Popa’s la Paris, Târgul Internaţional de Carte 2014

Prin colaborarea regizorului Victor Popa, publicăm un fascinant reportaj video de la Paris unde, la Palatul de Behague, reședinţa Ambasadorului României, pe care scriitorul francez Henri Tournier îl califica drept unul dintre cele mai frumoase palate ale capitalei Franţei, a avut loc expoziţia „Anthropo-Satire. Arts visuels” a maestrului Ştefan Popa Popa’s. La iniţiativa Institutului Cultural Român din Bucureşti, au fost prezente personalităţi ale vieţii politice şi publice din Franţa, artişti, jurnalişti şi reprezentanţi ai vieţii literare din România şi Franţa. Realizată într-o tehnică specială, expoziţia a prezentat pe simeze peste 40 de lucrări, protagoniştii acestora fiind şefi de stat pe care Popa’s i-a avut în faţă în diferite ocazii. Creaţia artistului a fost analizată şi decodificată publicului de profesorul Giorgio Cegna, fost decan al Academiei de Belle Arti din Roma, caricaturistul Jean Plantureux-PLANTU de la publicaţia „Le Monde”, considerat cel mai mare artist în domeniu din istoria Franţei, academicianul Catia Gentilucci din Roma şi Jackie Redon, caricaturist la binecunoscutul cotidian „Paris Match”.  

Apoi, la cea de a 34-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Paris, considerat cel mai important eveniment editorial din Franţa, care s-a desfăşurat între 21 şi 24 martie 2014 şi la care au fost prezenţi peste trei mii de autori din 40 de ţări şi peste două sute de mii de vizitatori, artistul Ştefan Popa Popa’s a participat atât la Standul României, cât şi la Standul Franţei, iar în faţa mesei sale de lucru a fost mereu coadă. A desenat mereu.

Matei Vişniec: „Suntem aici în faţa unui fenomen, un fenomen de creativitate şi intuiţie, un artist care adeseori este un actor desenator, pentru că este capabil să sesizeze emoţiile de moment alături de caracterul şi profunzimea personalităţii celor ce devin modele. Sunt foarte fericit că şi eu fac parte din această lungă listă. Celebritatea lui este meritată, dar trebuie să spun că este unic. Acest tip de artist care este un intelectual, ce ştie să creioneze emoţiile de moment dar şi stările profund umane, este rar. Sunt foarte mulţumit că în acest an, prin prezenţa sa, a amplificat vizibilitatea standului român şi sper că într-o bună zi va exista o şcoală care va purta numele Ştefan Popa Popa’s, pentru că este unic”.


Ştefan Popa Popa’s la Paris

Târgul Internaţional de Carte 2014


Reportaj video de Victor PopaPopa’s la Göteborg, Târgul Internaţional de Carte 2013

Din seria noastră de „Restituiri culturale”, vi-l prezentăm apoi pe Popa’s în Suedia, la Târgul Internaţional de Carte de la Göteborg 2013, la care România a fost invitată de onoare. În acest reportaj îi putem vedea, printre alţii, pe Lilian Zamfiroiu, Preşedintele Institutului Cultural Român, Mircea Cărtărescu, Norman Manea şi Varujan Vosganian, vorbind despre „fenomenul Popa’s”.


Ştefan Popa Popa’s la Göteborg

Târgul Internaţional de Carte 2013

Reportaj video de Victor Popa

Popa’s la Assisi, Premiul Mediterraneo Arte 2011

Din aceeaşi serie de „Restituiri culturale”, mergem înapoi în timp, în 2011, la Assisi, în Italia, unde artistul Ştefan Popa Popa’s a fost distins cu Premiul Mediterraneo Arte 2011, care se acordă o dată la trei ani unor personalităţi ştiinţifice sau artistice, printre acestea numărându-se şi Rita Levi Montalcini, laureata Premiului Nobel pentru Fizică în 1986, sau celebrul tenor Luciano Pavarotti.


Ştefan Popa Popa’s la Assisi

Premiul Mediterraneo Arte 2011

Reportaj video de Victor Popa
(nr. 7-8, iulie-august 2014, anul IV)