EVENIMENTE CULTURALE


Spaţiul special „Centenar Pasolini” al revistei noastre

Spaţiul Centenar Pasolini aduce contribuţia revistei noastre la evenimentul anului 2022 în Italia. Reunim aici atât articole şi studii dedicate vastei producţii în toate genurile pe care Pasolini le-a abordat - eseistică, dramaturgie, roman, poezie sau cinematografie - cât şi diverse traduceri inedite din opera acestuia, alături de o serie de mărturii ale unor ilustre personalităţi ale literaturii şi culturii italiene care l-au cunoscut şi cu care a colaborat de-a lungul timpului, începând cu Alberto Moravia, unul din cei mai de seamă romancieri italieni ai secolului XX.



Nadia Terranova: „Scrisul, o expresie a libertăţii absolute”

În seria de „Dialoguri între scriitori italieni şi români” organizată de Ambasada Italiei și Institutul Italian de Cultură din București, în 18 ianuarie 2022 s-a desfăşurat întâlnirea transmisă în live streaming dintre scriitoarea italiană Nadia Terranova și scriitorul român Claudiu M. Florian, moderată de prof. Roberto Merlo de la Universitatea din Torino. Despre legătura interioară cu locul de origine şi felul în care această relaţie a fost influenţată de transpunerea în literatură, ca şi despre alte aspecte de interes ale scriiturii sale, în interviul cu Nadia Terranova realizat de Afrodita Cionchin.



Primul premiu Pavese pentru poezie: Antonella Anedda Angioy

Premiul „Cesare Pavese” înființat în 1984 se acordă anual, în luna august - în 2021, din cauza pandemiei, în noiembrie - în chiar casa natală a scriitorului. Premiul, organizat de Fundația Cesare Pavese, se adresează tuturor oamenilor de cultură care întrupează cel mai bine un aspect al personalității poliedrice a marelui scriitor, prin urmare are cinci secții, fiecare reprezentând unul din domeniile în care el a excelat: proză, eseu, traducere, activitate editorială, iar din 2021, și poezie. Câştigătoarea secţiunii de Poezie este o poetă de valoare, Antonella Anedda Angioy. De Smaranda Bratu Elian.



„Metamorfosi. Itineraria Picta”: artista Luminiţa Ţăranu la Veneţia

Luminiţa Ţăranu, stabilită în Italia în 1987, una dintre puținii artiști români deplin afirmați în Peninsulă, revine pe simeze cu o nouă expoziție personală intitulată Metamorfosi - Itineraria Picta. Fregio - Project room / Metamorfoze - Itineraria Picta. Friză - Project room, deschisă publicului la Galeriile Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, din 30 noiembrie până în 14 decembrie 2021. Artista ne prezintă conceptul expoziţional în contextul mai larg al cercetărilor sale de-a lungul timpului şi al tehnicii picturale proprii pe care a creat-o pornind de la serigrafie.



Săptămâna Limbii Italiene în România, o schimbare de paradigmă

„Săptămâna limbii italiene în lume” este un eveniment cultural internaţional organizat de peste două decenii în luna octombrie. Anul acesta, cum era și firesc, din cauza celui de al șaptelea centenar de la stingerea din viață a părintelui fondator al literaturii și limbii italiene, Dante Alighieri, în toată lumea săptămâna limbii italiene a fost dedicată acestui colos. Firește și în România, unde lucrurile s-au petrecut cu totul altfel decât până acum, „Săptămâna limbii italiene” având o cu totul altă structură și altă filozofie, pe care ni le ilustrează Smaranda Bratu Elian.



„Recurențe”, o expoziţie-eveniment la Accademia di Romania in Roma

Expoziția-eveniment Ricorrenze / Recurențe / Recurrences a Facultății de Arte și Design de la Universitatea de Vest Timișoara, realizată în colaborare cu Asociaţia Orizonturi Culturale Italo-Române din Timişoara, a fost găzduită de Accademia di Romania in Roma în perioada 17-30 septembrie 2021. Aşa cum subliniază curatoarea Maria Orosan-Telea, expoziţia a reunit peste cincizeci de lucrări într-un cadru unitar și dinamic declinat în soluții compoziționale mereu noi. În galeria online a revistei noastre, oferim publicului o selecţie reprezentativă din operele expuse.



La Bucureşti, expoziția „Predarea fibrei, între artă și design”

Întreaga lună iulie 2021, Galeria Cuhnia a Centrului Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” a găzduit expoziţia colectivă Predarea fibrei, între artă și design. Manifestarea, care a adus la rampă exprimările plastic-decorative ale câtorva remarcabili studenţi ai departamentului de la UNArte, a fost pentru coordonatorul ei, Dorina Horătău, „un complex şi integrat experiment estetic, care mi-a permis să fac apel, pentru propunerea expoziţională, la o bună parte din experienţa acumulată de-a lungul timpului ca mentor, ca organizator de evenimente şi ca artist”.



Antichitatea imaginată în expoziţia artistei Claudia Mandi

Întâlnirea cu recenta etapă creatoare a artistei craiovene Claudia Mandi, în ambianța personalei sale cu titlul în italiană (unde a făcut stagii de perfecționare și a și expus), Antichità immaginata, dă impresia unui act evenimențial pe cât de inspirat tematic, pe atât de relevant în dimensiunea unui har artistic în deplină afirmare. În-chipu-(i)ri, așadar, cu insistență programatică pe conceptul de corporalitate (antică) restituită pare-se memoriei noastre tot mai străine de rădăcinile risipite, dar regăsibile prin arealul atât de întins al artei. Cronică de George Popescu.



Premiul Campiello 2020, a 58-a ediție

Al doilea premiu literar ca importanță din Italia, după Premiul Strega, decernat la Roma, este Premiul Campiello, decernat la Veneția. Smaranda Bratu Elian ilustrează evoluția și diversificarea acestora, prezentând apoi ediţia Campiello 2020 şi premiantul Remo Rapino cu Vita, morte e miracoli di Bonfiglio Liborio, care a surprins juriul literar și a cucerit juriul popular. Romanul este o parcurgere a secolului XX italian din perspectiva protagonistului, Bonfiglio Liborio, un fel de nebunul satului; o perspectivă dinspre marginea societății asupra unei istorii care durează cât viața protagonistului.



Participare românească la expoziţia Arte&Virtus de la Milano

PassepARTout Unconventional Gallery din Italia a inaugurat în 16 octombrie 2020 expoziția ARTE & VIRTUS („Arte e Virtù per sconfiggere il virus" / „Artă şi Virtute pentru a învinge COVID-19”), la Unahotels Expo Fiera Milano. Expoziţia este deschisă publicului până în 29 octombrie 2020. Evenimentul născut online în timpul lockdown-ului din primăvară a văzut participarea a peste 300 de artiști internaționali, în rândul cărora se numără şi cinci artiste din Arad: Aneta Beatrice Filip, Simona Liliana Suciu, Dorothea Căilean, Georgeta Monica Tornean şi Lăcrimioara Boran.



Premiul Strega 2020: ceremonia în vremea covidului

2 iulie 2020: la 12 noaptea ora României, pe postul de televiziune RAI 3, în cadrul unei ceremonii online, se anunță câștigătorul celei de a 74-a ediții a celui mai prestigios premiu literar italian, premiul Strega. Cadrul este același, dar totuși nespus de altfel din pricina „distanței sociale”. Câștigător incontestabil este declarat, lucru extrem de rar, cel care în 2006 obținea același trofeu cu romanul Caos calmo (Haos calm): Sandro Veronesi, cu al său Colibri. Înmânarea festivă a tradiționalei sticle de lichior în aplauzele puținilor prezenți. De Smaranda Bratu Elian.



Bookcity Milano 2017 şi participarea României

S-a încheiat de curând cea de a şasea ediţie (16-19 noiembrie 2017) a amplelor manifestări milaneze ale Bookcity 2017, festival de anvergură dedicat cărţii şi lecturii. Smaranda Bratu Elian prezintă constelaţia activităţilor din acest an, structurată în mai multe categorii, fiecare cu locurile sale de desfăşurare. România a luat şi ea parte în cadrul proiectului „Drumurile basmului european”, cu basmul Fiul lui Aram din volumul Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm al scriitoarei Sînziana Popescu, tradus în italiană de Sara Salone şi publicat în 2015 la editura Mediamorphosis.



35 de artiste din Europa Centrală și de Est şi 120 de lucrări la Timişoara

Muzeul de Artă Timișoara a deschis porțile unei expoziţii mult așteptate, Woman, All Too Woman, pe 15 august 2018. Cele 120 de lucrări ale 35 de artiste vor fi găzduite până în 15 octombrie. Publicul poate vedea laolaltă opere - pictură, sculptură, fotografie, instalație, obiect - ale celor mai importante artiste din mai multe țări europene, cu precădere din Europa Centrală și de Est. Curatoarea Andreea Foanene a știut să circumstanțieze spaţiul, oferind vizitatorului instrumentele necesare pentru a-l face să „citească în filigran” operele acestei prețioase expoziții. De Enrico Cannata.



Conferinţa „Dialogues in Cultural Heritage”, Matera, 2018

Desfăşurată la finalul lunii mai 2018, întâlnirea profesională cu titlul Dialogues in Cultural Heritage a adus laolaltă în sudul Italiei câteva sute de specialişti din domeniul cultural. Pentru câteva zile, oraşul Matera a fost scena desfăşurării unui alt tip de spectacol, găzduind prezentările participanţilor în spaţii ample, precum: Casa Cava, fostul spital San Rocco, Biserica Cristo Flagellato, Universitatea din Basilicata. La conferinţă au participat profesionişti ai culturii din majoritatea ţărilor Europei, U.S.A, America de Sud, Canada, Africa, Asia şi Australia.



România la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, ediţia 2018

Între 10 și 14 mai 2018 la Torino s-a desfășurat, în tradiționala hală expozițională de la Lingotto, cea de a 31-a ediție a Salonului Internațional de Carte, la care ţara noastră a participat pentru al zecelea an consecutiv. Standul României, plasat excelent, în poziție frontală la una dintre intrările principale în spațiul expozițional, a avut o grafică și o amenajare elegantă. „Spazio Romania”, amenajat pentru conferințe și dezbateri, a găzduit evenimentele românești dedicate prezentării și dezbaterii celor mai semnificative traduceri recente în limba italiană. Cronică de Smaranda Bratu Elian.



Tinerii citesc Italia: Festlettura a ajuns la a şaptea ediţie

Festlettura ediția 2018, având ca motto „Parole che uniscono”, s-a desfășurat în bună măsură pe coordonatele stabilite și cimentate în anii precedenți ai acestui festival special de lectură în limba italiană. Peste 80 de participanți s-au înscris la cele trei categorii ale concursului (gimnaziu, liceu, universitate), școlile și orașele de proveniență acoperind aproape întreg teritoriul țării. Au fost reprezentate centrele cu tradiție în predarea limbii italiene, dar au fost și nou-veniți a căror activitate poate nici nu era cunoscută până la implicarea în acest festival. Cronică de Cristina Gogianu.



România la Salonul de Carte de la Torino, ediţia 2018

Între 10 şi 14 mai 2018 are loc cea de-a XXXI-a ediție a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, cu tema Un giorno, tutto questo/ Într-o bună zi, toate acestea. Pentru al zecelea an consecutiv, Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și Institutul Român de Cultură de la Veneția, organizează participarea țării noastre la cea mai importantă manifestare de profil din Italia cu un stand național care evocă Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri. Şi în acest an, Orizonturi Culturale Italo-Române are onoarea de a fi partener media al României la Salon.



Elevi români premiaţi la concursul „Uno, nessuno e centomila” din Italia

În 2017 a fost iniţiat concursul de literatură pentru elevi „Uno, nessuno e centomila”, la 150 de ani de la nașterea celebrului scriitor Luigi Pirandello. Tinerii aveau de adaptat pentru scenă, la alegere, una din nuvelele pirandelliene și, după un program de repetiții conduse de specialiștii locali, își puteau interpreta creația pe scena teatrului din Agrigento. În 2018 au participat tineri din 62 de școli italiene și străine. Elevul Robert Apa de la Colegiul „G. Barițiu” din Cluj, coordonat de prof. Laszlo Alexandru, a câștigat Premio Speciale „Città di Agrigento” pentru adaptarea cu titlul Tradimenti.



Seară Culturală Italiană la Universitatea din Bucureşti

În seara zilei de 23 februarie 2018, începând cu orele 17.00, studenţii voluntari ASLS (Asociaţia Studenţilor de la Limbi Străine, Universitatea din Bucureşti) au mutat pentru scurtă perioadă capitala Italiei în strada Pitar Moş, la sediul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, unde s-a desfăşurat, în încheierea Săptămânii Culturale Italiene, proiect al Catedrei de Limbă Italiană a facultăţii, Seara Culturală Italiană. Timp de cinci ore, prin diferite activităţi participanţii s-au putut încălzi cu voia bună şi cu spiritul jucăuş pentru care italienii sunt atât de iubiţi. Cronică de Flavia Vendetti.



Săptămâna Culturii Italiene. Un început ce speră să devină tradiție

În perioada 19-25 februarie 2018, s-a desfăşurat prima „Săptămână a Culturii Italiene”, organizată de italieniștii din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea București. Programul săptămânii s-a axat pe trei paliere tematice: excelenţa culturală italiană (de la literatură la arta marilor muzee, muzică, dans, cultura vieţii cotidiene şi tradiţiile populare), relaţiile interumane (fenomenul emigraţiei româneşti în Italia şi al prezenţei întreprinzătorilor italieni în România) şi relaţiile instituţionale şi de stat (ale României cu Italia şi cu Sfântul Scaun). Revista noastră este partener media.



La Serile Italiene, romanul câştigător al premiului Strega 2017

Cea de-a 49-a ediţie a Serilor Italiene, din 15 ianuarie 2018, a dat startul noului an printr-o ediţie desfășurată sub egida editurii Polirom la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Seara, ce a avut ca subiect de dezbatere „Oameni şi munţi”, a prezentat romanul lui Paolo Cognetti, Cei opt munţi, câştigător al renumitului premiu Strega 2017, pentru literatură italiană, recent apărut într-o excelentă traducere românească (Polirom, 2017). Invitaţi: traducătoarea Cerasela Barbone, italienista Oana Boşca-Mălin, scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu şi Cristian Flueraru, geograf și alpinist.



ICR Veneţia, concurs de traducere literară din română în italiană

În anul în care se celebrează Centenarul Marelui Război şi al Marii Uniri, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia lansează concursul „Balaurul”, adresat studenţilor de la cursurile de limba, cultura şi literatura română din universităţile italiene. Proba constă în traducerea din limba română în limba italiană a unui fragment de 7 pagini din romanul de război Balaurul, de Hortensia Papadat-Bengescu. Traducerile, însoţite de celelalte documente necesare înscrierii, trebuie trimise până la data de 15 martie 2018. Revista noastră este partener media al competiţiei.



Pirandello încheie ediţia 2017 a Serilor Italiene de la Humanitas

În 8 decembrie s-a încheiat ediţia 2017 a Serilor Italiene de la Humanitas, prin aniversarea a 150 de ani de la naşterea lui Luigi Pirandello. Acestui mare prozator, dramaturg şi eseist italian i-a fost dedicată o seară pornind de la cel mai recent volum apărut în colecţia Biblioteca italiană, antologia Nuvele pentru un an. Invitaţi au fost: marea actriţă şi director de teatru, doamna Dorina Lazăr, Miruna Bulumete, curatoarea volumului, Mihai Banciu, traducător, alături de regretatul Florin Chiriţescu, al unora dintre nuvelele cuprinse în volum, şi Smaranda Bratu Elian.



Arta dragostei sau dragostea pentru artă la Muzeul Naţional de Artă

Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte, până la 29 martie, expoziţia Ars amandi. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI-XIX. Prin anvergură, varietatea pieselor expuse şi calitatea cercetării ce o susţine, expoziţia are toate calităţile unui eveniment în peisajul expoziţional românesc, în condiţiile în care publicul bucureştean al ultimului sfert de veac a cunoscut puţine evenimente dedicate artei europene în general şi celei italiene în particular. Curatorul expoziţiei şi coordonatorul catalogului este Cosmin Ungureanu. Cronică de Ioana Măgureanu.



Măşti şi costume tradiţionale din Transilvania, expuse la Veneţia

Portul popular, funcțional în Transilvania până la jumătatea secolului al XX-lea, a ilustrat în cel mai înalt grad identitățile etnice și zonale din diferitele arii culturale transilvănene. Elemente ale costumului tradițional sunt integrate și în vestimentația de mascare, caracteristică obiceiurilor de iarnă. Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia găzduieşte între 2-18 februarie 2015 expoziţia „Măşti şi costume tradiţionale de sărbătoare din Transilvania” organizată în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Asociația Culturală Zestrea.



Colocviul „Emil Cioran”, a XX-a ediţie: Sibiu-Răşinari, 7-9 mai 2015

În perioada 7-9 mai 2015 va avea loc, la Sibiu şi Răşinari, cea de-a XX-a ediţie a Colocviului internaţional „Emil Cioran”, continuând iniţiativa promovată şi condusă ani de zile de regretatul profesor Eugène van Itterbeck. Cu ocazia comemorării a douăzeci de ani de la dispariţia lui Cioran, scriitori, cercetători, profesori, doctoranzi şi pasionaţi de opera filozofului din lumea întreagă sunt aşteptaţi să mediteze asupra obsesiei morţii care răzbate din întreaga operă a filosofului franco-român. Cei interesaţi pot comunica participarea până în 15 martie.



Confindustria România 2014: Premiu pentru Cultură directorului nostru

La Confindustria România Awards For Excellence 2014, i s-a conferit Afroditei Cionchin, directorul revistei noastre, Premiul pentru Cultură, un premiu onorific pentru activitatea de traducătoare şi pentru „revista pe care a fondat-o şi o conduce, «Orizonturi culturale italo-române», important instrument de comunicare pentru promovarea, în Italia, a principalelor valori culturale româneşti şi a imaginii României şi românilor, ca şi a culturii italiene în România”. Alţi premiaţi: Pirelli România (Premiul Responsabilitate), Tenaris (Premiul Education), Rifil (Excelenţă în Sectorul Manufacturier).



Milano, prima întâlnire a scriitorilor români din Italia

Prima întâlnire a scriitorilor români din Italia, care a avut loc la Milano în 13 decembrie 2014, a fost un succes atât prin numărul participanților, cât şi prin ideile propuse. Iniţiativa, promovată de poetul Viorel Boldiș, s-a desfăşurat cu susținerea lui George Bologan, consulul general al României la Milano, în colaborare cu revista „Orizonturi culturale italo-române” şi Centrul Cultural Italo-Român din Milano. Au condus dialogul Roberto Merlo, profesor de literatură română la Facultatea din Torino, și Alexandru Cohal, lingvist și cercetător la Facultatea din Pavia.



Poezia lui Giorgio Caproni la a treizecea ediţie a Serilor Italiene

În 17 decembrie 2014, la Librăria Humanitas-Kretzulescu din Bucureşti a avut loc a treizecea Seară Italiană, dedicată unui mare poet din secolul XX, Giorgio Caproni, şi antologiei proaspăt apărute la editura Humanitas, în cunoscuta colecţie bilingvă „Biblioteca Italiană”: Giorgio Caproni – Poesie/Poezii, traducere de Aurora Firţa. Invitaţii au încercat să schiţeze „geografia intimă” a poeziei sale, iar studenţii, organizatori ai serii, au reuşit să-l readucă în faţa publicului pe Caproni însuşi, prin proiectarea de materiale video în care poetul îşi rosteşte propriile versuri. Cronică de Vlad Vieru.



Evenimente la Bucureşti: Paolo Giordano şi Nina Façon

Două evenimente semnificative au animat în noiembrie viaţa culturală italo-română din Bucureşti: a douăzeci şi noua Seară Italiană de la Humanitas, dedicată romanului Corpul uman al lui Paolo Giordano, şi un omagiu remarcabilei italieniste Nina Façon, la patruzeci de ani de la dispariţie, omagiu adus de studenţii şi profesorii de la Catedra de Italiană a Universităţii din Bucureşti. La acest din urmă eveniment au fost prezente şi două foste studente de excepţie ale Ninei Façon: Doina Derer şi Eleonora Cărcăleanu. Cronică de Diana Constantin şi George Ivan.



Cenzura: call for papers revista Krypton nr. 5/2015

Publicăm CFP-ul revistei «Krypton», periodic semestrial al Departamentului de Limbi, Literaturi şi Culturi Străine de la Universitatea Roma Tre. Următorul număr, 5/2015, are ca temă Cenzura, pentru a surprinde noi aspecte ale controversatei relații care conexează puterea, indivizii și colectivitatea. Articolele, redactate în una din limbile prevăzute de „Krypton” (franceză, engleză, italiană, portugheză, română, spaniolă), se vor expedia până în 20 decembrie 2014 la adresa de email a revistei. Contribuţiile nu vor depăşi 35.000 de caractere cu spaţii incluse.



A douăzeci şi opta Seară Italiană de la Humanitas: schimbare de ştafetă

În 20 octombrie 2014, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti a avut loc a douăzeci şi opta Seară Italiană. Serile Italiene, organizate de Cercul de Studii Interdisciplinare al Studenţilor Italienişti şi de colectivul de italiană de la Universitatea din Bucureşti în colaborare cu editura Humanitas, sunt dezbateri care privesc actualitatea unei teme pornind de la o carte fundamentală din cultura italiană. De această dată, însă, a fost o întâlnire atipică, dedicată schimbării de generaţie în acest important proiect dedicat publicului cititor de literatură italiană. Prezentare de Alina Vlăgea.



Focus: Serile italiene şi centenarul scriitorului Giuseppe Berto

În 20 octombrie 2014, la Librăria Kretzulescu din Bucureşti, a avut loc prima Seara italiană din noul sezon. Aceasta a fost dedicată schimbării de serie a studenţilor şi gândită ca o sinteză şi o rememorare a activităţii desfăşurate până acum. De asemenea, în 23 octombrie 2014, a avut loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu un eveniment dedicat centenarului scriitorului Giuseppe Berto (1914-1978), unde s-a lansat traducerea celui mai cunoscut roman al acestuia, Il male oscuro (Răul ascuns), realizată de italienista Smaranda Bratu Elian.



Focus: Turneul companiei Telluris Associati în vestul României

Semnalăm turneul în vestul României al companiei Telluris Associati, cu piesa L'illusionista (Iluzionistul) după Matei Vişniec, care va fi jucată la Cluj, în 16 septembrie 2014, Petroşani (19 septembrie) şi Caransebeş (21 septembrie), în regia Letteriei Giuffrè Pagano, un one-man-show cu Tazio Torrini. Un text-provocare, conceput nu pentru a fi jucat, ci mai degrabă ca o lungă serie de monologuri-exerciții destinată studenților de teatru, al căror farmec contagios provine mereu din zona echilibrului precar între ridicol și coșmar, din care compania s-a inspirat distilând acest one-man-show.



Arhitectură: România la Bienala de la Veneţia 2014

România participă la cea de-a XIV-a Expoziţie Internaţională de Arhitectură – la Biennale di Venezia, deschisă până în 23 noiembrie 2014, cu două proiecte expoziţionale: Site Under Construction, la pavilionul României din Giardini della Biennale, care aduce în centrul atenției arhitectura industrială ca generator al modernității, şi Exploring Identity_the Nomad Archives, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Cu ocazia acestei semnalări, avem plăcerea de a anunţa parteneriatul încheiat de revista noastră cu Institutul Cultural Român din Bucureşti.



Festivalul teatROmania: Emersiuni scenice la Accademia di Romania

La încheierea festivalului „teatROmania_emersioni sceniche”, desfăşurat la Accademia di Romania din Roma în perioada 27-29 iunie 2014, la care revista noastră a fost partener media, Horia Cicortaş, membru al echipei de organizatori, ne prezintă câteva impresii la cald. „După recordul de public din vara anului trecut, a fost acum momentul afirmării de natură critică, toate spectacolele fiind recenzate de autori italieni competenți. Astfel festivalul se deschide spre universul teatral propriu-zis, spre publicul principal pe care l-am vizat încă din 2010 când am iniţiat această aventură”.



Premiul „Marian Papahagi”, ediţia a VII-a

Semnalăm ediţia a VII-a a premiului „Marian Papahagi”, instituit în memoria italienistului şi profesorului Marian Papahagi (1948-1999) şi acordat anual în apropierea datei de 14 octombrie pentru realizări culturale notabile, care au ca obiect aspecte ale culturii şi civilizaţiei italiene (literatură, lingvistică, critică literară, istorie, politică). Este organizat de Institutul Italian de Cultură din Bucureşti şi Centrul Cultural Italian din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea Babeş-Bolyai, cu patronajul Ambasadei Italiei. Data-limită pentru depunerea candidaturilor: 1 septembrie 2014 (data poştei).



Expoziția DOI la Muzeul de Artă Timișoara. Experimentele unei generaţii

„Arta, creațiile culturale în genere, joacă un rol excepțional în structurarea gândirii și a felului nostru de a fi în acord cu timpul trăit”. Cu această premisă prezintă Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timişoara, expoziţia DOI a Danei Constantin și a lui Marcel Bunea, deschisă până în 22 iunie 2014. „Prezența celor doi artiști români pe simezele Muzeului de Artă Timișoara reprezintă un eveniment cultural de prim rang, unul ce atrage atenția prin tematică, inventivitate, mijloace de expresie, demonstrînd cât de importante sunt libertatea de conștiință și îndrăzneala în creație”.



Leggiamo l’Italia: a treia ediţie a „Festivalului de Lectură tânără”

Iniţiat la Bucureşti în 2012, „Festivalul de Lectură tânără” a ajuns la cea de-a treia ediţie. Desfăşurat sub motto-ul La leggerezza del leggere (Uşurinţa lecturii), evenimentul s-a derulat în perioada noiembrie 2013 - martie 2014, încheindu-se în 29 aprilie 2014, cu ceremonia de premiere găzduită de Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” din Bucureşti. Manifestarea promite deja să devină nu doar o tradiţie, ci şi o atracţie pentru toţi tinerii iubitori de literatură italiană (studenţi, elevi sau înscrişi la cursurile de italiană în cadrul Institutelor de Cultură Italiană). Consemnare de Georgiana Ţăranu.



Banii: call for papers revista Krypton nr. 4/2014

Publicăm CFP-ul revistei «Krypton», periodic semestrial al Departamentului de Limbi, Literaturi şi Culturi Străine de la Universitatea Roma Tre. Următorul număr, al patrulea, are ca temă Banii şi îşi propune, aşadar, să analizeze relaţia dintre bani, putere şi reprezentare socială. Articolele, redactate în una din limbile prevăzute de „Krypton” (franceză, engleză, italiană, portugheză, română, spaniolă), se vor expedia până la data de 10 iulie 2014 la adresa de email a revistei. Contribuţiile nu vor putea depăşi 35.000 de caractere cu spaţii incluse.



România la Salonul de Carte de la Torino şi aportul revistei noastre

Între 8 şi 12 mai 2014 a avut loc la Torino cea de a XXVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte. Pentru al șaselea an consecutiv, România a participat cu un stand naţional coordonat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Şi în acest an, Orizonturi Culturale Italo-Române a avut onoarea de a fi partener media al României la Salon. Editorialul semnat de Afrodita Cionchin prezintă evenimentul evidenţiind aportul specific al revistei noastre la promovarea şi difuzarea literaturii române în Italia.



Focus: Expoziţia de arte plastice „Geometrii lirice” - Voicu Dragomir

Semnalăm expoziţia de arte plastice Geometrii lirice de Voicu Dragomir, programată în perioada 9-29 aprilie 2014 la Centrul de cultură arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România. Proiectul reprezintă retrospectiva ultimilor 4 ani de activitate ai artistului, concretizaţi în lucrări de grafică, pictură şi sculptură. Curatorul expoziţiei este Laura Lucia Mihalca, organizator fiind Creative Arts. „Art Out”, revistă de artă, arhitectură, patrimoniu şi restaurare, este partener principal al evenimentului, iar revista noastră este partener media. Vernisajul va avea loc miercuri, 9 aprilie 2014, ora 17.00.



Expo Milano 2015, o întâlnire cu România

Hrănirea planetei, energie pentru viaţă. Aceasta este tema Expo Milano 2015, programată pentru perioada 1 mai - 31 octombrie 2015, căreia, începând din acest număr, revista noastră îi va dedica, în ambele ediţii lingvistice, o atenţie constantă, prezentând publicului român şi italian aspectele cele mai semnificative ale viitoarei expoziţii universale, cu un interes special pentru participarea României. Pavilionul României va fi construit pe o suprafaţă de 887 de metri pătraţi, în zona centrală a expoziţiei, lângă spaţiul dedicat Italiei şi regiunilor sale. Bugetul prevăzut: 3,5 milioane de euro.



Renoir în vizită la Torino

Pentru prima dată în Italia o colecţie de aproximativ şaizeci de opere purtând semnătura impresionistului Renoir (1841-1919) a fost expusă vizitatorilor la Galeria Civică de Artă Modernă şi Contemporană din Torino (GAM Torino). Expoziţia face parte dintr-un proiect cultural francez-italian care a debutat în 2012 cu expunerea lucrărilor lui Degas. Din luna octombrie a anului trecut Musée d’Orsay şi Musée de l’Orangerie au acceptat transferul operelor lui Renoir de la Paris la Torino pentru patru luni de zile, spre deliciul cultural al publicului italian şi nu numai.



Verona, forum economic România-Italia

În 7 februarie 2014 s-au desfăşurat la Verona lucrările Forumului economic România-Italia, al doilea din acest an, după cel de la Florenţa, organizat de Reprezentanţa Camerei de Comerţ a României în Italia. O atenţie specială a fost acordată atragerii investiţiilor italiene şi străine în ţara noastră. Eugen Terteleac, preşedintele Reprezentanţei Cciro Italia, a anunţat şi prima recunoaştere anuală a valorii întreprinzătorilor români din Italia: titlul „Întreprinzătorul Român în Italia 2013” i-a revenit doamnei Monica Petrică pentru promovarea produselor tradiţionale româneşti.



„(Re)construind latinitatea”. Conferință Internațională la Sibiu

În perioada 21-23 noiembrie 2013, va avea loc la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu Conferinţa Internaţională (Re)construind latinitatea: identități naționale și transnaționale ale culturilor romanice. Abordări interdisciplinare și transdisciplinare. Ceea ce numim culturi „(neo)latine” sau „romanice” formează o comunitate transnațională constituită pe o bază lingvistică, însă rămâne problematic în ce măsură această comunitate e un simplu designator taxonomic sau, dimpotrivă, își configurează o identitate reală, sprijinită pe o serie de factori de ordin cultural şi instituțional.



La Déesse du Temps Perdu. Expoziţie de grafică Eduard Rudolf Roth

În perioada 30 septembrie-19 octombrie 2013, la Biblioteca Metropolitană București, Sediul Central, va fi deschisă Expoziția de grafică a artistului Eduard Rudolf Roth. Vernisajul va avea loc marți, 1 octombrie 2013, la ora 17.30, în Sala „Mircea Eliade” a Bibliotecii, cu participarea extraordinară a actorului Dorel Vișan. Microrecital Roxana Moișanu (harpă celtică). Prezintă Costin Tuchilă. „Cele mai multe desene au fost realizate în perioada stagiului masteral de la Bruxelles. Schiţele au luat ceva din conturul translucid al neliniştilor mele”, mărturiseşte artistul.



„Serile italiene” după trei ani: o altfel de relație între carte și tineri

Proiectul „Serilor italiene” se leagă de existența, din 2006, a colecției bilingve de clasici italieni Biblioteca Italiana publicată de editura Humanitas, o colecție unică în peisajul editorial autohton, fiind singura bilingvă dedicată clasicilor unei alte țări. Întâlnirile lunare au loc la Librăria Humanitas Kretzulescu din București şi, plecând de la unul din volumele colecției, invitații - personalități de vârf ale culturii românești, dar și oaspeți străini - deschid o dezbatere privind actualitatea problematicii propuse de cartea respectivă. Sunt două semnificative proiecte create şi coordinate de Smaranda Elian.



Focus: Premiul „Marian Papahagi”, ediţia a VI-a

Semnalăm ediţia a VI-a a premiului „Marian Papahagi”, acordat anual în apropierea datei de 14 octombrie pentru realizări culturale notabile, care au ca obiect aspecte ale culturii şi civilizaţiei italiene (literatură, lingvistică, critică literară, istorie, politică). Data-limită pentru depunerea candidaturilor: 20 iulie 2013 (data poştei).



Traducători literari: o scrisoare şi o iniţiativă

Am primit la redacţie o scrisoare deschisă, pe care o publicăm cu plăcere, privind iniţiativa înfiinţării Asociaţiei Române a Traducătorilor Literari (ARTLIT), cu scopul principal de a apăra eficient toate drepturile traducătorilor literari din România, dar în special pe cele patrimoniale.



Festivalul de Lectură tânără: un promițător proiect româno-italian

Ne aflăm deja în al doilea an în care cinci licee bilingve din România - cele în care, în baza protocolului semnat între Italia și România, se studiază italiana intensiv - sunt implicate într-un proiect cultural cu adevărat promițător: Festivalul de lectură tânără. Este vorba despre liceele: „Dante Alighieri” și „Ion Neculce” din București, „Gheorghe Barițiu” din Cluj-Napoca, „Transilvania” din Deva și „Jean Louis Calderon” din Timișoara. Smaranda Bratu Elian de la Universitatea din Bucureşti ilustrează obiectivele, rezultatele şi perspectivele acestui semnificativ proiect româno-italian.



Salonul de la Torino: o întâlnire cu România şi cu revista noastră

În perioada 16-20 mai va avea loc cea de-a XXVI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino. Tema ediţiei din acest an este La creatività. Dove osano le idee/ Creativitatea. Unde îndrăznesc ideile. Pentru al cincilea an consecutiv, Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, organizează participarea ţării noastre la acest prestigios eveniment cu un stand naţional cu tema LIBROmania al Salone di Torino. Revista noastră va fi prezentată sâmbătă, 19 mai, la orele 12.00, la Standul României Pavilion 3.



„Dacă păpădia ar vorbi”. Artişti timişoreni la Veneţia

Semnalăm două evenimente. Primul, programat concomitent cu cea de-a 55-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, este expoziţia If A DandeLION Could Talk / Dacă păpădia ar vorbi care prezintă o amplă selecţie de lucrări de artă, materiale video şi documentare, din creaţia grupului Sigma 1, grup istoric activ în anii ’70 ai secolului XX la Timişoara, alături de lucrări individuale ale membrilor săi, Ştefan Bertalan, Constantin Flondor şi Doru Tulcan. Al doilea vizează proiectul „96 heARTbeats 96 heARTfelt portraits 96 days” al artistei plastice de origine timişoreană Diana Toma din SUA.



Simpozion Internaţional de Italienistică la Craiova. Call for papers

În perioada 20-21 septembrie 2013, secţia de Limba şi literatura italiană a Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova organizează simpozionul internaţional „Discurs şi cultură în limba şi literatura italiană". Termenul de înscriere şi de trimitere a titlului şi a rezumatului este 30 iunie 2013.



Consulatul României la Milano, 120 de ani de relaţii diplomatice

În anul jubiliar 2012 al diplomației românești – 150 de ani de când a fost înființat Ministerul Afacerilor Străine de Alexandru Ioan Cuza – Consulatul General al României la Milano aniversează 120 de ani de prezență diplomatică românească în capitala lombardă. La fel ca în prezent, și în 1892 Milano reprezenta un important fief economic și comercial în Europa, fiind, deopotrivă, unul dintre centrele de excelență universitară și culturală. Consulul General al României la Milano, dl. George Bologan, evocă istoricul relaţiilor diplomatice româno-milaneze.



Art&Tourism: România la primul târg mondial de turism cultural

România, o destinaţie turistică promiţătoare. Acesta a fost mesajul ţării noastre la Art&Tourism, primul târg din lume integral dedicat turismului cultural, care a avut loc la Florenţa, între 18-20 mai 2012. Pentru România, turismul cultural este esenţial, iar majoritatea itinerarelor propuse de operatorii turistici italieni vizează cu precădere acest segment. Cele mai cunoscute şi căutate produse turistice pe piaţa italiană sunt Transilvania cu cele trei oraşe principale (Sibiu, Braşov, Sighişoara), Bucovina cu mănăstirile sale, ca şi destinaţiile city break.



Serile italiene: Cesare Pavese, „Poesie / Poezii”. Prezentare şi dezbatere

Miercuri, 16 mai 2012, ora 18, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti, va avea loc prezentarea volumului Cesare Pavese, Poesie şi dezbaterea Locul poeziei în creaţia prozatorilor. Invitaţi sunt Mara Chiriţescu şi Dinu Flămând. Colecţia Biblioteca Italiană apare sub patronajul Institutului Italian pentru Studii Filosofice.



Agenda culturală: La Galeria Triade, Oraşul – muzeu în aer liber

Vineri, 11 mai 2012, de la ora 20,30, la Galeria Triade din Timişoara va avea loc decernarea diplomei de excelenţă în domeniul regenerării urbane prin iniţiative private, premiu acordat Fundaţiei Triade, doamnei Sorina Jecza, preşedintele fundaţiei, pentru promovarea artei contemporane în spaţiul public timişorean.



Constantin Severin, povestea unui poem premiat în Italia

Poemul Improvizaţii pe cifraj armonic. In memoriam Igor Stravinsky de Constantin Severin a fost premiat la ediţia 2011 a concursului internaţional de poezie din cadrul Bienalei de Pictură, Sculptură, Fotografie şi Poezie „Messina Città d’Arte”, fondată de artistul vizual şi scriitorul Biagio Cardia, cu următoarea motivaţie: „O serie de drumuri simbolice, dintr-un tărâm atât imaginar cât şi real, în care urmele trecutului sunt amestecate cu cele materiale ale lumii contemporane, desenează şi dezvoltă un scenariu de momente luminoase şi întunecate, ca într-o dramă muzicală".



Rosa Del Conte, Academia Română şi Accademia di Romania

Accademia di Romania din Roma a organizat în 5 decembrie 2011 o manifestare de prestigiu cu titlul Alla ricerca dell’assoluto. In memoriam Rosa Del Conte (1907-2011). Actele simpozionului vor apărea în revista „Romània Orientale” sub îngrijirea doamnei profesor Luisa Valmarin, care a continuat românistica profesată de Rosa Del Conte la Universitatea „Sapienza” din Roma. Publicăm intervenţia profesorului Mihai Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române şi director al Accademiei di Romania.



Concurs Internaţional de Poezie “Castello Di Duino” 2012

Termen limită pentru trimiterea creaţiilor: 7 ianuarie 2012. Pentru tineri sub 30 de ani. Tema: „Oglindă/Măşti”. Secţiuni: Poezie inedită (o poezie nepublicată de maxim 50 de versuri şi nepremiată la alte concursuri, în limba originală şi o traducere în engleză, franceză sau italiană); Teatru – Monolog sau Dialog între 2 personaje (o piesă nepublicată şi nepremiată la alte concursuri, maxim 5 pagini, în limba originală şi o traducere în limba italiană).



„Ghepardul” de Giuseppe Tomasi di Lampedusa

La Editura Humanitas, în colecţia “Raftul Denisei”, a apărut volumul Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, în traducerea Gabrielei Lungu. Volumul este însoţit de prefaţa lui Gioacchino Lanza Tomasi, fiul adoptiv al autorului, dedicată metamorfozelor pe care le-a suferit celebrul roman, precum şi de două fragmente inedite şi câteva poeme cuprinse în aşa-numitul Canţonier al Casei Salina.



Geo Vasile: „Am delirat, imperfectă, pe scări”. Volum bilingv

La Editura Contact Internaţional a apărut volumul româno-italian Delirai, imperfetta, su scale/ Am delirat, imperfectă, pe scări. De la Arturo Onofri la Donatella Bisutti, ediţie bilingvă, microeseuri şi postfaţă de Geo Vasile. În cadrul Salonului Internaţional de Carte Românească de la Iaşi, desfăşurat în luna septembrie 2011, juriul ediţiei a XX-a a acordat Premiul „Relaţii culturale” traducătorului Geo Vasile, pentru volumul bilingv Delirai, imperfetta su scale/ Am delirat, imperfectă, pe scări de la Arturo Onofri la Donatella Bisutti.




Revistă online editată de
Asociaţia Orizonturi Culturale Italo-Române.

Promovează dialogul intercultural,
cu un interes predilect
pentru traducerea literară
ca operă de mediere.