„Pune-te în locul meu!” Concurs de creație literară la a III-a ediție

În vastul peisaj al concursurilor de creație literară vă propunem unul care oferă un plus de valoare, care ar putea atrage participarea autorilor ce își doresc să iasă din zona de confort. Astăzi nu vă prezentăm un concurs literar obișnuit pentru debutanți (sau veterani) care trebuie să demonstreze stăpânirea tuturor regulilor narative, în sens general, care scriu cu scopul de a-și vedea operele publicate sau ca să fie onorați cu vreun premiu prestigios. Astăzi oferim spațiu unui concurs literar original care caută autori dispuși să se identifice cu o femeie victimă a unei violențe. Dacă sunteți autori deja consacrați, dacă sunteți debutanți ambițioși, sau, pur și simplu, sunteți amatori ai scrisului, iată – provocarea este să ieșiți pentru un moment din zona voastră de confort și să vă puneți în pielea unei victime. Ar fi nevoie de autori care să își împrumute vocea și „peniţa” numeroaselor victime ale violenței. Deoarece, din păcate, acest fenomen de violență împotriva femeilor este sub reflectoare și în statisticile zilnice. Este vorba despre un fenomen care nu are cetățenie, nici loc de naștere, deseori își schimbă limba sau rasa, nu ține cont de poziția socială sau de nivelul de bogăție – se mișcă silențios dar cu mare lejeritate. Concursul de creație literară „Pune-te îl locul meu!” speră să intercepteze acest fenomen, să îl „congeleze” pentru o clipă în creațiile voastre literare, ca mai apoi să îl demaște în fața tuturor.

Concursul este un concept al asociației piemonteze Mu.S.E,, care înseamnă Multicultură, Solidaritate, Emancipare prin Artă, și care a pornit cu prima ediție în anul 2020, când fenomenul violenței împotriva femeilor s-a accentuat în concomitență cu starea de alertă sanitară. De atunci se ține în fiecare an, luptând contra restricțiilor de tot felul. Nu se oprește la premierea câștigătorilor, ci își continuă activitatea propunându-se prin școli și pe la conferințe tematice. Este un concurs de care se vorbește. Doamnele care reprezintă asociația Mu.S.E. continuă să țeasă o rețea de comunicare și vor să fie purtătoare de cuvânt pentru alte femei, cu speranța de a oferi o nouă față a acestui fenomen îngrijorător. Cultură prin artă, promovare socială prin literatură – obiective nu numai pentru spațiul academic, ci la îndemâna tuturor.

La concursul literar sunt invitați să participe toți, femei și bărbați, cu condiția să fie majori și vorbitori de limbă română sau italiană. Secțiunile de participare sunt trei: proză scurtă, poezie și slogan. Înscrierea este gratuită, iar termenul limită de trimitere a lucrărilor este 31 octombrie 2022. Pentru a citi regulamentul de organizare și desfășurare integral al concursului „Pune-te în locul meu! Ediția 2022 vizitați website-ul.


În continuare vă propunem un interviu cu Norma Carpignano, fondatoare principală a grupului Mu.S.E. și promotoare a proiectului despre violența împotriva femeilor. Născută la Torino în 1964, Norma este scriitoare, copywriter și editoare freelance, predă scriitură, iar acum 25 de ani a fondat biroul de redactare de texte „Verba Manent”. Are experiență de dans și teatru, s-a ocupat de laboratoare de teatru timp de mulți ani, terapie prin teatru și terapie prin dans în școli și în mediul social. Este membru al Comitetului pentru Pace și Cooperare din orașul Chieri și colaborează cu Casa Femeilor din Poirino pentru activități artistice. Conform declarațiilor sale, își pune la dispoziție experiența acumulată în cadrul programelor asociației deoarece consideră că opera de voluntariat nu înseamnă doar a fi la dispoziție pentru necesitățile celuilalt, ci a împărtăși cunoștințele într-un schimb reciproc constructiv.


Cum a luat naștere proiectul „Pune-te în locul meu” și care erau obiectivele voastre inițiale?

Proiectul „Vreau să stau la locul meu” a luat naștere în 2018, la câteva luni de la fondarea asociației, iar partenerii noștri au fost Centrul pentru Antiviolență din Chieri, asociațiile Postoccupato.org și Inquantodonna.it, pe lângă ziarul Curierul din Chieri ca partener media. Asociația Mu.S.E este una la feminin, printre fondatoare erau și persoane care aveau deja experiență în sectorul informării și contestării violenței împotriva femeilor. Dat fiind că emanciparea și solidaritatea sunt la baza statutului nostru, era natural pentru noi să ne gândim la o inițiativă de acest tip. Folosind mereu activitățile artistice pentru a ne atinge obiectivele, de data aceasta am folosit arta ca instrument de comunicare socială. Prin urmare, am invitat cetățenele de pe teritoriul nostru să creeze portrete feminine inspirate de victimele violenței, ca primă etapă a proiectului, definită „Pune-te în locul meu!”. La prima ediție am primit peste 60 de desene și picturi, care au fost ulterior expuse în cadrul unei expoziții și folosite succesiv la a doua etapă a proiectului, adică întâlnirile cu elevii din ultimul an al liceului local Monti, pentru o activitate de informare, în colaborare cu Centrul pentru Antiviolență. Aceste două faze de proiect au fost constante la primele două ediții, terminate astfel: în 2018 cu un congres cu reprezentanți din forțele de ordine și centrul pentru Anti-violență , iar în 2019 cu un spectacol – „Femei de nisip” – despre violența împotriva femeilor la granița Mexicului.
În anul 2020 am decis să înlocuim prima parte, cea de arte grafice, cu un concurs literar, care a preluat același titlu, „Pune-te în locul meu!”, și care include, printre premii, recunoașterea omonimă pentru proza scurtă sau pentru poezia care exprimă cel mai bine identificarea cu rolul unei victime. Premiile pentru diferitele secțiuni au fost și vor fi în continuare cărți, deoarece finalitatea concursului nu este de tip „editorial”, pentru a descoperi noi autori, ci „social”, pentru difuzare de informații sau, în sens mai larg, pentru a împărtăși sensibilitate și experiențe prin intermediul cuvintelor scrise.
Din păcate, din anul 2020 pandemia nu ne-a mai permis să organizăm întâlnirile în școli, nu știm încă dacă vor fi posibile anul acesta sau dacă va trebui să schimbăm această fază a proiectului.
Spectacolul final din 2020, intitulat „Manutenzioni-uomini a nudo” (inspirat din cartea-anchetă a jurnalistei Monica Lanfranco) a fost și el anulat din aceleași motive pandemice, dar a fost realizat în noiembrie 2021, pentru a patra ediție a proiectului. Pentru ediția din anul acesta, care este a cincea, pregătim un spectacol de reading intitulat „Con-vers-Azioni”, este vorba despre dialogul dintre bărbat și femeie, va fi prezentat de grupul nostru de lectură expresivă și de câțiva bărbați din Chieri.

Care a fost recepția și participarea la concursul literar? Ați avut surprize?

Participarea la concursul literar a fost deschisă tuturor, bărbați și femei, în mod gratuit, de la prima ediție. Nu știam cum ar fi putut decurge. Prevăzusem mai multe secțiuni: proză scurtă, poezie și slogan, tocmai pentru a oferi mai multe posibilități de exprimare. În special secțiunea slogan fusese gândită pentru a implica elevii de liceu, dar, din păcate, erau încă în didactică la distanță, deci nu a fost din partea lor o participare așa cum sperasem. Am avut, în schimb, un răspuns superior așteptărilor noastre din partea bărbaților, atât pentru proză, cât și pentru poezie, cu un conținut semnificativ. În mod deosebit am fost impresionate de participarea a doi bărbați care actualmente sunt deținuți în închisoarea Lorusso și Cutugno, care ne-au trimis lucrări la ambele ediții, cu creaţii poetice în cadrul reabilitării pe care o urmează în detenție. Și chiar au obținut premii și recunoașteri.

Ediția din 2022 aduce o noutate, cea a secțiunii în limba română; ce v-a motivat această propunere originală și care sunt speranțele voastre?

Sunt originare din România unele doamne membre ale asociaţiei noastre și altele care au colaborat cu noi la diferite proiecte artistice. Împreună cu Corina Olar (membră fondatoare, care face parte și din grupul de lectură expresivă care citește lucrările clasificate în timpul ceremoniei de premiere) am reflectat asupra faptului că la Chieri este o comunitate numeroasă de persoane și familii care provin din România. Este probabil că unele doamne ar dori să participe cu plăcere la concurs, dar sunt frânate de cunoașterea limitată a limbii italiene în formă scrisă. În schimb, multe au participat fără probleme la edițiile precedente cu desene. Mulțumită colaborării noastre cu asociația româno-italiană Ovidio am identificat posibilitatea de a avea în juriu persoane vorbitoare de limba română cu capacitatea de a oferi o evaluare corectă a textelor, acolo unde în edițiile precedente am avut probleme de traducere.
Până acum, juriul a fost compus dintr-o reprezentantă a asociației Mu.S.E, o profesionistă legată de centrul pentru antiviolență, o reprezentantă a Primăriei din Chieri și o jurnalistă de la Curierul din Chieri.
Juriul de anul acesta încă nu a fost definit în totalitate, dar va fi un juriu mixt româno-italian, tocmai datorită acestei inovații, care sperăm să deschidă noi orizonturi de interacțiune și confruntare între diferite culturi, dar mai ales să fie de utilitate obiectivului proiectului, acela de a sensibiliza cât mai multe persoane.









Interviu realizat şi tradus de Irina Niculescu
(nr. 9, septembrie 2022, anul XII)