Poezia lui Giorgio Caproni la a treizecea ediţie a Serilor Italiene

În 17 decembrie 2014, la Librăria Humanitas-Kretzulescu din Bucureşti a avut loc a treizecea Seară Italiană. Serile Italiene, organizate de Cercul de Studii Interdisciplinare al Studenţilor Italienişti şi de colectivul de italiană de la Universitatea din Bucureşti în colaborare cu editura Humanitas, sunt dezbateri care privesc actualitatea unei teme pornind de la o carte fundamentală din cultura italiană. De această dată am asistat la o serată dedicată unui mare poet din secolul XX, Giorgio Caproni, şi antologiei proaspăt apărute la editura Humanitas, în cunoscuta colecţie bilingvă „Biblioteca Italiană”: Giorgio Caproni – Poesie/Poezii. Invitaţii au încercat ca, prin analiza vieţii, a temelor şi motivelor liricii autorului, să schiţeze „geografia intimă” a poeziei sale, iar studenţii, organizatori ai serii, au reuşit să-l readucă în faţa publicului – mai numeros decât de obicei – pe Caproni însuşi, prin proiectarea de materiale video în care poetul îşi rosteşte propriile versuri.

Invitaţii serii au fost: Denisa Comănescu (poetă, editoare şi traducătoare de referinţă, membră a Uniunii Scriitorilor din România), Aurora Firţa (lector de limbă şi literatură italiană la Universitatea din Bucureşti, realizatoarea şi traducătoarea antologiei în discuţie) şi Răzvan Voncu (lector universitar la Facultatea Litere, cunoscut critic şi istoric literar). Alocuţiunile invitaţilor au fost precedate de un scurt film în care prefaţatoarea volumului, Biancamaria Frabotta, profesor de literatură la universitatea „La Sapienza” din Roma, dar şi cunoscută poetă, a făcut o interesantă introducere în opera lui Caproni şi în prezenţa locurilor copilăriei şi adolescenţei în lirica lui. În continuare invitaţii au interpretat poezia lui Caproni, motivul peisajului aspru şi umed, al umbrei, al ecoului, al tainei care se ascunde în marile întrebări fără răspuns, al goanei după un adevăr evanescent, şi marea varietate muzicală care îmbracă toate aceste motive.

Fiind o ediţie celebrativă, la eveniment au luat parte şi reprezentanţii instituţiilor care sprijină constant acest proiect: Excelenta sa ambasadorul Italiei, Diego Brasioli,  Ezio Peraro, directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, şi Lidia Bodea, Director General al editurii Humanitas-Clasic, care, în luările lor de cuvânt, au elogiat cu toţii substanţa şi continuitatea proiectului. Coordonatorii evenimentului au fost studenţii Georgiana Nuţu, Mariacristina Romano, Alina Vlăgea şi Gabriel Zamfirescu, ceilalţi membrii ai echipei Serilor Italiene declanşând şi alimentând dezbaterea.

Seara s-a încheiat cu recitări din poeziile cele mai semnificative ale lui Caproni, în lectură bilingvă făcută atât de studenţii cercului cât şi de autorul însuşi, văzut pe marele ecran al seratei. După aceea editura Humanitas a oferit participanţilor un pahar de şampanie pentru a celebra ciclul celor treizeci de seri şi proximele Sărbători. A fost o seară minunată, în care ne-am reîntâlnit cu toţii în spiritul marii poezii şi al farmecului ei tulburător.

Vlad Vieru

(nr. 1, ianuarie 2015, anul V)