Gala Premiilor UCIN şi Gala Premiilor UNITER 2020

Anul acesta, multe Festivaluri naționale şi internaționale au fost decalate cu câteva luni. În consecință, în România, am avut o vară de festivaluri, în special de film, cuprinse între solstițiul de vară şi echinoxul de toamnă, ceea ce a adus o stare agreabilă de normalitate. De n-ar fi stresul stărilor de urgență şi de alertă impuse de pandemia de covid-19 şi tristețea provocată de dispariția multor personalități din lumea spectacolului, din teatru și din film, am putea spune că ne place această programare de evenimente culturale, care a culminat în luna septembrie cu Gala Premiilor UCIN şi Gala Premiilor UNITER 2020. Cele două Gale, desfăşurate aproape simultan la Bucureşti, respectiv la Craiova, şi-au decernat Premiile pentru performanțele cinematografice şi teatrale româneşti din anul 2019.

„Ţinutele elegante au fost completate invariabil de măştile devenite subiect de dezbatere, protest, glume şi teorii ale conspiraţiei. Petrecând câteva ore între cunoscuţi, oameni pe care conjunctura restrictivă social te-a împiedicat să îi întâlneşti în mod curent, cărora le dibui identitatea după privire, poate părea o întâlnire incompletă. Dar tocmai privirea aceea în care intuieşti zâmbetul acoperit de mască, ochii pe care îi simţi bucuroşi să te vadă, îmbrăţişarea dorită care nu se poate întâmpla, a cărei intenţie se citeşte în aceeaşi privire, acest pachet de emoţii transmise atât de profund teatral, până la urmă, într-o convenţie asumată organic aşa cum ne place să vedem pe scenă transferată în viaţă, această formă de comunicare ochi în ochi a potenţat sentimentul de a fi împreună", descrie Alina Epingeac atmosfera de la Gala UNITER într-un articol din revista „Amfiteatru”. Constatare ce se poate referi liniştit şi la Gala UCIN.

Cu speranța că veți avea prilejul de a (re)vedea spectacolele şi filmele promovate de cele două Uniuni de Creatori, Uniunea Cineaştilor şi Uniunea Teatrală din România, vă invităm să accesați cele două situri web, www.ucin.ro și www.uniter.ro, pentru a afla listele complete ale Premianților şi ale Nominalizaților celor două Gale şi a vă inspira în alegerile dumneavoastră care să răspundă la întrebarea „ce film sau ce spectacol vedem astă-seară?”. Vizionare plăcută!

Date istorice despre Uniunea Cineaștilor din România (UCIN)

„În anul 1963, an în care scenaristul Dumitru Carabăț era distins, alături de Henri Colpi, cu Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pentru Codin, din inițiativa unor cineaști ca: Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu, Mircea Drăgan..., a fost înființată Asociația Cineaștilor din România. În primăvara anului 1990, cineaștii s-au reunit într-o Adunare generală extraordinară prin care s-a hotărât transformarea Asociației Cineaștilor în Uniunea Cineaștilor din România, cu statutul și structura actuale. Primul președinte a fost Victor Iliu, urmat de Ion Popescu Gopo, ambii regizori de film, și de acad. profesor dr. Mihnea Gheorghiu, scenarist. Actualul Președinte este Prof. dr. Laurențiu Damian, regizor. 
Uniunea Cineaștilor din România este o organizație non-guvernamentală, cu personalitate juridică, constituită în vederea protejării activității de creație și profesionale, a intereselor materiale și morale ale cineaștilor din România. Are peste 1200 de membri (titulari, asociați și membri de onoare români și străini), fiind alcătuită din Asociații reprezentând profesiile de bază ce contribuie la realizarea filmului. Prima Gală a fost organizată de Asociație în 1972 și păstrează și azi în mare parte structura de atunci, principalele premii pe care Gala Premiilor UCIN le acordă anual fiind pentru realizările cinematografice ale anului anterior.”

Date istorice despre Uniunea Teatrală din România (UNITER)

„Uniunea Teatrală din România este o organizaţie profesională constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului și s-a înființat în 1990. Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii, inițiat și coordonat de Ion Caramitru, actualul președinte al UNITER, și se desfășoară anual, începând din 1991, de când acordă distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor UNITER se face la mai multe categorii de profesiuni care contribuie la realizarea unui spectacol teatral, după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecție. Trofeul care însoțește fiecare premiu este opera artistului plastic Ioan Bițan.”

Împreună cu Uniunea Arhitecților din România (UAR), Uniunea Scriitorilor din România (USR), Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), UCIN și UNITER fac parte din Alianța Națională a Uniunilor de Creatori din România (ANUC), o asociație a șase uniuni de creatori reprezentative la nivel național.


Gala Premiilor UCIN 2020 Bucureşti, Teatrul Național „Ion Luca Caragiale", Sala Studio


Regizorul Stere Gulea, Preşedintele Juriului Galei UCIN 2020,
Cătălina Grama (Jojo), prezentatoarea Galei, şi pianistul Puiu Pascu




Laurenţiu Damian, Preşedintele UCIN şi amfitrionul Galei



Actorul Florin Piersic, discurs de mulțumire înregistrat
Premiul Academic al UCIN pentru Florin Piersic, Dinu Tănase, Constantin Vaeni



Roxana Lupu, Premiul pentru Cea Mai Bună Actriță ]n Rol Principal, pentru rolul Reginei Maria
în Maria, Regina României, regia Alexis Sweet Cahill




Liana Stanciu, Elena Enache, Toma Enache, Florina Mărcuță
Mențiune Specială UCIN - Între chin și amin, regia Toma Enache



Radu Bănică, Violeta Bănică şi Andreea Marin, realizatoare şi prezentatoare TV




Gala Premiilor UNITER 2020 Craiova, Teatrul de Vară, Parcul „Nicolae Romanescu”


Actorul Ion Caramitru, Președintele UNITER

 


Actorul Ion Caramitru, Președintele UNITER
Premiul pentru Cea Mai Bună Piesă Românească a Anului 2019 - Hai să vorbim despre viață de Ana Sorina Corneanu

 


Viorica Rozalia Matei

 


Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol - Chiritza în concert, regia Ada Milea, Teatrul Național Cluj-Napoca

 


Regizorul Mihai Lungeanu
Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol de Teatru Radiofonic - Hamlet de William Shakespeare, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu, producție a Societății Române de Radiodifuziune

 


Regizorul Cornel Mihalache
Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol de Teatru TV - Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară de Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache, producție a Societății Române de Televiziune

Fotografii: Arhiva UCIN, Arhiva UNITER,
Arhiva Orizzonti Culturali Italo-Romeni




Ediţie îngrijită de Ioana Eliad

(nr. 10, octombrie 2020, anul X)





Conexiuni directe la Galeriile Foto ale Galelor UCIN şi UNITER
http://ucin.ro/premiileucin2016_2011.html şi
https://www.uniter.ro/laureatii-galei-premiilor-uniter-pentru-anul-2019-editia-a-28-a/