Fabrica de decoruri din Timişoara, o premieră în România

Teatrul Naţional Timişoara aduce încă o dată realizări remarcabile în plan cultural. Luna trecută, după nominalizarea obţinută de Claudia Ieremia la premiile Uniter, la Timişoara se inaugura prima Fabrică de decoruri din România, proiect realizat din iniţiativa TNT.
„În 12 mai a fost inaugurată clădirea Fabricii de decoruri. În lunile care urmează, vom  transfera echipamentele de producție și vom pregăti spațiul astfel încât să putem începe activitatea în toamnă, probabil în luna septembrie, odată cu primele spectacole ale stagiunii viitoare”, ne-a declarat Codruţa Popov, secretar literar TNT.


Avantajele aduse de Fabrica de decoruri

„Primul și cel mai important avantaj pe care îl aduce Fabrica de decoruri se referă la crearea unor condiții decente de lucru pentru profesioniștii din atelierele de producție ale Teatrului Național. Dincolo de aceasta, putem vorbi de o remarcabilă economie de timp și de energie, câtă vreme decorurile pot fi montate la scară în același loc în care sunt fabricate, și nu trebuie aduse pe bucăți în scenă, montate, demontate, duse înapoi pentru corecții și adaptări, remontate în scenă și așa mai departe – toate acestea încetinid atât producția de decoruri, cât și cea artistică, dat fiind că sunt timpi de scenă pierduți pentru repetiții. De asemenea, voi sublinia potențialul de a realiza venituri proprii prin accesarea de comenzi din partea unor instituții din Timișoara, din țară sau din regiunea transfrontalieră. Trebuie spus că majoritatea teatrelor din România se confruntă cu limitări de acest gen, care, din păcate, au determinat instituțiile de artele spectacolului fie să facă orice compromis necesar – cu precădere privind timpul de lucru – pentru a realiza decorurile în atelierele proprii, fie să se adreseze unor companii/firme private, în regim și în termeni de „comandă specială”. Fabrica de decoruri propune un sistem care beneficiază de  avantajele ambelor variante: decoruri realizate de profesioniști de teatru în marje economice optime, în parametrii calitativi și de timp ai firmelor private de producție”, a mai adăugat revistei noastre Codruţa Popov.

Istoria şi necesitatea Fabricii de decoruri de la Timişoara

Pornind de la premisa că, pentru a răspunde corespunzător secolului XXI din punct de vedere teatral, meseriile specifice teatrului trebuie să se reîntoarcă în teatre, Teatrul Național din Timișoara, susținut de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, a conceput un proiect-pilot, o idee curajoasă și o premieră în plan național: realizarea unei Fabrici de decoruri – o linie performantă de producție și asamblare care să aibă capacitatea de a traversa toate etapele de creare a decorurilor de teatru, indiferent de gradul tehnic de complexitate al acestora și care să satisfacă planurile de producție internă, precum și comenzi ale altor instituții de artele spectacolului din România, dar și din spațiul transfrontalier, devenind un reper pentru industria de teatru din euroregiunea DKMT (Serbia și Ungaria). Realizarea Fabricii de decoruri a Teatrului Național din Timișoare devine, astfel, punctul de pornire al unei noi industrii în România – industria de teatru.
Atât realizarea Fabricii de decoruri, cât și cea a depozitelor este o inițiativă a Teatrului Național. Fabrica de decoruri își va începe activitatea în toamna acestui an, odată cu primele producții ale stagiunii 2012-2013.

Istoria acestui proiect este datează din 1997, când directorul de atunci al Teatrului Național – Ștefan Iordănescu și cel al Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara – Demeter Andras István, au conceput un proiect de refuncționalizare a unor spații existente în incinta Palatului Culturii, și, ca urmare, de mutare a atelierelor de producție în afara Palatului Culturii, respectiv utilizarea spațiilor astfel eliberate în scopuri culturale, după modelul unor teatre importante din Europa, cum ar fi Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Național din Budapesta, Teatrul Odeon din Paris etc.  În anul 2007, în perioada primului mandat al managerului Ada Hausvater, Consiliul Local a concesionat, la cererea noii conduceri a Teatrului Național, un hectar de teren în Parcul Industrial Freidorf, prin hotărârea nr.134/24.04.2007. Proiectul de construcție a Fabricii de Decoruri și a depozitelor a fost propus Ministerului Culturii și Cultelor (la vremea respectivă) în anul 2008. În același an au fost realizate Studiul de fezabilitate și Proiectul tehnic, iar prin  Avizul  nr. 34/2009, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național a aprobat demararea construcției Fabricii de decoruri și a depozitelor.

Lucrările de construcție propriu-zise au început în toamna anului 2010. Este vorba despre realizarea unei hale de producție cu suprafața de 2500 mp, cuprinzând o zonă de producție, o zonă de montaj și o zonă administrativă, a unei hale de depozitare cu suprafața de 1500 mp și a centralei termice, care include sala cazanelor, vestiar, grup sanitar și atelierul de întreținere și depozitare; totodată, proiectul a vizat realizarea de lucrări și amenajări exterioare – căi de acces, platforme betonate, parcaje pentru mijloacele de transport ale teatrului, gard și porți de acces acționate electric etc., precum și realizarea branșamentelor și racordurilor la rețeaua de apă, curent, canalizare și gaz.

Utilitatea acestei fabrici de decoruri este evidentă. În primul rând, atelierele de producție ale Teatrului Național aflate în incinta Palatului Culturii funcționează dintotdeauna în spații absolut improprii – nu au suficient loc de desfășurare, de cele mai multe ori anumite lucrări trebuie efectuate în curtea interioară, din lipsă de spațiu și, în consecință, depind de condițiile meteorologice. Pe de altă parte, împărţirea spaţiilor la scenă între cele două instituţii – Teatrul Naţional şi Opera Naţională – presupune montarea şi demontarea decorurilor în diferitele faze de lucru – în fiecare zi, ceea ce reprezintă o risipă uriaşă de timp, de energie şi, în ultimă instanţă, de bani, nemaivorbind de blocarea scenei pentru repetiţiile tehnice ale fiecărui spectacol în parte. Nu în ultimul rând, depozitarea decorurilor spectacolelor aflate în repertoriu, ca și cele ieșite din repertoriu a devenit de mult timp o problemă presantă. De asemenea, trebuie menționat că aceste depozite sufocă un spațiu important în centrul istoric al orașului.

Fabrica de Decoruri este concepută ca o linie de producție care oferă suficient spațiu de construcție unor structuri de mari dimensiuni și suficient spațiu de montare și demontare a decorurilor înainte de a fi livrate în forma lor finală, pe scenele unde sunt solicitate, la scară, în amplasament identic celui de spectacol, toate acestea în condiții de lucru optime și, evident, conforme cu legislația în vigoare privind protecția muncii. Practic, decorurile pot fi montate exact în forma în care vor apărea ulterior pe scenă. Totodată, Fabrica de Decoruri va acoperi în întregime necesitățile de producție ale Teatrului Național, rezultând de aici avantaje importante în ce privește economia de timp, de mână de lucru și, nu în ultimul rând, de bani. În perspectiva comenzilor externe pe care Fabrica de decoruri are capacitatea să le onoreze, acest proiect are potențialul de a genera venituri proprii.
De asemenea, depozitele Fabricii de decoruri sunt suficient de spațioase încât să adăpostească toate aceste structuri, avantajele majore în acest sens fiind condițiile optime de păstrare și posibilitatea de reciclare a decorurilor.

Prin concentrarea tuturor atelierelor de producţie, Fabrica de Decoruri își propune să optimizeze condiţiile de lucru, în ideea unei reduceri considerabile  a timpului de producţie a spectacolelor, respectiv o reducere o costurilor materiale și umane. De asemenea, Fabrica de decoruri va fluidiza, în mod efectiv, circuitul aprovizionare – producţie – depozitare, asigurând în acelaşi timp toate standardele funcţionale, precum şi o utilizare eficientă şi rentabilă și, nu în ultimul rând, va elibera un spaţiu important în centrul istoric al oraşului, care în viitorul apropiat va putea fi exploatat în scopuri culturale, artistice și turistice.

Acest proiect important al Teatrului Național, finanțat de  Ministerul Culturii și Patrimoniului Național are ca rezultat plasarea pe piața teatrală românească a primului jucător în industria teatrală românească – Fabrica de decoruri – ceea ce, fără îndoială, reprezintă un moment important în evoluția culturală a României.

Oana Grimacovschi
(nr. 6, iunie 2012, anul II)