Timişoara candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021

Timișoara se pregătește pentru competiția Capitale Europene ale Culturii, care poate determina dezvoltarea și revigorarea orașului prin intermediul culturii. Un prim pas în această direcție l-au făcut timişorenii în 20 decembrie 2012, când în cadrul manifestărilor celebrative şi comemorative dedicate Revoluţiei din 1989 a fost anunțată oficial candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

Nu întâmplător, în 20 decembrie 2012, o zi istorică pentru oraş, la Timişoara a avut loc un nou eveniment de importanţă naţională. „20 decembrie este o zi deosebită pentru noi, timișorenii. Este ziua pe care o ținem minte și o vom ține pentru totdeauna, ca marcând eliberarea orașului nostru de comunism, ca premieră națională. În aceste momente, nu putem să nu-i aducem în memorie pe cei care în Decembrie 1989 și-au sacrificat viața, prin curajul lor, prin implicarea lor, prin dăruirea lor, în crezul întru libertate, și nu putem să nu le aducem omagiul nostru. În acel Decembrie 1989, prin curajul lor, timișorenii au demonstrat că a sosit vremea schimbării și în România, că anii de dictatură au fost destui. Ieșirea în stradă în număr atât de mare în ziua de 20 decembrie a dat un imbold concetățenilor noștri din alte orașe și, în urma acelui imbold, știm bine că s-au asigurat premisele ca toată România să fie pusă în mișcare, pentru ca sistemul totalitar comunist să fie înlăturat. Am ales această zi de 20 decembrie nu întâmplător ca zi în care să asumăm public hotărârea fermă ca orașul nostru să candideze pentru a deveni capitală europeană a culturii în anul 2021”, declara domnul Primar Nicolae Robu.
La acest eveniment au fost prezente personalități din țară și din străinătate, printre care reprezentanta Comisiei Europene la București, ambasadorul Sloveniei (Maribor a deținut în 2012 titlul de capitală europeană a culturii), 12 dintre consulii din Timișoara, reprezentanți ai cultelor bisericești, directori ai Institutelor Culturale Române, primari din regiune, din țară și din străinătate – inclusiv din orașele înfrățite, rectorii universităților timișorene, reprezentanți ai mediului cultural, sportivi și foști sportivi de marcă ai Timișoarei, reprezentanți ai mediul de afaceri, europarlamentari și parlamentari, reprezentanți din administrația locală și alte persoane care își doresc să susțină orașul în demersul său.

„Obiectiv Timişoara”: revista noastră se alătură acestui proiect cultural

Revista noastră se alătură acestui amplu proiect cultural prin inaugurarea în luna mai 2012 a unei noi secţiuni în format bilingv „Obiectiv Timişoara” / „Obiettivo Timişoara”, secţiune pe care o dedicăm temelor, evenimentelor şi personalităţilor acestui oraş, în ideea unei promovări articulate şi continuative în spaţiul cultural italian şi românesc deopotrivă. Cu o cadenţă lunară, publicaţia noastră se adresează atât publicului din România, cât şi celui din Italia prin articole, studii şi interviuri menite să aducă la cunoştinţa cititorilor săi legăturile culturale prezente de-a lungul istoriei între oraşul nostru şi Italia.
Abordarea noastră este una de recuperare a memoriei istorice a Timişoarei ca oraş multicultural, aspect definitoriu subliniat şi de Primarul Nicolae Robu în discursul rostit în 20 decembrie 2012 la evenimentul organizat de Primăria Timișoara în colaborare cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, eveniment desfăşurat la Teatrul Naţional Timişoara: „În primul rând, cred eu, Timișoara este un oraș al multiculturalităţii, al multietnicităţii, al multiconfesionalităţii, al diversităţii în general. În acest areal s-au cumulat în cursul istoriei valori aduse de fiecare grup cu specificitatea sa. În acest oraș oamenii au trăit în toleranţă deplină unii faţă de alţii, respectându-și diferenţele și apreciindu-și fiecare celuilalt tot ce avea”.

Un patrimoniu istoric, arhitectural şi cultural
care trebuie pus în valoare

Subliniind motivele care au fundamentat decizia de a lansa candidatura oraşului la titlul de capitală europeană a culturii, domnul primar a continuat: „Dincolo de aceste valori ale orașului, Timișoara este un centru cultural puternic, cu o agendă culturală importantă. Instituţiile culturale ale orașului nu sunt puţine și au o valoare apreciabilă. Timișoara este unul dintre cele mai mari centre universitare din România și totodată un centru universitar cu o bună recunoaștere internaţională. Timișoara este un puternic centru economic. Timișoara este un oraș plăcut, un oraș în care localnicilor și vizitatorilor le face plăcere  să trăiască, să vină, să-și petreacă în parte sau în totalitate viaţa. Timișoara are un patrimoniu de clădiri istorice deosebit. Are însă și puncte slabe. Acest patrimoniu de clădiri istorice trebuie reabilitat pentru că starea în care aceste minunate clădiri se află nu ne poate face mulţumiţi și în niciun caz nu ne onorează. Infrastructura urbanistică a orașului este una care nu mai corespunde standardelor actuale și ea trebuie modernizată de urgenţă. Noi, toţi cei care am hotărât să asumăm această candidatură, suntem conștienţi de câte avem de făcut pentru ca această candidatură să se finalizeze printr-o reușită. Credem în potenţialul nostru și credem în capacitatea de a pune în practică, de a efectiviza acest potenţial.
Noi vedem această postură de capitală europeană a culturii pentru Timișoara ca una extrem de complexă. Timișoara trebuie să se reprezinte în aceea postură nu numai pe sine însăși, ci judeţul, regiunea, euroregiunea și, bineînţeles, România. Vrem să ne facem temele noi, aici, în Timișoara, dar îndrăznim să sperăm, și o facem cu toată convingerea că avem în ce spera, că vom avea susţinere la nivel judeţean, la nivel regional, la nivel euroregional, la nivel naţional și la nivel european. Deși pot afirma că în Timișoara a existat un puls cultural sănătos, o agendă culturală remarcabilă, va trebui ca în 2013 deja și apoi în toţi anii care urmează această agendă culturală să devină mult mai bogată și formată din evenimente mult mai consistente, de mult mai mare sonoritate decât cele de până acum. În această seară avem un astfel de eveniment cultural remarcabil, cu artiști de talie mondială și, desigur că nu întâmplător, dumneavoastră sunteţi aici. Se întâmplă ca la câteva zeci de metri distanţă, în faţa Operei, să existe un alt eveniment cultural artistic remarcabil: trupa Phoenix, apărută în Timișoara, născută aici, afirmată și confirmată aici, apoi și pe alte meleaguri, sărbătorește 50 de ani de la înfiinţare. Fie ca ce s-a întâmplat și ce se întâmplă astăzi să fie semnalul că Timișoara merită să devină capitală culturală europeană în 2021 și fie ca demersurile noastre însoţite de enormă muncă să fie încununate de succes în această grea competiţie”
.

Oana Grimacovschi
(nr. 1, ianuarie 2013, anul III)