De la Timişoara la Vatican: Papi, sfinţi şi cardinali în portretele lui Ştefan Popa Popa's

În aprilie a avut loc la Vatican un eveniment de excepţie: o expoziţie de 15 zile cu portrete de Papi, sfinţi şi alte personalităţi ale lumii catolice, realizate de artistul român Ştefan Popa Popa’s. Portretist de renume internaţional şi personalitate extrem de activă pe plan cultural, Popa’s a expus la Villa Sopegna portretele ultimilor zece Papi, alături de cele ale unor cardinali şi sfinţi. Sunt tablouri în ulei, picturi reproduse în albumul Popa Popa’s intitulat Papi, Santi… illustri. Unul dintre portretele Papei Benedict al VXI-lea, pe care artistul i l-a înmânat personal Suveranului Pontif, va fi expus permanent în prestigioasa Sală a Papilor din Basilica San Pietro de la Vatican. Expoziţia va fi itinerantă, la Veneţia, Pietrelcina – locul de naştere al lui Padre Pio – la Assisi şi în alte oraşe italiene.

„Popa este prezent în lumea întreagă – semnalează profesorul Giorgio Cegna, director al Uniglobus University, mare cancelar al Confederaţiei Internaţionale a Cavalerilor Cruciaţi – prin portretele sale dedicate unor personaje marcante ale trecutului şi ale prezentului. Arta lui o putem întâlni ʻpretutindeniʼ. Cred că, după pictorul Chirico, care mi-a cucerit sensibilitatea şi bucuria de a fi prieten cu un artist, urmează Popa's”. Profesorul Cegna a remarcat profilul artistic special al lui Ştefan Popa Popa’s: „În activitatea mea de câteva decenii ca profesor de Belle Arti şi de editor – subliniază acesta – m-am întâlnit şi am lucrat cu foarte mulţi artişti, primind de la ei input, simţul criticii şi dorinţa de a pătrunde în sufletul creatorului, trecând dincolo de tehnici şi de tot ceea ce se mişcă în jurul unui personaj cotat la «bursa» artiştilor. Popa m-a impresionat pentru că este un om înzestrat cu toate laturile pozitive pe care un artist ar trebui să le deţină: dorinţa de a căuta, conştiinţa faptului că mai are încă ceva de găsit, modestie şi o inimă mare. Popa se entuziasmează ori de câte ori îl prinde o idee nouă sau o propunere… este momentul în care devine generos, se sacrifică şi se dăruieşte total, făcând portrete şi oferindu-le persoanelor în cauză”.
O biografie cu „recorduri
"

Ștefan Popa Popa's s-a născut în 11 iunie 1955 la Caransebeş. Foarte precoce, a început să deseneze la 5 ani, iar la 7 i-a fost publicată prima caricatură într-un ziar local. În 1969, a publicat în singura revistă umoristică editată sub regimul lui Ceauşescu şi în aceeaşi perioadă începe să participe la expoziţii naţionale şi internaţionale. La 19 ani a fost descoperit de Henry Coursaget, Preşedintele Festivalului de la Confolens, iar călătoriile sale în Franţa îl vor face să descopere caricatura universală, începând astfel cariera profesionistă. În 1980, anul în care a absolvit Politehnica din Timişoara, devine caricaturistul oficial al  Festivalului de la Confolens şi apoi al altor festivaluri internaţionale.

În 1990 câştigă o bursă Unesco şi publică primul album de grafică satirică. Din această perioadă, lucrează îndeaproape cu artişti şi caricaturişti de renume precum  Salvador Dali, Jerry Robinson (creatorul celebrilor Superman şi Batman), Vasquez De Sola, Plantu, Emerson, La Palma, Tim, Morchoisne. La Festivalul Internațional de Caricatură de la Saint-Estève (Franța) a stabilit recordul mondial de rezistență (1.527 de portrete color în zece zile și zece nopți). Pe 17 octombrie 1995 a reuşit să depăşească recordul mondial de viteză într-o oră, ce aparţinea belgianului Emile Robin (106 caricaturi într-o oră), realizând 131 de caricaturi într-o oră, fiind declarat cel mai rapid caricaturist al lumii, recordul său fiind omologat în Cartea Recordurilor. La acelaşi festival din 1995 a reuşit să își doboare propriul record, realizând 2.772 de caricaturi color în zece zile și zece nopți. Portretul lui Salvador Dalì, semnat Popa's 95, este inclus în catalogul Muzeului Salvador Dalì. Ştefan Popa Popa's a fost decorat cu titlul de Cavaler de Onoare pentru merite culturale, fiind cetățean de onoare în 26 de orașe din România şi fondatorul Muzeului Caricaturii la Castelul din Macea (Arad).


Legăturile lui Popa Popa’s cu Italia

În periplul expoziţiilor şi premiilor artistului Popa’s în lumea întreagă, Italia are un loc privilegiat şi o semnificaţie aparte, mai ales după trecerea sa la catolicism. Printre evenimentele care l-au avut ca protagonist se remarcă participarea sa în calitate de caricaturist oficial la cea de a XXXVII-a ediţia e Olimpiadei de Şah de la Torino din 2006.  În 2009, la Assisi (supranumit Oraşul Păcii, locul în care s-a născut Sf. Francisc, întemeietorul Ordinului Franciscan), Maestrul Popa’s a fost numit Cavaler Gardian al Păcii (Cavaliere Guardiano di Pace), titlu acordat unor personalităţi de prestigiu de către Confederaţia Internaţională a Cavalerilor Cruciaţi (asociaţie cu sediul central la Malta şi sediul operativ la Assisi, principalul său obiectiv fiind dialogul pentru pace, în spiritul ecumenismului, n.r.). Tot în 2009, Ştefan Popa Popa’s a fost invitat la „Notte delle Caricature¨ („Noaptea Caricaturilor”) din oraşul Arezzo, în cadrul proiectului „Romeni Famosi nel Mondo” („Români Celebri în Lume”): 107 italieni au stat la coadă în faţa mesei de lucru a maestrului Popa’s pentru a-l vedea cum le face caricatura în timp record.

În octombrie 2009, celebrul artist timişorean a fost invitat la Congresul „La Sicurezza Nazionale nel Terzo Millennio” („Siguranţa Naţională în Mileniul Trei”), organizat de Asociaţia Naţională de Acţiune Socială (A.N.A.S) şi Observatorul de Monitorizare a Păcii (OMPAX), unde a realizat, pentru personalităţile prezente, renumitele sale caricaturi, adevărate opere de artă. În mai 2011 a primit, la Assisi, Premiul Mediterraneo Arte, care se acordă o dată la trei ani unor personalităţi ştiinţifice sau artistice, printre acestea numărându-se şi Rita Levi Montalcini, laureata Premiului Nobel pentru Fizică în 1986, sau celebrul tenor Luciano Pavarotti. Popa’s este primul român căruia i s-a decernat acest premiu ca un omagiu pentru întreaga activitate artistică. În fine, în iulie 2011, când senatorul pe viaţă Rita Levi Montalcini a primit premiul Palma d'Oro pentru Pace (Assisi), i-a fost înmânat tabloul tridimensional pe care artistul Ştefan Popa Popa's l-a realizat special pentru această ocazie. Atât tabloul, cât şi premiul sunt păstrate la sediul Fundaţiei Rita Levi Montalcini.
Caricaturile Maestrului Popa’s sunt publicate pe site-ul său personal: www.popa-popas.ro
Afrodita Carmen Cionchin
(nr. 5, mai 2011, anul II)