Participare românească la expoziţia Arte&Virtus de la Milano

PassepARTout Unconventional Gallery din Italia a inaugurat în 16 octombrie 2020 expoziția ARTE & VIRTUS („Arte e Virtù per sconfiggere il virus" / „Artă şi Virtute pentru a învinge COVID-19”), la Unahotels Expo Fiera Milano. Expoziţia este deschisă publicului până în 29 octombrie 2020.

Evenimentul născut online în timpul lockdown-ului din primăvară a văzut participarea a peste 300 de artiști internaționali, care au concurat gratuit la concurs. În urma voturilor trimise online, juriul popular şi comisia galeriei PassepARTout Unconventional au desemnat 113 artiști câştigători ale căror lucrări au fost expuse pe simeze.

La acest eveniment de amploare participă și cinci artiste din Arad: Aneta Beatrice Filip – cu lucrarea Visând la o lume mai bună, Simona Liliana Suciu cu lucrarea Allegria, locul al III-lea în concurs, fiind aleasă de comisia galeriei PassepArtout Unconventional, Dorothea Căilean – cu lucrarea COVID I, Georgeta Monica Tornean – cu lucrarea Oriental, Lăcrimioara Boran – cu lucrarea Young girl.

Claudia Untaru



Aneta Beatrice Filip

Aneta Beatrice Filip s-a născut în 15 decembrie 1980 la Arad. A absolvit Facultatea de Design „Aurel Vlaicu” Arad, specializarea Design Grafic şi Media Design. A urmat şi Colegiul Pedagogic „Vasile Goldiş” din Arad, Institutor Desen. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici Filiala Craiova.

„Tehnica mea preferată de lucru este acuarela, iar ca tematică am o predilecţie pentru peisajele citadine, îmi place mai ales să redau frumuseţile clădirilor din secolul trecut. Acuarela o ador pentru ca ea nu admite nici greşeli, nici ezitări si nu permite nici corecţii ulterioare. Mă atrag mult perspectivele clădirilor, jocul liniilor, detaliile faţadelor, şi nu în ultimul rând vibraţia culorilor, transparenţa şi jocul umbrelor in combinaţia culorilor complementare. Pe lângă acuarele, îmi place să pictez în cafea. Realizez şi picturi pe pânză, pe pereţi, picturi pe torturi, coperţi pentru cărţi etc.”



Visând la o lume mai bună, acuarelă (50x70 cm)



Veneţia seara, acuarelă (50x60 cm)



Veneţia, acuarelă (50x70 cm)


Veneţia, acuarelă (100x60 cm)


Veneţia, acuarelă (100x60 cm)





Simona Liliana Suciu

Simona Liliana Suciu s-a născut în 20 ianuarie 1968 în Ilia, jud. Hunedoara. A absolvit Liceul de Muzică și Arte Plastice din Arad, promoția 1982 şi Cursul de pictură de la Școala Populară de Arte din Arad sub îndrumarea profesorului Ioan Groza-Kett, promoția 2001. Din anul 2001 este membră a Cenaclului „Ion Andreescu” din Arad, în cadrul căruia a participat la mai multe expoziții colective de pictură, printre care „Salonul de primăvară” şi „Salonul de vară” (2001, 2002, 2016, 2017, 2019, 2020), respectiv „Salonul de iarnă” (2016, 2017, 2019), „Salonul experimental" (2017, 2018).

„Cel mai mult îmi place tehnica de lucru în ulei, e ca și lutul în sculptură, pot să-l modelez, să-l simt. Acrilicul e mai nărăvaș, iar acuarela – o baladă. La pastel e răbdare, dar e frumos. Mă inspir din vise frumosul din om, emoții, întâmplări, din natură, anotimpuri și imagini care-mi vin din interior.””




Allegria, tehnică mixtă (50x70 cm)


Strigătul durerii, acrilic pe pânză (60x50 cm)


Șoapte, mixt pe pânză (40x40 cm)



Portal, mixt pe pânză (40x40 cm)



Lilith, ulei pe pânză





Dorothea Cailean

Dorothea Cailean s-a născut în 5 august 1973 la Orşova. A absolvit secţia de Grafică de la Facultatea de Arte Plastice si Decorative din Timişoara în 1998. Este profesor de specialitate la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, iar in timpul liber lucrează în atelierul personal unde ţine cursuri de pictură şi desen pentru elevi din alte şcoli. Este membru activ al Uniunii Artistilor Plastici, anul acesta participând cu două lucrări la Salonul Anual de Arte Vizuale Arad 2020, expoziţie care este încă deschisă la Galeria Naţională de Artă Arad.

„Realizez un tip de pictură în care inserez tehnici grafice, o pictură în care sper să se recunoască amprenta anilor mei de formare. Lucrările mele sunt expresive şi curajoase atât cromatic cât şi tehnic, combinând foarte bine ceea ce am studiat în anii de şcoală şi ce am învăţat pe parcurs”.




C O V I D
(ink and acrylic on canvas, 140x70 cm)


Medusa 
(ink and acrylic on canvas, 45x90 cm)  


Meduze
(acylic and ink on canvas, 80x120 cm)



Vulcan, mixed media on canvas (80x90 cm)



Triptic, mixed media on canvas (90x90 cm)





Georgeta Monica Tornean

Georgeta Monica Tornean s-a născut în 22 iulie 1968 la Arad. Artistă specializată în sculptură în lemn, intarsie, tâmplărie și arte vizuale; este actuală vicepreședinte al Asociației Artistice „Ion Andreescu" din Arad.

„Lucrările mele sunt realiste sau cu înclinație spre suprarealism, ori figurativ. Ele întotdeauna reflectă starea mea interioara, emoțiile, sau gândurile mele. Cel mai adesea folosesc tehnica în ulei pe pânză, urmată de acuarela pe hârtie şi tehnica în acrilice pe diverse materiale. Pictura nu este singura formă artistică prin care mă exprim, la fel de mult îmi place să sculptez în lemn sau piatră, să modelez cu diverse materiale, realizând sculpturi și basoreliefuri. De asemenea, mă pasionează și creativitatea în domeniul textil, în care m-a introdus bunica mea”



Oriental, ulei pe pânză (40x50 cm)


Dans înfocat, ulei pe pânză (40x50 cm)


Oglindiri, ulei pe pânză (40x50 cm)



În lumina Lunii, ulei pe pânză (70x90 cm)



Conexiune, ulei pe pânză (50x60 cm)






Lăcrimioara Boran

Lăcrimioara Boran s-a născut în 27 februarie 1969 în Arad. A absolvit Şcoala Populară de Artă din Arad, secţia de Artă monumentală cu profesorul şi sculptorul Vitroel Emil, şi apoi Pictura cu profesorul Ioan Kett-Groza.

„În prezent lucrez într-un salon de înfrumuseţare, ca stilist protezist. Este o meserie nouă, implementată în România de 10 ani. Ideea de protezare a unghiilor a apărut în America acum 58 de ani, fiindt descoperită de un medic stomatolog şi pusă în practică cu materiale din stomatologie de oameni de ştiinţă din domeniul beauty (manichiură). Este o plasticare a unghiilor şi putem folosi ce dorim din sfera artei. Am găsit, aşadar, şi aici o latură artistică, iar evoluţia mea continuă tot prin artă. Am mai făcut în timpul pandemiei şi un curs de design interior.”




Young Girl, vopsea acrilică pe pânză


Mireasa, vopsea acrilică pe pânză



Cu cireşe la urechi, vopsea acrilică pe pânză



Tânără cu pălărie, vopsea acrilică pe pânză





Pagină realizată de Afrodita Carmen Cionchin
(nr. 10, octombrie 2020, anul X)