Colocviul Internaţional „Emil Cioran”, a XX-a ediţie: Sibiu-Răşinari, 7-9 mai 2015

În perioada 7-9 mai 2015 va avea loc, la Sibiu şi Răşinari, cea de-a XX-a ediţie a Colocviului internaţional „Emil Cioran”, organizat de Departamentul de Studii Romanice al Universitătii „Lucian Blaga” din Sibiu, continuând iniţiativa promovată şi condusă ani de zile de regretatul profesor Eugène van Itterbeck.

Cu ocazia comemorării a douăzeci de ani de la dispariţia lui Cioran, scriitori, cercetători, profesori, doctoranzi şi pasionaţi de opera filozofului din lumea întreagă sunt aşteptaţi să mediteze asupra obsesiei morţii care răzbate din întreaga operă a filosofului franco-român. Acuzator al lui însuşi, al omului, al literaturii, al istoriei, al lui Dumnezeu şi al fiinţei, Cioran rămâne un gânditor crepuscular. Vom investiga, cu precădere, sensurile pe care Cioran le dă morţii, devenind un ontolog al distrugerii, un poet al agoniei, un estet al sinuciderii, un prevestitor al apocalipsei.

Comunicările pot fi prezentate în franceză sau în romană, ele fiind ulterior publicate in Actele Colocviului. Şi ediţia din acest an va cuprinde un Atelier de traduceri din opera lui Cioran la care sunt invitaţi să participe studenţii pasionaţi de traducerea literară. Acesta este prevăzut pentru ziua de 7 mai. Lucrările din 8 şi 9 mai  vor avea loc la Sibiu, la Universitatea „Lucian Blaga”, şi la sediul Primăriei din Răşinari.


Pentru mai multe informaţii, clicaţi aici.(nr. 2, februarie 2015, anul V)