PromArt. Expoziţia „The Unpleasant Show” la Galeria Jecza din Timişoara

Galeria Jecza din Timişoara prezintă, în perioada 10 martie-14 iulie 2019, expoziţia The Unpleasant Show în cadrul căreia echipa curatorială, formată din Andrei Jecza și Simona Abagiu, explorează (non)limitele desenului, astăzi, și plasarea lui în practicile artistice contemporane.

Artiștii care expun sunt: Sasha Robert Bandi,  Dan Beudean, Mi Kafchin, Cristian Opriș, Radu Oreian, Raluca Popa,Lea Rasovsky, Ștefan Ungureanu, Sorin Vreme.

Adesea nedezvăluit publicului, desenul este, poate, cel mai intim element al practicii artistice, expunând deciziile, indeciziile și indiscrețiile unei „consemnări cu voce tare”. Dificultățile sale de definire reflectă statutul nehotărât al procesului, practicii și obiectelor acestuia. Regăsim desenul ca act investigativ de căutare, ca formă de discurs social și politic, ca prefigurare și cartografiere a ideilor, ca semn rutier, ca limbaj grafic al publicității, ca ghid de siguranță în aeronave și multe altele. Această fluență a limbajului vizual trebuie dezvoltată, cultivată și provocată echivalent cu orice alt mijloc de comunicare important.

Cu o istorie la fel de vastă ca și istoria culturii, actul de a desena rămâne un mijloc primordial și fundamental de a traduce, documenta, înregistra și analiza lumea locuită, atât exterioară, cât și interioară. De asemenea, actul de a privi un desen ne permite să experimentăm cartografierea experienței celuilalt, mărturia lumii sale pe care o împărtășește, astfel, cu noi. Transferul de idei, fie al conceptului pe un suport, fie prin mesaj înseamnă cunoaștere. Privitul înseamnă cunoaștere, iar desenul te învață să privești.


 

 

 

 

 

 

 Pentru un tur virtual al expoziţiei accesaţi linkul nostru.


(nr. 5, mai 2019, anul IX)