„Anatomia unui gând” de Bogdan Nueleanu: album şi expoziţie de sculptură

Urmăresc arta lui Bogdan Nueleanu de câțiva ani buni, cam de la debutul său, și o fac întrucât cred în talentul lui, în vocația sa și fiindcă îmi oferă întotdeauna surprize vizuale. Iar acestea vin, cred, din modul în care Nueleanu știe să-și sondeze universul interior, știe să caute atât în imaginar, cât și în zona pur pragmatică a artei sale. Care ține de tehnici, de tehnologii, de – cum spun sculptorii – sculele de lucru, de combinațiile dintre diferitele materiale, de punerea în operă a obiectului artistic. Varietatea formelor, o continuă căutare în zona abstractului, dar și a figurativului, altoiul dintre cele două teritorii ale artei în nu puține dintre piese, tematica diversă – toate sunt argumentele ce dau seama despre curiozitatea vizuală a artistului, despre cercetările sale permanente. Hazardul joacă și el o carte importantă în elaborarea mai multor lucrări. De ce? Fiindcă metalul ajunge la temperaturi ridicate, datorită încălzirii sale cu flacăra aparatului de sudură, devine fluid și își caută un drum al lui, drum care devine, atunci când metalul se răcește, formă ce coexistă cu ansamblul, e parte din el.  

Cea mai recentă expoziție a sa, desfăşurată în perioada 5 - 29 martie 2019 la Galeria Calpe din Timișoara, preia titlul uneia dintre lucrări, Anatomia unui Gând. O piesă nu foarte mare, dar complexă și ofertantă vizual atât datorită formei ei, cât și manierei în care e realizată. Forma e generată de ambiția artistului de a da corp unui gând, de a-și imagina anatomia acestuia, plecând de la desenul unei sinapse. Combinația dintre bronz și inox, coloristica rece & caldă a fiecăruia, a sudurilor dintre ele, raportul cromatic ce se accentuează ori se disipează în tangența cu lemnul din care e făcut soclul – toate dau piesei o aură ludică, specifică tânărului artist. M-aș opri asupra modului în care flacăra aparatului de sudură ia locul pensulei și aș îndemna pe privitori să urmărească jocurile de lumini metalice lăsate de aceasta pe suprafețele sculpturilor.

Bogdan Nueleanu e un alchimist-vrăjitor, care chestionează continuu forme și formule dintre cele mai neașteptate, iar explorările sale se soldează, (și) în expoziția de la Calpe, cu sculpturi surprinzătoare, ce trebuie privite pe îndelete, căci fiecare e un stimulent pentru imaginație, pentru emoții și pentru un posibil dialog.

Publicăm integral albumul de sculptură Bogdan Nueleanu în Biblioteca Orizonturi de Artă, fiind accesibil clicând aici.




 

 

 

 

 

 

 

 



Robert Șerban
(nr. 4, aprilie 2019, anul IX)