de artist. Amintim trilogia poetică Labiali (Pietre Vive, 2016), L’Insonnia dei Corpi (Controluna, 2018) și La Croce Versa (Effigie, 2022), precum şi volumul de poezii Bugiardino (Il Convivio, 2023 - Premiul Pietro Carrera).




ORIZONTURI DONNA

Simpozionul național „Femei celebre ale României” de la Vaslui

Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui, începând din 2019, a sărbătorit femeia de 8 Martie, în simpozionul național „Femei celebre ale României”, care a ajuns în 2024 la a VI-a ediție. Evenimentul a fost organizat în format hibrid și transmis on line pe pagina de Facebook a instituției. Au venit la Vaslui, sau au participat on line, un număr important de istorici și cercetători de la universități, institute, muzee și arhive din toată țara. Astfel, în ziua de 8 martie erau înscrise în program 26 de comunicări, iar pe 9 martie încă 11. Prezentare de Monica Negru.




ORIZONTURI DE ARTĂ

De la non-finitul lui Michelangelo la in-finitul lui Brâncuşi

Paralela între non-finit (Michelangelo) şi in-finit (Brâncuşi) poate părea surprinzătoare, însă, dacă avem în vedere asemănările temperamentale dintre cei doi monştri sacri ai sculpturii, lucrurile se simplifică. Puntea intermediară între cei doi creatori a reprezentat-o Auguste Rodin. Aparentul „conflict” de viziune artistică dintre Brâncuşi şi Rodin s-a dovedit până la urmă productiv și derivă din admiraţia pe care sculptorul francez o manifesta faţă de Michelangelo, artist pe care, în realitate, Brâncuşi l-a preţuit, deşi a lăsat impresia aparentă că-l contestă. De George Dan Istrate.




ORIZONTURI FILOSOFICE

Aldo Natale Terrin (1941-2024), fenomenolog al religiilor

În urmă cu câteva luni, s-a stins din viață la Padova, la vârsta de 82 de ani, Aldo Natale Terrin, preot catolic și profesor universitar. Reprezentant de seamă al fenomenologiei religiilor în Italia, Terrin a avut o producție științifică impresionantă, din păcate puțin valorizată în Peninsulă, unde disciplina istoriei religiilor a urmat abordări diferite, puțin permeabile la curentul fenomenologic. Terrin a fost un adept al abordării prin care Mircea Eliade s-a impus pe plan mondial. Horia Corneliu Cicortaș schițează în acest număr un scurt profil biografic al cercetătorului italian.




FOCUS EVENIMENTE

Invitaţie revista „Translationes”, nr. 16/2024

Publicăm invitaţia la colaborare pentru nr. 16/2024 al revistei „Translationes”. Tema centrală este Traducerea în perspectivă interculturală, căreia i se adaugă alte arii de interes şi actualitate: impactul informatizării şi digitalizării asupra domeniului traductologic (avantaje, riscuri, provocări); cercetarea istoriei recente a traducerilor în limba română (din 1990 până în prezent), prin analiza cantitativă și calitativă a datelor (domenii de traducere, autori, editori, traducători). Termenul limită pentru trimiterea articolelor este 31 iulie 2024 la isttrarom.translationes@gmail.com.



Apel Colocviul Comunicare şi cultură în Romània europeană 2024

În perioada 14-15 iunie 2024 va avea loc, la Universitatea de Vest din Timişoara, ediţia a XII-a a Colocviului Internaţional Comunicare şi cultură în Romània europeană (CICCRE), cu tema Biografia. Noi perspective metodologice, delimitări tematice, studii de caz. Toți cei interesați, cadre didactice, cercetători, doctoranzi, sunt invitaţi să reflecteze asupra acestei tematici şi să propună comunicări pentru secţiunile consacrate. Fişa de înscriere va fi completată online până la data de 1 mai 2024, fiind disponibilă pe pagina colocviului: www.ciccre.uvt.ro. Taxa de participare este de 70 € sau 340 lei.




Revistă online editată de
Asociaţia Orizonturi Culturale Italo-Române.

Promovează dialogul intercultural,
cu un interes predilect
pentru traducerea literară
ca operă de mediere.









PARTENERI INSTITUŢIONALI











PARTENERI SUSȚINĂTORI




COPYRIGHT


Toate textele de pe acest site
sunt protejate
de dreptul de autor.
Este interzisă preluarea
şi reproducerea acestora,
chiar parţială şi cu orice mijloc, fără acordul editorului.