„Recurențe”, o expoziţie-eveniment la Accademia di Romania in Roma

Expoziția-eveniment Ricorrenze / Recurențe / Recurrences a Facultății de Arte și Design de la Universitatea de Vest Timișoara, realizată în colaborare cu Asociaţia Orizonturi Culturale Italo-Române din Timişoara, a fost găzduită de Accademia di Romania in Roma în perioada 17-30 septembrie 2021. În galeria online a revistei noastre, oferim publicului o selecţie reprezentativă din operele expuse.  
 
Vernisajul expoziţiei s-a bucurat de prezenţa ambasadorului României în Italia, Excelența Sa, domnul George Gabriel Bologan, a rectorului Universității de Vest din Timișoara, prof. Marilen Gabriel Pirtea, a decanului Facultății de Arte și Design, prof. Camil Mihăescu, şi a gazdelor: directorul Accademia di Romania in Roma, prof. Rudolf Dinu, şi directorul adjunct al instituţiei, conf. Oana Boşca-Mălin, alături de invitaţii italieni şi de publicul participant la eveniment.


Aşa cum subliniază curatoarea Maria Orosan-Telea, expoziţia Recurențe a prezentat publicului italian peste cincizeci de lucrări ale profesorilor Facultății de Arte și Design din Timișoara, punând în lumină aspecte care se prelungesc, revin, se dezvoltă și sunt asimilate unui nivel elevat al coerenței operelor acestora. Nu este vorba despre serialitate în sensul strict al termenului, ci despre viziuni individuale care își fundamentează conceptele estetice și despre transpunerea lor în obiecte de artă, pe o dinamică de tip trans-serialitate. Selecția curatorială urmărește elemente de continuitate ce au revenit sub diferite forme în creația fiecărui artist, atât în raport cu el însuși, cât și unii în raport cu alții. Nucleele permanente de la care emană noi și noi soluții compoziționale, temele reinterpretate, contextualizate diferit în funcție de perioada în care s-a revenit asupra lor concură spre alcătuirea unei expoziții rafinate și unitare.

În anul 2020, Facultatea de Arte și Design din Timișoara a împlinit 30 de ani de la reînființare. Este o instituție tânără, comparativ cu academiile de artă din România, dar care s-a fundamentat pe o moștenire artistică și pedagogică importantă. Între 1933 și 1942 a funcționat la Timișoara Școala de Arte Frumoase, după mutarea acesteia de la Cluj împreună cu o parte dintre profesori. În 1960, s-a înființat Facultatea de Arte Plastice în cadrul Institutului Pedagogic, aceasta încheindu-și activitatea în 1979, într-o perioadă de restructurare a învățământului vocațional, impusă de regimul comunist. Din 1990, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest a avut o activitate neîntreruptă și o dezvoltare constantă, prin înființarea de noi specializări și prin perfecționarea continuă a procesului de învățare. Istoria sa coincide cu istoria postcomunistă a României, fiind astfel paradigmatică pentru modul în care învățământul superior vocațional și-a construit bazele în anii incerți ai tranziției, dar și pentru felul cum și-a consolidat statutul în decursul anilor 2000 în relație cu instituțiile similare de la București, Cluj și Iași și cu partenerii internaționali. Tradiția artei timișorene a reprezentat, de asemenea, un aspect important în definirea specificului facultății. Primii profesori ai catedrelor înființate în 1990 au fost artiștii neo-avangardei timișorene, printre ei numărându-se și cei care în anii ’70-’80 au practicat metode pedagogice experimentale în cadrul Liceului de Artă din Timișoara.

Recurențe este un proiect expozițional autoreferențial și autoreflexiv, de afirmare a unei identități colective reflectate prin ceea ce este statornic, profund și așezat în creația actualilor profesori ai Facultății de Arte și Design din Timișoara. Artiştii expozanţi sunt: Vică Adorian, Dacian Andoni, Daniela Constantin, Adriana Lucaciu, Stelian Acea, Eugen Bârzu, Rudolf Kocsis, Hedy M-Kiss, Liliana Popa, Cristian Sida, Daniel Apostu-Teodorescu, Cristina Daju, Ion Gherman, Gabriel Kelemen, Sergiu Mădălin Mărienuţ, Filip Petcu, Bogdan Raţă, Dumitru Remus Rotaru, Anamaria Şerban, Claudiu Toma, Silvia Trion, Mihai Zgondoiu, Dorina Laura Duduleanu, Smaranda Sabina Moldovan, Andrei Părăuşanu, Camil Mihăescu, Diana Andreescu, Gloria Grati, Eduard Jakabhazi, Andreea Palade-Flondor-Străin, Dumitru Penteliuc-Cotoșman, Valentina Ştefănescu, Alexandru Cristian Bunii, Daniela Catona, Matei Gaşpar, Victor Gingiu, Cristina Lazăr, Iosif Mihailo, Corina Nani, Eugenia Elena Riemschneider, Sandra Suciu, Eniko Erzsebet Szucs, Sorin Vreme, Sergiu Zegrean, Réka Adorjani-Györgypal, Claudia Feti, Andreea Pleşa.


















Gloria Grati, Transvisualis



Dana Catona, Acum



Liliana Mercioiu, Seria geometrie variabilă



Bogdan Raţă, M



Camil Mihăescu, Ad rosam per crucem



Cristian Sida, Giuseppa și trandafirul



Dumitru Penteliuc-Cotoșman, Cubul labirintic, 1994



Laura Duduleanu, Pursuit of Happiness, 2020



Eduard Jakabhazi, Caleidoscop 5



Silvia Râncu Trion, Privind văd, 2020



Iosif Mihailo, Flow, 2016



Eniko Szucs, Passions



Andreea Palade Flondor,Vulnerabil, 50x70, tehnică mixtă, 2020



Adriana Lucaciu, Between Alpha&Omega 19, mixed technique on paper, 70x100cm



Mădălin Mărienuț, The Negative



Rudolf Kocsis, Urme



Vică Tilă Adorian, Mai, Iunie 1989



Sergiu Zegrean, fără titlu



Remus Rotaru, Blue thought



(nr. 10, octombrie 2021, anul XI)