„Focus Italia” la Bucharest International Film Festival

Bucharest International Film Festival a ajuns la a optsprezecea ediţie, care se va desfăşura în perioada 29 septembrie - 9 octombrie 2022 la Bucureşti.
Sunt onorată să fiu şi de această dată o reprezentantă a filmului italian în România, fiind Directorul artistic al secţiunii dedicate noului cinema italian, intitulată „Focus Italia”.
Ne bucurăm nespus să avem susţinerea şi ajutorul Ambasadei Italiei la Bucureşti, prin prezenţa Excelenţei sale Alfredo Maria Durante Mangoni, şi al Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, prin prezenţa doamnei Laura Napolitano.

Anul acesta avem şi în juriul internaţional prezenţa unui regizor de succes în Peninsulă şi nu numai, şi anume Alessandro Grande, care va avea şi o proiecţie specială a premiatului film de lung metraj Regina (2020). Deţinător deja al mai multor premii de prestigiu, printre care David di Donatello pentru Bismillah (2018), Alessandro Grande va vorbi la BIFF 2022 pentru publicul român şi pentru comunitatea de tineri elevi de la Şcoala Italiană „Aldo Moro” din Bucureşti, despre experienţa sa în lumea filmului şi etapele necesare pentru a ajunge la al doilea lung metraj, trecând prin experienţa de profesor de regie şi tehnică cinematografică.

Filmele aduse în premieră anul acesta la secţiunea „Focus Italia” sunt adevărate bijuterii cinematografice. Voi începe prin a menţiona numele unei celebrităţi cu experienţă, un nume care ne onorează la BIFF 2022, şi anume Mario Martone, de această dată cu Qui rido io (2021), o minunăţie de film în costum de început de secol, care omagiază teatrul napolitan, Commedia dell’Arte, şi pe marele actor Eduardo Scarpetta, al cărui fiu nelegitim a fost nimeni altul decât celebrul dramaturg Eduardo de Filippo. Toată această experienţă cinematografico-teatrală plină de culoare şi lumină este adusă de incredibila interpretare a talentatului Tony Servillo, cunoscut mai ales pentru multipremiatul La grande bellezza.

A doua peliculă ce va face parte din secţiunea de anul acesta „Focus Italia” este Piccolo Corpo (2021), în regia tinerei regizoare debutante în lung metraj, Laura Samani. Aceasta a uimit prin profunzimea poveştii sale care prezintă drumul dificil, o adevărată Golgota pe care trebuie să o „urce” protagonista filmului pentru a putea îngropa micul corp al bebeluşului său născut-mort. Este un film la graniţa cu suprarealismul, cu o rigoare a imaginii, regiei şi interpretării în friulană, care te lasă cu o puternică impresie mult timp după vizionare. Aş adăuga şi faptul că este propunerea Italiei la Oscar 2023, aceasta fiind o demonstraţie a performanţei sale.

Scarlet, un film din 2022 în regia lui Pietro Marcello, vine direct de la Cannes şi este un elogiu personal adus cinematografiei franceze din anii ’60, acelor splendide musicaluri cu Catherine Deneuve sau Françoise Dorléac, interpretat în limba franceză de un şarmant Luis Garrel. Un excelent film.

Şi dacă tot am vorbit de Pietro Marcello, îl vom vedea, alături de marii regizori Alice Rohrwacher şi Francesco Munzi, semnând pelicula Futura (2021), un documentar extraordinar ce reia, în cheie pasoliniană, conceptul tânărului italian cu frică de viitor şi în permanenta căutare a unei vieţi mai bune. Un film absolut necesar, ba chiar aş propune unor regizori români, incluzându-mă şi pe mine printre aceştia, să căutăm să istorisim povestea pe aceeaşi temă din zona noastră mioritică. Este un experiment antropologic extrem de interesant.

Am ajuns la alegoria metaforică semnată de Paolo Taviani, dedicată fratelui de curând dispărut, Leonora Addio, inspirat din marele dramaturg Luigi Pirandello şi interpretat în parte de actorul Fabrizio Ferracane, cunoscut din filme precum Il traditore, Aria ferma etc.

Ţin să închei aceste cuvinte cu bucuria de a vă putea anunţa că special pentru BIFF 2022 avem video-mesajele acestor minunaţi artişti, ca prezentare înaintea fiecărui film din secţiunea „Focus Italia”. Vizionare plăcută! Buona visione!

Kristina Cepraga Goodwin






(nr. 10, octombrie 2022, anul XII)