„Povestea merge mai departe…”, expoziție Dorin Coltofeanu la Timișoara

La începutul lunii mai (ziua a treia), la Muzeul de Artă din Timișoara a fost inaugurată o nouă expoziție temporară. Este vorba despre expoziția de pictură a  maestrului Dorin Coltofeanu, artist plastic ce prezintă în picturile domniei sale un univers complex, duios și incomensurabil. Expoziția se numește „Povestea merge mai departe....” și poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Timișoara, până în data de 5 iulie 2019.
Născut în anul 1950, în localitatea Brădet (aparține de orașul Întorsura Buzăului, județul Covasna), Dorin Coltofeanu a absolvit, în anul 1979, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, specialitatea pictură, la clasa maestrului Corneliu Baba. Este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România (U.A.P.R.).
Începând cu anul 1979 și până în 2019, maestrul Coltofeanu a participat la numeroase expoziții, majoritatea dintre acestea fiind organizate de U.A.P.R. A inaugurat expoziţii personale la Accademia di Romania, în 1986, la Institutul Cultural Român din Tel Aviv, în 2006, iar între 1986 şi 2007, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Artistul a participat cu picturile sale la expoziţii de grup în Marea Britanie, Spania, Suedia, Belgia, Austria, Serbia, Ucraina, Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Franţa şi Turcia. Multe dintre lucrările pictorului Dorin Coltofeanu se regăsesc în colecțiile particulare din țară, dar și de peste hotare.
În pictura universală, Dorin Coltofeanu preferă maeștrii impresioniști, îndeosebi cei francezi, iar dintre pictorii români, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady şi Corneliu Baba.


Expoziția inaugurată la Timișoara este prima pe care maestrul Coltofeanu a deschis-o în municipiul bănățean, Muzeul de Artă fiind gazdă primitoare pentru expunerea lucrărilor de pictură, la etajul doi, la etajul întâi fiind situată expoziția permanentă de pictură a celui care i-a fost profesor, maestrul Corneliu Baba.
„În cazul lui Dorin Coltofeanu putem să vedem că avem, din punct de vedere tematic, estetic și al mesajului, lucruri ale generației sale, lucruri pe care le-au simțit, le-au gândit, le-au cultivat cei care s-au format în anii '60, '70, '80 în școala bucureșteană, în curentul nou, artistic pe care l-a dat școala de la București. Noi suntem într-o perioadă de criză, în care așteptăm de la artiști să ne dea mesaje noi, așteptăm de la artiști să ne facă să gândim altfel și să putem să avem o diferență față de generațiile precedente, mai ales atunci când simțim că suntem într-o criză – socială, politică, economică – atunci căutăm schimbarea. Cine aduce, în primul rând, schimbarea? Artistul. El stă înaintea și a filosofului și a istoricului și a sociologului. El este cel care simte foarte bine ce se-ntâmplă de jur împrejur. E un seismograf. În cazul lui Coltofeanu, întâlnesc mai multe dintre tablourile sale care exprimă această dimensiune seismografică a artei, prin care vrea să ne invite să gândim altfel, să vedem altfel”, a afirmat, în cuvântul din deschiderea vernisajului, Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara.
Pline de ludic și învăluite într-o ușoară ceață misterioasă, lucrările din expoziția „Povestea merge mai departe...” aduc o notă plină de altruism vizitatorului, oferindu-i un confort vizual în care poate întâlni culori calde, dar și reci, cu teme în care se pot afla influențe atât din lumea bizantină, cât și din lumea culturală a Europei Centrale. Influențele maestrul său, ale profesorului care l-a format ca pictor, Corneliu Baba, se pot vedea în aproape toate lucrările expuse la Muzeul de Artă. Așa cum Corneliu Baba se includea în tematica picturilor sale, fiind prezent pe pânzele pictate, alături de alte personaje, Dorin Coltofeanu îi urmează modelul și, în mai toate picturile, prezența sa pe pânză, între personaje, se poate vedea foarte bine.

Discursurile de inaugurare a expoziției au avut loc în Sala Baroc a Muzeului de Artă, prezentarea fiind realizată de Gabriel Kelemen, istoric și critic de artă.   „Opera lui Dorin Coltofeanu este opera care vine și dinspre acest aluat dens, românesc, antecreștin. Vedem Caloianul, vedem Paparuda, vedem primul război mondial cu Oituz, Mărășești, capitala la Iași. Ceea ce ne oferă acest autor este că te poartă într-un caleidoscop, printr-o resurecție, trecând avizat și elevând în cheia artelor atât de evanescente. El înaripează natura, el depășește acest cadru. Ceața și laptele pe care el îl oferă este un lapte maternal. El este un tip care se ridică în zona Cogaiononului, în zona Olimpului. El trece de zona de claritate. Te introduce într-un spațiu de teatru, într-un circ în care nu ghicești spectatorii, în Commedia dell'arte, te plimbă într-o procesiune foarte complexă. Este un prilej de bucurie, de forță și, în același timp, are un aer elegiac. Îmi pare bine că face această ceață. Ceața pe care el o aduce ține de visare, de elegia și nostalgia lui Tarkovski, o parafrazează, are ceva din Paradjanov, are ceva din influența slavă. Toate aceste lucruri sunt parafrazate și adăugate cu enormă și suavă, diafană, dacă putem spune așa, cheie umoristică. El are umor. Nu uită de umorul atât de simpatic al poporului român, care poate să coroboreze într-un bazin incredibil aceste pârghii de influențe care distilează și traduc această schimbare de paradigmă ca un hinterland, ca un sol, ca un steag al depășirii de paradigmă. Coltofeanu are umor. Opera lui transmite această ceață, această stare de dincolo de zidul de oglindă. Artistul merită, cu prisosință, această simeză onorabilă”, a rostit, în cuvântul de prezentare al expoziției, dr. Gabriel Kelemen, istoric și critic de artă.
În mare parte, prezența lucrărilor de pictură ale maestrului Dorin Coltofeanu, pe simezele Muzeului de Artă din Timișoara, se datorează și galeristului Damian Florea, care a depus efortul de a transfera expoziția de la București la Timișoara. În cuvântul de la vernisajul expoziției, Damian Florea a afirmat: „În seara aceasta, Dorin Coltofeanu, ca toți discipolii, a urmărit să-și depășească maestrul. Eu cred că l-a depășit. Cel puțin cu expoziția aceasta am să vă fac această dovadă. Coltofeanu este la un nivel superior, de data aceasta, lui Corneliu Baba. Corneliu Baba este la etajul unu, noi ne aflăm la etajul doi. Sigur, poate e o glumă, dar sunt convins că e și puțin adevăr. Coltofeanu l-a depășit, în felul lui, pe maestrul său. Vă spun că povestea nu se oprește aici, povestea merge mai departe. Urmăriți-o cu atenție!”
Aflat în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara, cu prilejul deschiderii expoziție sale personale, alături de alți invitați, maestrul Coltofeanu a rostit un scurt cuvânt prin care a ținut să mulțumească invitaților prezenți la inaugurarea primei sale expoziții de la Timișoara.
De la vernisajul expoziției de pictură „Povestea merge mai departe...” nu au lipsit momentele muzicale, Regina Csermak și Peter Tradnik, studenți în anul al II-lea ai Facultății de Muzică și Teatru de la Universitatea de Vest din Timișoara, asigurând muzica clasică a momentului prin interpretările la pian ale unor cunoscute piese din repertoriul compozitorilor Claude Debussy, Johannes Brahms, Sabin Păuță etc.
Expoziția intitulată „Povestea merge mai departe…” poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Timișoara pe toată durat lunii iunie, zilnic, de marți până duminică, între orele 10-18. Ultima intrare în Muzeu se face la ora 17:30. În 5 iulie, expoziția se va închide.


 

























Cornel Seracin
(nr. 6, iunie 2019, anul IX)