La Galeria Calina din Timişoara, expoziţie Suzana Dan:Instalaţiile bunicii, 2 aprilie - 3 mai 2012

Semnalăm, la Galeria Calina din Timişoara, condusă de doamna Alina Cristescu, expoziţia Suzana Dan, „Instalaţiile bunicii”, 2 aprilie - 3 mai 2012.

Suzana Dan (n. 1976) a studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din Bucureşti sub conducerea profesorului Florin Mitroi. Este inițiatorul şi coordonatorul proiectului Noaptea Albă a Galeriilor şi fondator al asociației culturale Ephemair. Începând cu 1998 expozițiile şi colaborările variate au răspândit lucrările şi instalațiile ei în muzee, galerii de artă şi spații alternative. Printre ultimele expoziții se numără: What a difference a day made la H’art Gallery în Bucureşti şi SOAP ART KOLLECTIV @ Kids Carnivale of Venice Biennale, Giardini, Veneția.


Pentru „Instalaţiile bunicii” e nevoie de un public sensibil şi empatic, care ştie să privească dincolo de etichetă, dincolo de istoria artei, dincolo de spaţiul galeriei şi al muzeului. Grădina bunicii nu este un loc în care obiectele sunt transformate în opere de artă, ci unul în care ele sunt salvate. Nu sunt investite cu valenţe estetice, ci cu o funcţie simbolică. Bunica nu lasă obiectele să moară, ci formează cu ajutorul lor propoziţii şi personaje.

Suzana Dan documentează scenele în care un cap de păpuşă, un ghiveci de flori sau un colţ al casei intră şi ies din contextul lor într-un joc în care graniţa dintre a intui şi a şti, a simţi şi a gândi este mai fragilă ca oricând.
Îngrijirea casei porneşte de la o relaţie foarte empatică şi umană care se stabileşte cu fiecare element al construcţiei sau al grădinii. Fântâna este îmbrăcată într-o blăniţă călduroasă pe timp de iarnă şi protejată de tot ce ar putea să o ameninţe. Casa este vopsită şi re-vopsită în straturi devenite foarte picturale. Locurile de odihnă din grădină sunt improvizate în structurile formate din buşteni acoperite de pături, şervete şi perne. Şi toate intervenţiile nu sunt, de fapt, altceva decât un efort de a se împotrivi degradării şi îmbătrânirii carcasei domestice atât de importante pentru viaţă.

Suzana preia documentaţia fotografică şi o transformă în material pentru pictura ei. Pânzele devin terenul pe care se negociază interpretarea unor imagini poetice şi încărcate de istoria personală a obiectelor. Mormântul lui Bobiţă, îngrijit ca un adevărat altar, dantelele delicate, florile şi plantele sunt pictate cu multă dragoste şi înţelegere. Preţiozitatea auriului nu are nimic de-a face cu o bogăţie epatantă, ci cu puterea lui de a proteja şi chiar de a vindeca.

Artista Suzana Dan vine la Timişoara cu o frumoasă lecţie despre amintiri şi recuperează ceea ce ochiul nostru trebuie învăţat să vadă cu orice preţ. Fotografiile din grădina bunicii ei, dar şi picturile sunt mărturia unei vieţi care în mod constant modelează şi reciclează obiectele-martori.

Curator Diana Marincu
www.calina.ro