Festivalul „Noua cinematografie italiană în România”, 9-13 martie 2022

În 28 februarie 2022, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC), a avut loc conferința de presă de lansare a Festivalului de cinema italian contemporan „Noua cinematografie italiană în România”, organizat de Ambasada Italiei la București, Institutul Italian de Cultură și Agenția ICE, cu sprijinul Cinecittà. Evenimentul va avea loc în perioada 9-13 martie 2022.

Conferința a fost deschisă de Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, care a încadrat evenimentul ca fiind parte a inițiativelor Ambasadei menite să susțină o ofertă culturală destinată publicului local care să redea o imagine mai autentică a Italiei contemporane. Filmele selectate, a remarcat Ambasadorul, au participat la prestigioase festivaluri internaționale de artă cinematografică și prezintă câteva trăsături ale frumuseții și farmecului Italiei de astăzi.

Festivalul se va deschide cu un omagiu respectuos adus actriței Monica Vitti, la puțin peste o lună de la dispariția acesteia. Ambasadorul a mulțumit apoi pentru consultanță artistică criticului și regizorului Mario Sesti, coordonatorul întâlnirilor și evenimentelor speciale, jurnalistei Angela Prudenzi și actriței Kristina Cepraga, consultanta și amfitrioana festivalului, și a anunțat invitatul de onoare al evenimentului: regizorul Daniele Luchetti, care va participa la gala de închidere pe 13 martie.
„Noua cinematografie italiană în România” se bucură de sprijinul partenerului UNATC, reprezentat la conferință de rectorul Liviu Lucaci, și de Președintele Senatului academic, Doru Nițescu, precum și de sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român, din partea căruia au luat cuvântul directorul Virgil Nițulescu.

Proiecțiile celor opt filme selectate vor avea loc chiar la Cinema Muzeului Țăranului: „America Latină”, „În afara timpului”, „Prădătorii”, „Surorile Macaluso”, „Marx poate să aștepte”, „Momente de fericire neînsemnată”, „Ascuns”, „Noduri”. Pe lângă proiecții, la UNATC sunt programate trei întâlniri: prezentarea și dezbaterea documentarului lui Mario Sesti „Bernardo Bertolucci: No End Traveling”; o masă rotundă despre sistemele audiovizuale din Italia și România cu operatori din ambele țări; un dialog între Daniele Luchetti, Mario Sesti și jurnalista Angela Prudenzi despre legătura dintre cinematografie și literatură în Italia.

Festivalul se bucură de patronajul Sindicatului Național al Jurnaliștilor de Film Italieni și al Sindicatului Criticilor de Film Italieni, ai căror președinți, Laura Delli Colli și Cristiana Paternò, au participat la conferința de presă de la distanță, din Italia.

Filmele din „Noua cinematografie italiană în România” vor putea fi vizionate şi online pe platforma MyMovies. Pentru mai multe informații, puteți consulta site-ul și canalele de social media ale Institutului Italian de Cultură din București.


Organizatori: Ambasada Italiei în România, Institutul Italian de Cultură din București, Agenția ICE din București, Cinecittà
Cu patronajul: Sindicatul Național al Jurnaliștilor Cinematografici din Italia, Sindicatul Național al Criticilor de Film din Italia
Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, MyMovies, UNATC „I. L. Caragiale", Cărturești, Eventbook
Parteneri media: Radio Guerrilla, Agerpres, Cinefan.ro, Filme-Cărți.ro, Igloo, Observator Cultural, Orizonturi Culturale Italo-Române, Radio Bucureşti FM, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Asociația Italienilor din România - RO.AS.IT., Suplimentul de Cultură, Zile și Nopți




NOUA CINEMATOGRAFIE ITALIANĂ ÎN ROMÂNIA / NUOVO CINEMA ITALIANO IN ROMANIA

PROGRAM

Miercuri - 09.03.2022
h. 18.00 Cinema Muzeul Țăranului
Deschiderea Festivalului. Prezintă: Kristina Cepraga. Salutul Ambasadorului Durante Mangoni. Saluturi din partea unor personalități din România
h. 18.30 Tribut Monica Vitti
LA SUPERTESTIMONE | SUPER-MARTORUL (1971, Franco Giraldi, 104 ’)

Joi - 10.03.2022
Cinema Muzeul Țăranului
h. 18.00 AMERICA LATINA | AMERICA LATINĂ (2021, F.lli D’Innocenzo, 90’)
h. 20.00 ARIAFERMA | ÎN AFARA TIMPULUI (2021, Leonardo Di Costanzo, 117’)

Vineri - 11.03.2022
Cinema Muzeul Țăranului
h. 18.00 I PREDATORI | PRĂDĂTORII (2020, Pietro Castellitto, 109’)
h. 20.15 LE SORELLE MACALUSO | SURORILE MACALUSO (2020, Emma Dante, 94’)
online pe MyMovies: AMERICA LATINA, ARIAFERMA

Sâmbătă - 12.03.2022
Cinema Muzeul Țăranului
h. 16.00 MARX PUÒ ASPETTARE | MARX POATE SĂ AȘTEPTE (2021, Marco Bellocchio, 100’)
h. 18.00 MOMENTI DI TRACURABILE FELICITÀ | MOMENTE DE FERICIRE NEÎNSEMNATĂ (2019, Daniele Luchetti, 93’)
h. 20.00 VOLEVO NASCONDERMI | ASCUNS (2020, Giorgio Diritti, 120’)
online pe MyMovies: I PREDATORI, LE SORELLE MACALUSO

Duminică - 13.03.2022
Cinema Muzeul Țăranului
h. 17.30 Seară de gală. Prezintă: Kristina Cepraga. Intervine Mario Sesti. Salutul invitatului special, Daniele Luchetti.
h. 18.30 LACCI | NODURI (2020, Daniele Luchetti 100’)
online pe MyMovies: MOMENTI DI TRACURABILE FELICITÀ, VOLEVO NASCONDERMI

Luni - 14.03.2022
online pe MyMovies: LACCI



(nr. 3, martie 2022, anul XII)