Focus: la Faenza, Teatrul Merlin din Timişoara cu „Frumoasa şi Bestia”

În 30 noiembrie, la orele 16.00, compania Merlin din Timişoara va prezenta la Teatrul Masini din Faenza spectacolul Frumoasa și Bestia. Piesa este jucată în principal în orașele europene care sunt înfrățite cu Timișoara și se constituie într-o modalitate de promovare a capitalei Banatului. Spectacolul face parte din proiectul Timişoara, oraşul meu în Europa, în ideea de a face cunoscută aşezarea de pe malurile canalului Bega, supranumită Mica Vienă, prin scenografia creată de Attila Bajko. Decorul este constituit din proiecţii ale clădirilor istorice ale Timişoarei baroce de la început de secol XX.

Evenimentul este constituit din trei părţi: o expoziţie foto cu imagini din Timişoara ale artistului fotograf Alin Zelenco, un scurt film de prezentare a istoriei oraşului şi spectacolul în sine, Frumoasa şi Bestia. Bazată pe o străveche temă, povestea a fost imaginată şi pusă în scenă de regizoarea Éva Lábadi Megyes, folosind tehnicile teatrului de umbre.

Avanpremiera a avut loc în 19 octombrie 2013, în cadrul Festivalului Baroc din Timișoara, a doua zi, 20 octombrie, marcând ziua premierei, la sediul Teatrului Merlin. În luna octombrie 2013 Frumoasa și Bestia a fost jucat la Szeged, în Ungaria, la Subotica și Novi Sad, în Serbia. În decembrie 2013 spectacolul a făcut un turneu în Germania, fiind prezentat la Marotte-Figurentheater Karlsruhe, la Braunschweig și la Wolfenbüttel.


Teatrul de umbre, Frumoasa şi Bestia

Teatrul de umbre are puterea (şi rolul) de a le aminti oamenilor că pe lângă partea vizibilă (yang), ei au şi o parte ascunsă (yin), care este imposibil de separat de partea yang, la fel cum umbra nu poate fi despărţită de om. Dacă în viaţa cotidiană, oamenii obişnuiţi pot percepe doar partea vizibilă, în teatrul umbrelor se povesteşte despre partea ascunsă. Unde este lumină, există şi umbre şi penumbre. Orice obiect aducem la lumină va crea şi o umbră, aşa cum orice gând, cuvânt ori gest atrage după sine un efect. Ceea ce se întâmplă în povestea Frumoasa şi Bestia ilustrează perfect acest mecanism al acţiunii şi reacţiunii. Până la urmă trebuie să cunoaştem şi să ne asumăm întreg yin-yang-ul din noi şi, la fel de important, să ştim să îl găsim în cei de lângă noi. Pentru că, aşa cum zicea cineva, tot ceea ce suntem, este ceea ce am gândit.


Echipa artistică 
 
Scenariu: Mirella Tonenchi după Jeanne-Marie Leprince de Beaumont
Regia artistică: Éva Lábadi Megyes
Scenografia: Attila Bajko
Compozitor: Cari Tibor
Editor media: Mircea Chiu
Editor sunet: Alexandru Uncruțiu
Lumini: Ion Chipăilă
Foto: Alin Zelenco
Distribuția: Melinda Feher, Dan Neagu, Laura Miculescu









Mirella Tonenchi

(nr. 11, noiembrie 2014, anul IV)