Expoziție inedită dedicată scriitorului Italo Calvino la Milano

Cu ocazia celebrării centenarului nașterii celebrului scriitor Italo Calvino, Kasa dei Libri (Casa cu cărți) din Milano găzduiește, până în luna aprilie, o expoziție despre autor, cu scopul de a evoca viața și rolul fundamental al acestuia în peisajul literaturii italiene.
Expoziția a fost inaugurată în luna ianuarie chiar de către patronul casei, profesorul și scriitorul Andrea Kerbaker, în prezența președintelui Asociației Italiene a Editorilor, Ricardo Franco Levi, și a asesorului pentru Cultură Tommaso Sacchi.
Kasa dei Libri se află în cartierul Isola, la doi pași de zgârie-norii de la Porta Nuova și e deschisă de luni până duminică, între orele 15.00-19.00, iar intrarea este gratuită, cu programare.
Pentru toți bibliofilii este un loc musai de văzut. Nu este o bibliotecă, nici un muzeu, ci un spațiu unde se face cultură într-un mod diferit și niciodată plictisitor. Fondată în 2012, Kasa este conceptul lui Andrea Kerbaker, creată cu scopul de a oferi orașului Milano un loc de întâlnire. Practic este vorba de o colecție de peste 30 de mii de cărți expuse în trei apartamente comunicante între ele într-un bloc, unde vizitatorii pot să consulte, să atingă, să miroasă și să citească orice volum.

Expoziția despre Italo Calvino este una dintre cele mai importante și complete, deoarece expune peste 300 de cărți, reviste și texte inedite necunoscute până astăzi de publicul larg. Amenajarea exponatelor este foarte sugestivă și se pliază pe trei categorii.
O primă parte a expoziției colectează „cărțile celorlalți”, adică versiunea originală a tuturor textelor îngrijite de Calvino, pentru care a realizat prefața, deseori în formă anonimă. Scriitorul însuși afirma că „maximul de timp pe care l-am dedicat a fost pentru cărțile altora, nu pentru ale mele”. Această declarație dă măsura activității de editor a lui Italo Calvino.


 

Italo Calvino intră să facă parte din redacția editurii Einaudi de tânăr, la 26 de ani, si se ocupă să scrie prezentări pentru cărți de buzunar precum colecția Piccola biblioteca scientifico-letteraria („Mica bibliotecă științifică literară”) sau pentru colecția Centopagine („O sută de pagini”) coordonată de el între anii 1971 si 1985.

A doua parte a expoziției despre Calvino prezintă cărți și texte științifice rare scrise de părinții autorului. Tatăl, Mario Calvino, era un agronom foarte cunoscut în regiunea Liguria, a condus stațiunea experimentală de floricultură din Sanremo. Mama, Eva Mameli, a fost o botanistă faimoasă și naturalistă. Italo Calvino își aducea aminte că el era unica oaie neagră din familie, întrucât fratele Floriano era geolog, mătușile și unchii erau toți chimiști, iar el era singurul pasionat de litere.
Scenariul floreal din amenajarea expoziției își propune să sugereze punctele de contact între povestirile lui Calvino și activitatea botanică a părinților, care a influențat cu siguranță ideile și scrierile fiului.




De exemplu, povestea scrisă în 1952 cu titlul Furnica argentiniană se inspiră dintr-un eveniment care a avut loc și la care Calvino a asistat direct, anume o invazie de furnici argentiniene care a infestat culturile din Liguria de vest la Sanremo.

A treia parte a expoziției prezintă un Italo Calvino neașteptat, într-o nouă ipostază, ca autor de cântece, texte de operă, inspirație pentru filme din anii ‘60, sau ca narator în documentare despre rezistență. Apoi este expusă o serie de reviste în care Calvino și-a publicat poveștile, pentru că el nu a publicat numai în reviste literare, ci și în unele de gen diferit precum „Linus”, „Corriere dei Piccoli” și în primul număr italian din „Playboy”.
În cadrul expoziției îngrijite de Andrea Kerbaker toate cărțile pot fi admirate pe viu, se pot consulta și frunzări după voie, pentru că unul din principiile Kasei este împărtășirea și accesibilitatea. În fiecare săptămână, stăpânul casei organizează vizite ghidate în care povestește vizitatorilor aspecte deosebite din viața și opera lui Italo Calvino. Iar când el nu este prezent, în  camerele frumos amenajate, tinerele curatoare sau alți oaspeți de seamă promovează figura scriitorului în cicluri de întâlniri aprofundate, spre încântarea publicului.
Kasa dei Libri are ca obiectiv descoperirea scriitorului Italo Calvino și de către familiile cu copii sau grupurile școlare. Un gioco da scoiattolo („Un joc de veveriță”) – așa se intitulează laboratorul de scriere (gratuit) inspirat de Italo Calvino și propus copiilor cu vârste între 6 și 11 ani. Școlile pot programa vizita în cursul dimineților, în schimb următoarele date pentru familii sunt 11 martie și 1 aprilie. Se ia drept punct de plecare Baronul din copaci, o poveste de aventură potrivită și pentru cei mici, deoarece prezintă lumea dintr-un punct de vedere neașteptat. Copiii care participă la jocul-laborator vor lua stiloul în mană și vor scrie cu fantezie cum este să trăiești în copaci. Drept tovarăș de aventură îl vor avea chiar pe Cosimo Piovasco de Rondò, cocoțat într-un copac adevărat, într-un scenariu teatral amuzant.



În încheiere câteva cuvinte despre Andrea Kerbaker, fondatorul și stăpânul sus-menţionatei Kasa dei Libri. Născut la Milano în 1960, actualmente este profesor la Universitatea „Sacro Cuore” din Milano și colaborează la „Corriere della Sera”. Este secretar al Premiului Bagutta, cel mai vechi premiu literar italian, premiu care i-a fost acordat în 1998 pentru Opera prima, cartea Fotogrammi. Kerbaker este autorul multor cărți traduse în toată lumea. Timp de douăzeci de ani s-a ocupat de comunicare pentru industria privată și de organizare culturală, sintetizând experiența acumulată în volumul Lo stato dell’arte („Starea artei”, publicat în 2007). Bibliofil pasionat și colecționar de cărți încă din adolescență, Kerbaker a pus la dispoziția tuturor volumele sale, peste 35 de mii, în două spații amenajate personal: Kasa dei Libri la Milano și Kapannone dei Libri la Angera, în zona lacului Maggiore.



Irina Niculescu
(nr. 3, martie 2023, anul XIII)