Leggiamo l’Italia: a treia ediţie a „Festivalului de Lectură tânără”

Iniţiat la Bucureşti în 2012, dintr-o idee a profesorului Giancarlo Repetto, lector al Ministerului de Afaceri Externe italian la liceul „Dante Alighieri”, şi din efortul profesoarelor universitare Smaranda Bratu Elian şi Oana Boşca-Mălin care au primit-o cu entuziasm, „Festivalul de Lectură tânără” a ajuns anul acesta la cea de-a treia ediţie.

Desfăşurat sub motto-ul La leggerezza del leggere (Uşurinţa lecturii), evenimentul s-a derulat în perioada noiembrie 2013 – martie 2014, încheindu-se marţi, 29 aprilie 2014, cu ceremonia de premiere găzduită de primitorul Institut Italian de Cultură „Vito Grasso” din Bucureşti. Manifestarea promite deja să devină nu doar o tradiţie, ci şi o atracţie pentru toţi tinerii iubitori de literatură italiană (studenţi, elevi sau înscrişi la cursurile de limbă italiană în cadrul Institutelor de Cultură Italiană).

Propunându-şi să răspândească limba şi cultura italiană în România şi, în acelaşi timp, să apropie tinerii de cărţi, Festivalul le oferă acestora un spaţiu în care contribuţiile lor literare originale să poată fi evaluate şi premiate.|Pe scurt, în ceea ce-i priveşte pe liceeni, concursul presupune elaborarea, de către participanţi, a unei recenzii la unul dintre romanele selectate. Cele două cărţi propuse în acest an au fost Bianca come il latte e rossa come il sangue de Alessandro D’Avenia şi I pesci non chiudono gli occhi de Erri de Luca. Noutatea cea mai interesantă a acestei ediţii, care indică totodată extinderea şi succesul crescând al proiectului, în ansamblul său, a constat în deschiderea unei secţii pentru universităţi (acolo unde se studiază limba italiană). Studenţii, la rândul lor, au trebuit să traducă şi să comenteze un pasaj la alegere din următoarele titluri: Limbo de Melania Mazzucco; Suo marito de Luigi Pirandello; Della dissimulazione onesta de Torquato Accetto.


Juriul concursului a fost compus din prof. Smaranda Bratu Elian (Universitatea Bucureşti), prof. Oana Boşca-Mălin (Universitatea Bucureşti) şi scriitorul italian Sergio Valzania – pentru licee –, şi de prof. Smaranda Bratu Elian, prof. Oana Boşca-Mălin, prof. Monica Fekete (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca) – pentru universităţi. Demn de remarcat este şi faptul că, deja începând cu cea de-a doua ediţie (2013), organizatorii au reuşit să introducă în juriu pe unul dintre autorii propuşi în anul precedent, creând deci un contact direct între publicul român şi scriitorii italieni contemporani.

În 2014 festivalul a atras 45 de participanţi care au acceptat invitaţia la lectură şi au trimis lucrări. Cei 30 de elevi şi 15 studenţi au provenit de la cinci licee (Colegiul naţional „Ion Neculce” din Bucureşti, Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din Bucureşti, Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timişoara, Colegiul naţional „Gheorghe Bariţiu” din Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Infoel” din Bistriţa) şi cinci universităţi (Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi).

Primul premiu pentru secţiunea licee, obţinut de Cristina Goroian de la Colegiul naţional „Ion Neculce” din Bucureşti,  constă într-o excursie de şase zile în Italia (cu vizitarea oraşelor Torino, Genova şi Firenze), inclusiv participarea la prestigiosul Salon Internaţional de Carte de la Torino, în timp ce secţiunea dedicată studenţilor, câştigată de Maria Borghiu de la Universitatea Bucureşti, garantează o bursă de studiu estivală de o lună în Perugia, oferită de Institutul Italian de Cultură din Bucureşti. Ceilalţi finalişti au primit diplome, premii şi tricouri din partea aceluiaşi partener instituţional.

Festivalul şi-a câştigat de acum sprijinul unor susţinători fideli precum Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, Ambasada Italiei în România, Asociația Italiană a Editorilor (AIE), Fundația „Maria și Goffredo Bellonci” din Roma. De asemenea, demn de menţionat este că Asociaţia „Amici della lettura” a pus la dispoziţia participanţilor copii ale romanelor propuse pentru 2014, atât în format tipărit, cât şi în format e-book. Este evidentă voinţa comitetului Festivalului de a se adapta schimbărilor în ceea ce priveşte concepţia clasică a lecturii, evenimentul fiind prezent începând cu această ediţie şi pe Facebok, cu o pagină care îi poartă numele (Festivalul Leggiamo l'Italia). De altfel, tot pentru cititorii internauţi, cele mai bune producţii ale concursului vor fi publicate în revista on-line „Terza pagina” a Fundaţiei „Maria şi Goffredo Bellonci” din Roma.
Nu ne rămâne decât să urăm Festivalului să servească de model şi să implice tot mai mult tineri şi cărţi, scriitori şi cititori, Italia şi România.Georgiana Ţăranu
(nr. 6, iunie 2014, anul IV)