Elevi români premiaţi la concursul Internațional „Uno, nessuno e centomila” din Italia

Primăria Orașului Agrigento, Sicilia, Ministerul Instrucției din Italia, Ministerul de Externe al Italiei, Accademia di Belle Arti „Michelangelo” din Agrigento, Distretto Turistico „Valle dei Templi”, „La Strada degli Scrittori”, Fundația „Luigi Pirandello” și „Kaos Festival” au avut ideea de-a organiza în 2017 un concurs de literatură pentru elevi, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea celebrului scriitor italian. Tinerii aveau de adaptat pentru scenă, la alegere, una dintre nuvelele scrise de Pirandello și, după un program de repetiții conduse de specialiștii locali, aveau posibilitatea de a-și interpreta propria creație, pe scena minunatului teatru din Agrigento.

La prima ediție a acestei întîlniri internaționale au participat peste 130 de elevi, profesori și oficialități, de la cîteva zeci de școli din Italia precum și din străinătate: Franța, Spania, Turcia, Liban, România.

              

 

 

 

 

 

 

 

 

Echipa Colegiului Național „G. Barițiu” din Cluj, formată din șapte elevi de clasele a X-a și a XI-a, coordonați de prof. dr. Laszlo Alexandru, a cîștigat „Premio Straordinario per l’Impegno” cu adaptarea Due letti a due și a avut ocazia de-a participa la numeroasele activități culturale, organizate la fața locului în mai-iunie anul trecut.


           

 

 

 

 

 

 

 

 Avînd în vedere succesul inițiativei, care a întrecut toate așteptările organizatorilor, în acest an concursul s-a repetat. Acum au participat în competiție tineri din 62 de școli italiene și străine, din ciclul gimnazial și liceal. Elevul Robert Apa, din clasa a XII-a C, cu același coordonator științific, a reprezentat din nou Colegiul Național „G. Barițiu” din Cluj și a cîștigat Premio Speciale „Città di Agrigento” pentru adaptarea cu titlul Tradimenti. Motivația juriului explică foarte limpede intențiile tînărului premiant: „un interessante focus sulla superficialità sentimentale. Una trattazione molto matura del tema, che pone una domanda: quanto si rinuncia ai sentimenti in nome dei propri istinti e, soprattutto, nell’ottica del possesso? L’interrogativo resta aperto e induce alla riflessione”. Așteptăm cu nerăbdare festivitățile de premiere din 16-18 mai 2018, care se anunță la fel de ample și interesante ca anul trecut, cu oameni la fel de diferiți, din toate părțile continentului, care se vor implica împreună într-un substanțial program de învățare și recreere.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laszlo Alexandru
(nr. 5, mai 2018, anul VIII)