TM 2023: Expoziția de artă contemporană „Emergențe” la Accademia di Romania in Roma

În perioada 14 noiembrie - 4 decembrie 2023, Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Arte și Design și Rectoratul Universității de Vest din Timișoara, sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, organizează Expoziția de artă contemporană „Emergenţe”.
Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 14 noiembrie 2023, la ora 18.00, în Galeria de artă a Accademia di Romania din Roma (Viale delle Belle Arti, 110). La deschidere vor participa SE Gabriela Dancău, ambasadoarea României în Italia, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Adriana Lucaciu, directorul Școlii doctorale de Arte, lect. univ. dr. Andreea Lazea, curatorul expoziției, alături de reprezentanți ai Accademia di Romania in Roma.

În anul în care orașul Timișoara poartă titlul de Capitală Europeană a Culturii, expoziția colectivă de artă contemporană „Emergențe”, a tinerilor artiști și doctoranzi ai Facultății de Arte și Design de la Universitatea de Vest din Timișoara ne poartă într-un univers fascinant,     dezvăluindu-ne tendințe relevante ale artei contemporane.  
Lucrările tinerilor creatori oferă o perspectivă in nuce asupra modului în care cercetările artistice actuale se cristalizează în lucrări extrem de variate ca medii, tehnici și metode de lucru. Vor participa cu lucrări 14 doctoranzi ai Facultății de Arte și Design, în anul în care se sărbătoresc 20 de ani de la înființarea Școlii doctorale de Arte: Raluca Anghel (pictură), Ovidiu Batista (gravură), Mirela Cerbu (pictură, obiect), Sânziana Gheorghe (pictură), Uliana Gujuman (pictură), Ciprian Hord (fotografie), Emanuela Andreea Hrițcu (sculptură), Bogdan Matei (grafică), Andrei Răzvan Neciu (grafică, obiect), Andrei Pituț (sculptură), Alexandra Satmari (sculptură),  Mihai Toth (obiect), Mădălina Trofin (obiect) și Bianca Tulea (grafică-ilustrație).
„Dacă un popor n-are o tinerime entuziastă, cultă și cu dor de țară, este pierdut pentru totdeauna. Aceste vlăstare ale tinereții țin pe umerii lor viitorul, precum odinioară Atlas ținea pământul”, spunea cândva filozoful Vasile Conta. Invitația adresată de noi poartă în ea un mesaj de freamăt tineresc, și, sperăm, de optimism robust.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 14 noiembrie – decembrie, după următorul program: de marți până vineri între orele 15.00-18.00 și sâmbăta între orele 10.00-12.00 și 15.00-18.00. Intrarea este liberă.


Organizatori: Accademia di Romania in Roma, Universitatea de Vest din Timișoara prin Facultatea de Arte și Design, Rectoratul Universității de Vest din Timișoara
Cu patronajul: Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino
Parteneri media: ARTribune, Revista „Arta”, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, revista „Orizzonti Culturali Italo-Romeni”






(nr. 11, noiembrie 2023, anul XIII)