NR. 3/MARTIE 2024 - ACTUALIZARE CONSTANTĂ, URMĂRIŢI-NE!


ANIVERSĂRI

În 2024, Veneția serbează al șaptelea centenar Marco Polo

De la începutul acestui an Veneția e în fierbere: primăria în colaborare cu muzeele civice ale Serenissimei, cu Universitatea Ca’ Foscari și cu alte numeroase instituții prestigioase, sub auspiciile Ministerului Culturii italian și ale Comitetului Național pentru celebrarea a șapte sute de ani de la stingerea din viață a lui Marco Polo (1254-1324), marele explorator, sunt cu motoarele pornite. Dar cine a fost el şi ce ispravă a făcut? Ce importanță a avut această ispravă atunci și ce importanță mai are ea astăzi de stârnește o asemenea efervescență? Ne răspunde Smaranda Bratu Elian.



Alexandru Marcu (1894-1955). Valorile trebuie să supraviețuiască

În 2024 se împlinesc 130 ani de la naşterea Profesorului Alexandru Marcu, pe care Eleonora Cărcăleanu îl consideră „poate cel mai important Italienist Român, în mod sigur unul dintre primii mari competenți și asidui răspânditori ai studiilor de italienistică, autor prolific, dăruit cu talent și sensibilitate, profesor cu vocație și har, într-un cuvânt un veritabil și entuziast Cărturar cu imensă putere de muncă”. Cea mai importantă lucrare a lui Alexandru Marcu, citită și azi cu mult profit, este Valoarea artei in Renaștere (1943), în care a intuit sensul autentic al Renașterii în toată multilateralitatea ei.



110 ani de la nașterea pictorului Eugen Drăguțescu

2024 este un an important pentru arta românească modernă, deoarece se împlinesc 110 ani de la nașterea lui Eugen Drăguțescu (Iași, 1914 - Roma, 1993), pictor român naturalizat italian, care a contribuit la consolidarea relațiilor culturale dintre Italia și România. Un artist care, din păcate, este oarecum uitat astăzi, dar care s-a bucurat de succes din partea criticii şi a publicului în timpul vieții, având expoziții în România, Italia, Olanda, Mexic și Statele Unite ale Americii, și care merită să fie redescoperit astăzi. De Niccolò Lucarelli.




SPAŢIUL CALVINO

E. Orsenigo: „Calvino, un mod de a «naviga» în rețeaua complexității”

„Prin marea sa creație literară, Calvino a adus în științele umane un mod deosebit de a «naviga» în rețeaua complexității”, afirmă Enrico Orsenigo în rubrica noastră Spațiul Calvino. Enrico Orsenigo este un psiholog înregistrat în Asociația Psihologilor din Veneto, Ph D. Student în Learning Science and Digital Technologies la Universitatea din Modena și Reggio Emilia. În articolele sale se ocupă de psihologia clinică, psihologia dezvoltării, psihiatria fenomenologică și filosofia tehnicii. Interviul este realizat de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone.




ÎNTÂLNIRI

Niccolò Lucarelli despre legăturile dintre arta italiană şi arta românească

„Între Italia și România, la nivelul dialogului pe tema artei moderne, cred că se poate face mai mult: sunt mulți artiști români, de exemplu Theodor Pallady sau Cornelius Baba, care sunt aproape complet necunoscuți în Italia, dar care ar fi interesant de descoperit. La fel cum există mulți artiști italieni din sec. XX care sunt puțin cunoscuți în România. De ce să nu încercăm să construim un traseu paralel de cunoaștere a parcursurilor artistice respective din sec. XIX și XX?” Invitatul este Niccolò Lucarelli, curator, critic de artă și teatru pentru „Artribune” și „ArtsLife”. Interviu de Andreea Foanene.




ANCHETĂ

În muzeu te miști în spațiu, pentru expunerea virtuală ești spectator

Publicăm ultima parte a anchetei realizate de Luciana Tămaș, care pune față în față viziunile mai multor artişti şi curatori: Bartha Sándor, Daniele Capra, Dorothea Fleiss, Ágnes Evelin Kispál şi Attila Kispál, Tudor Pătraşcu, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Oliver Ressler, Cristina Simion. Întrebările sunt următoarele: 1. Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, diferența fundamentală dintre expunerea virtuală și aceea din muzeu? 2. Este expunerea în muzeu superioară celei online – sau reprezintă doar o formă diferită de prezentare a unui obiect plastic?




ORIZONTURI DE POEZIE

„Pentru o singură voce”. Versuri de Amedeo Anelli

Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, semnalăm colecţia de poezie italiană contemporană coordonată de Eliza Macadan la editurile Cosmoli din Bacău şi Eikon din Bucureşti, sub egida cărora a apărut anul acesta un nou volum de versuri în ediţie bilingvă, cel al poetului Amedeo Anelli, intitulat Pentru o singură voce / Per una sola voce. Amedeo Anelli s-a născut în 1956 în S. Stefano Lodigiano și locuiește la Codogno. Se ocupă de poezie, filozofie și critică de artă. A publicat cataloage, cărți de artă și eseuri de critică literară, estetică și arte vizuale.



„Un cuvânt îl spală pe altul”. Versuri de Margherita Rimi

Volumul bilingv Un cuvânt îl spală pe altul / Una parola lava l'altra de Margherita Rimi a apărut recent în colecţia de poezie italiană contemporană coordonată de Eliza Macadan la editurile Cosmoli din Bacău şi Eikon din Bucureşti. Margherita Rimi s-a născut la Prizzi (PA) în 1957; locuiește la Agrigento. Poetă și eseistă, medic și neuropsihiatru al copilăriei și adolescenței, se află în prima linie pe frontul îngrijirii și protecției copilăriei, împotriva violenței și a abuzurilor asupra minorilor și în favoarea copiilor cu handicap. Versurile ei apar în reviste și antologii italiene și străine.




SEMNALĂRI DE CARTE

Vocație de scriitor: Jean-Pierre Longre

Un an de singurătate (Un an de solitude, Black Herald Press, Chartres-London, 2023) este cel dintâi volum de ficțiune publicat de Jean-Pierre Longre, profesor universitar și critic, care a predat literatura franceză și francofonă din secolul XX la Universitatea Jean Moulin de la Lyon. Unele povestiri gravitează în jurul nucleului tematic al călătoriilor și/sau întâlnirilor inițiatice necesare ecloziunii unei vocații: geniul tragic al lui Racine, geniul poetic al lui Éluard, cel de povestitor al lui Istrati și cel de scriitor al lui Perec. Recenzie de Daniel & Dominique Ilea.




ORIZONTURI DONNA

Severa Novian Sihleanu, un globe trotter filantrop

Biografia Severei Novian-Sihleanu este puțin cunoscută, în contextul arderii arhivei sale de la moșia din Ocina (actuala comună Adunați, județul Prahova) în anii instalării regimului comunist. Pe adresa primăriei comunei Adunați citim și azi scurte rezumate istorice privind contribuțiile soților Novian la modernizarea localității. La unele anticariate se mai găsește lucrarea Severei Sihleanu Note și desmintiri asupra amintirilor d-nei Sabina Cantacuzino. Însă nu avem biografii, note în enciclopedii, nici studii sau alte lucrări istorice de referință despre Severa Novian-Sihleanu. De Monica Negru.




ORIZONTURI DE ARTĂ

„Dimensiunea Carrara”: un univers al marmurei şi al sculpturii

Pentru a avea o percepţie autentică a „dimensiunii Carrara”, se impune imersiunea directă în vraja acestui univers al marmurei şi al sculpturii. Carrara suscită în sensibilitatea celui care o vizitează o impresie foarte puternică, atât prin frumuseţea şi pitorescul peisajului, cât şi prin activităţile specifice acestui loc, care generează atmosfera cu care aşezarea îşi cucereşte vizitatorii. Pentru un sculptor, întâlnirea cu Carrara poate constitui o experienţă profesională de o importanţă majoră, iar George Dan Istrate ne împărtăşeşte din propria sa experienţă în acest oraş-atelier.




ORIZONTURI FILOSOFICE

Ram Alexander, „Le rivelazioni dell’Amore Divino”

Anandamayi Ma (1896-1982) este o figură marcantă a spiritualității indiene din secolul trecut. Născută într-o familie vișnuită bengaleză, a dat de timpuriu semnele unei pronunțate vocații mistice care a condus-o pe calea desăvârșirii spirituale. Printre discipolii ei s-a aflat vieneza Atmananda, alias Blanca Schlamm (1905-1985). Ea a scris un jurnal spiritual, întins pe perioada a patru decenii, încredințat lui Ram Alexander, care l-a publicat în vol. Death Must Die („Moartea trebuie să moară”), reeditat și tradus în mai multe limbi, noua ediție italiană (2022) fiind recenzată aici de Horia Corneliu Cicortaș.




FOCUS EVENIMENTE

Invitaţie revista „Translationes”, nr. 16/2024

Publicăm invitaţia la colaborare pentru nr. 16/2024 al revistei „Translationes”. Tema centrală este Traducerea în perspectivă interculturală, căreia i se adaugă alte arii de interes şi actualitate: impactul informatizării şi digitalizării asupra domeniului traductologic (avantaje, riscuri, provocări); cercetarea istoriei recente a traducerilor în limba română (din 1990 până în prezent), prin analiza cantitativă și calitativă a datelor (domenii de traducere, autori, editori, traducători). Termenul limită pentru trimiterea articolelor este 31 iulie 2024 la isttrarom.translationes@gmail.com.



Apel Colocviul Comunicare şi cultură în Romània europeană 2024

În perioada 14-15 iunie 2024 va avea loc, la Universitatea de Vest din Timişoara, ediţia a XII-a a Colocviului Internaţional Comunicare şi cultură în Romània europeană (CICCRE), cu tema Biografia. Noi perspective metodologice, delimitări tematice, studii de caz. Toți cei interesați, cadre didactice, cercetători, doctoranzi, sunt invitaţi să reflecteze asupra acestei tematici şi să propună comunicări pentru secţiunile consacrate. Fişa de înscriere va fi completată online până la data de 1 mai 2024, fiind disponibilă pe pagina colocviului: www.ciccre.uvt.ro. Taxa de participare este de 70 € sau 340 lei.




Revistă online editată de
Asociaţia Orizonturi Culturale Italo-Române.

Promovează dialogul intercultural,
cu un interes predilect
pentru traducerea literară
ca operă de mediere.









PARTENERI INSTITUŢIONALI











PARTENERI SUSȚINĂTORI




COPYRIGHT


Toate textele de pe acest site
sunt protejate
de dreptul de autor.
Este interzisă preluarea
şi reproducerea acestora,
chiar parţială şi cu orice mijloc, fără acordul editorului.