|
|
Seară Culturală Italiană la Universitatea din Bucureşti
În seara zilei de 23 februarie 2018, începând cu orele 17.00, studenţii voluntari ASLS (Asociaţia Studenţilor de la Limbi Străine, Universitatea din Bucureşti) au mutat pentru scurtă perioadă capitala Italiei în strada Pitar Moş, la sediul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, unde s-a desfăşurat, în încheierea Săptămânii Culturale Italiene, proiect al Catedrei de Limbă Italiană a facultăţii, Seara Culturală Italiană. Timp de cinci ore, prin diferite activităţi participanţii s-au putut încălzi cu voia bună şi cu spiritul jucăuş pentru care italienii sunt atât de iubiţi.
ASLS şi-a propus, şi de această dată, să aducă în centrul atenţiei cultura într-un mod atipic faţă de cursurile cu care sunt obişnuiţi studenţii. Astfel s-a născut echipa coordonatoare a evenimentului formată din trei studenţi italienişti, Flavia Vendetti, Diana Avram, Robert Romanescu şi, cum poate era de aşteptat, de o a patra studentă, de la croată-portugheză, îndrăgostită de cultura del bel Paese, Andreea Munteanu. Munca lor a fost multă, dar pe deplin răsplătită de zâmbetele şi curiozitatea participanţilor. Cei patru au trezit şi entuziasmul şi colaborarea unor firme italieneşti, astfel că magazinul cu specific italian Saponella şi restaurantul sicilian Belli Siciliani au oferit cu generozitate bunătăţile de la bufetul Serii, printre care crostate, cannoli sau bruschette. Au fost şi companii multinaţionale, dornice să prezinte ofertele lor de muncă studenţilor, prin intermediul stand-urilor precum şi al workshop-ului.
În deschidere, după un frumos moment muzical susţinut de studenta italienistă Cristina Ene, au luat cuvântul prorectorul Universităţii din Bucureşti, conf. dr. Sorin Costreie – iniţiator al Săptămânii Culturii Italiene, – care a împărtăşit celor prezenţi dorinţa de a putea face din Săptămânile Culturale şi din Serile culturale ASLS un centru de interes nu doar pentru mediul academic, ci chiar pentru întreaga reţea culturală a capitalei; apoi le-au adresat urări studenţilor, cei mai îndrăgiţi dintre profesorii prezenţi, conf. dr. Oana Boşca-Mălin, lect. dr. Miruna Bulumete, preşedintele ASLS Mihai Lucacs. O urare specială a venit din partea patronilor restaurantului sicilian amintit, în numele renumitei culturi gastronomice italiene, mai precis a domnului Bellantoni, considerat în Bucureşti ambasadorul culinar al Siciliei, şi îndeosebi din partea doamnei Bellantoni, fostă studentă a facultăţii noastre.
Apoi fiecare activitate s-a desfăşurat într-unul dintre amfiteatrele facultăţii. Râsetele au luat locul liniştii, work-shop-urile lecţiilor, iar curioşii de toate vârstele studenţilor din bănci. Work-shop-ul de cultură i-a atras pe participanţi într-o călătorie interactivă din sudul până în nordul Italiei, umblând cele mai ascunse curiozităţi din cele mai cunoscute oraşe; concursul de gătit tiramisù a pus la încercare talentul de cofetari al celor înscrişi: printre ouă sparte şi cafea împrăştiată pe alături, cei mai temerari au izbutit până la urmă să aşeze cum trebuie straturile prăjiturii, printre râsetele, glumele, amuzamentul şi nerăbdarea pofticioasă a asistenţei care a aflat atunci reţeta originală şi a mâncat fără mofturi rezultatul.
Cei mai siguri pe cunoştinţele cu privire la Italia, sau poate doar curioşi să afle răspunsurile, s-au adunat în amfiteatrul Shakespeare, unde, grupaţi pe echipe, au răspuns la întrebări (de pildă au trebuit să recunoască figura lui Dante Alighieri sau să confirme că Italia este o republică etc.) întrecându-se pentru obţinerea premiului. Un alt moment reuşit a fost concursul de proverbe şi expresii idiomatice: fiecare proverb sau expresie era însoţit de pe un mare ecran de o imagine caraghioasă dar foarte sugestivă, iar lumea din amfiteatru, studenţi şi profesori, strigau echivalentul românesc. Fiecare răspuns corect era răsplătit cu o bomboană. Studenţii au încercat să întreacă profesorii şi uneori chiar au reuşit să găsească traduceri mai potrivite, adesea, în schimb, au apărut şi răspunsuri nostime, care au stârnit hohote de râs. Studenta care a adunat cele mai multe bomboane a primit marele premiu. Seara s-a încheiat cu voia bună adusă de nelipsita muzică italienească într-un karaoke unde studenţi şi profesori, timp de o oră, au cântat laolaltă piese ale Laurei Pausini sau Toto Cutugno, întreaga facultate răsunând într-o polifonie de voci vesele. O seară reuşită unde cultura italiană a fost abordată în acele aspecte, atât de diferite, care aduc bucuria şi prospeţimea tinereţii în viaţa academică.
Flavia Vendetti
(nr. 4, aprilie 2018, anul VIII)
| |