„Lumina pietrelor”: Dinu Flămând şi Savina Tarsitano, poezie şi artă dinspre Catanzaro în lume

Pe 10 mai 2017 prestigiosul muzeu de artă MARCA din Catanzaro (Calabria) a găzduit un eveniment care a conjugat poezia cu artele plastice şi România cu Italia. Este un proiect artistic născut din colaborarea poetului român Dinu Flămând cu artista Savina Tarsitano, sprijinit de Administraţia provinciei Catanzaro şi Fundaţia Rocco Guglielmo şi patronat de Fundaţia Bogliasco din New York şi de centrul cultural şi artistic Espronceda din Barcelona.

Dacă Dinu Flămând, poet şi traducător de faimă internaţională, este bine cunoscut de cititorii revistei noastre care, printre altele, i-a dedicat în numărul din septembrie 2015 un amplu interviu referitor la multiplele sale legături cu poezia şi cultura italiană, cu Savina Tarsitano ei fac cunoştinţă acum: născută la Catanzaro, Savina Tarsitano este o artistă polivalentă, lucrările ei mergând de la fotografie, grafică şi pictură la instalaţii şi ilustraţie de carte, ea dedicându-şi viaţa unei vaste serii de proiecte consacrate integrării sociale a artei, proiecte intim legate de aspectul fizic şi de spiritualitatea multor locuri de pe planetă.  

Savina Tarsitano şi Dinu Flămând s-au întâlnit în 2005 cu prilejul unui stagiu la Centrul de Studii de Artă şi Literatură al Liguriei de pe lângă Fundaţia Bogliasco din New York, şi împreună au dat viaţă unui proiect uimitor dedicat dialogului dintre poezie şi artă, proiectul Lumina pietrelor. Titlul se inspiră din volumul omonim – amplă antologie bilingvă de poezie a lui Dinu Flămând, publicată în 2010 de editura Palomar din Bari, selecţie şi traducere de Giovanni Magliocco, şi ilustrată de Savina Tarsitano. Proiectul, izvorât din  excepţionala afinitate spirituală a doi artişti care vorbesc, la propriu şi la figurat, două limbaje diferite – Dinu Flămând, român, cel al cuvântului, iar Savina Tarsitano,  italiancă, cel vizual – doreşte să răspândească în lume acest dialog, făcându-l itinerant. În 2010, când, odată cu antologia italiană amintită, apărea un nou volum antologic de poezii de Dinu Flămând, Umbre şi Faleze, la editura Brumar, ilustrată cu fotografiile artistice ale Savinei Tarsitano, cei doi artişti iniţiau un turneu european – adică expoziţii cu operele artistei acompaniate, într-o perfectă sintonie, de lecturi şi comentarii din poeziile lui Dinu Flămând. Acest prim turneu, încurajat şi susţinut de instituţii culturale de prestigiu europene şi americane, a început la Berlin pentru a continua apoi la Roma, Torino, Bruxelles, încheindu-se în cele din urmă la Genova, cu ocazia celei de a 15-a aniversări a Fundaţiei Bogliasco din New York.  În 2016, însă, cei doi artişti s-au reîntâlnit la Barcelona şi au decis să-şi reia din 2017 turneul mondial reîncepând tot cu Germania. Ocazia le-a fost oferită de publicarea traducerii germane a volumului Umbre şi Faleze, ediţie ilustrată tot de Savina Tarsitano. Noul turneu implică, asemeni primului, lecturi din poezia lui Dinu Flămând în ambianţa unui nou ciclu de lucrări ale Savinei şi dezbateri pe tema dialogului dintre ele. 

În contextul unui asemenea proiect călător, evenimentul de la Catanzaro este cât se poate de semnificativ: în vreme ce umbrele Savinei, reîntoarsă pe meleagurile natale, înseamnă o recuperare concretă a propriilor origini, pentru Flămând el este prilejul de a retrăi, cu împătimită identificare şi cu o la fel de împătimită detaşare, de la varii distanţe în timp şi spaţiu, memoria propriilor origini, amintirea celor dragi care nu mai sunt, în Ardealul mitic şi aproape mistic al copilăriei.

O primă prezentare a acestui nou proiect a avut loc în aceeaşi zi la Lamezia Terme, urmând ca expoziţii ulterioare să reia această sinergie artistică la noi dimensiuni. La MARCA proiectul celor doi artişti şi actuala etapă a turneului acestui dialog între arte, culturi, locuri şi memorii au fost prezentate de criticul de artă Teodolinda Coltellaro cu o introducere a lui Rocco Guglielmo, director artistic al muzeului, care au subliniat ceea ce, referitor la reuşita celor doi artişti,  Karl-Erik Norrman, Secretar General al Parlamentului European pentru Cultură, sintetizase astfel: „o experienţă splendidă cu rezultate creatoare”. 




   

 

   

Smaranda Bratu Elian
(nr. 7-8, iulie-august 2017, anul VII)