Şapte ani de Seri Italiene sărbătoriţi cu Niccolò Machiavelli

În seara zilei de 16 ianuarie 2017, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, Serile Italiene au împlinit, prin cea de a 43-a ediţie, 7 ani şi, cum nu se putea mai bine, „invitatul” de onoare a fost însuşi Niccolò Machiavelli, care în anul 2010 a dat startul proiectului cultural prin reeditarea celebrei lucrări Principele în traducerea marii italieniste Nina Façon. În ciuda frigului, publicul s-a adunat în număr mare pentru a afla mai multe despre omul din spatele celebrului personaj politic al Renaşterii la lansarea volumului său de Scrisori – prima ediţie românească în absolut, apărută în colecţia bilingvă „Biblioteca italiană” a editurii Humanitas, în traducerea Smarandei Bratu Elian. Dezbaterea, intitulată Politica văzută din culise, s-a bucurat de invitaţi de seamă – fini cunoscători atât ai personalităţii lui Machiavelli cât şi ai politicii în complexitatea ei – şi anume: profesorul Ion Goian, specialist în Machiavelli, politologul Ioan Stanomir şi italienista Smaranda Bratu Elian, în calitate de traducător al volumului.

Ampla şi interesanta prezentare a domnului profesor Ion Goian cu privire la omul Machiavelli, la modul în care au fost receptate scrisorile la publicarea lor postumă şi la cauzele propagării celebrului dar falsului dicton „Scopul scuză mijloacele”, a deschis apetitul pentru dezbatere tuturor celor prezenţi. Discuţia cu privire la mentalitatea lui Machiavelli a fost dusă mai departe, în contemporaneitatea politicii curente, de către Ioan Stanomir, care a explicat modul în care atât politicianul renascentist cât şi dictonul sunt receptaţi în imaginea colectivă contemporană. Smaranda Bratu Elian a dezvăluit complexitatea muncii de traducător al unor astfel de texte atât de personale şi a încântat publicul cu lectura câtorva fragmente din scrisori, semnificative pentru mai buna înţelegere a stilului şi spiritului scrisorilor Secretarului florentin.

Dezbaterea a continuat cu nenumărate întrebări din partea publicului dornic de răspunsuri şi comentarii din partea celor trei specialişti invitaţi. Seara dedicată lui Niccolò Machiavelli s-a încheiat cu dezvăluirea, în avanpremieră, din partea doamnei profesor Smaranda Bratu Elian, coordonatoarea colecţiei „Biblioteca italiană”, a următoarei cărţi ce va apărea în curând în colecţie, anume Cugetări. Dialog despre  guvernarea Florenţei a contemporanului şi prietenului lui Machiavelli, importantul om politic şi istoric Francesco Guicciardini, căruia îi va fi dedicată şi următoarea ediţie a Serilor Italiene.

 

Flavia Vendetti

(nr. 2, februarie 2017, anul VII)