Focus: Turneul companiei Telluris Associati în vestul României

Semnalăm turneul în vestul României al companiei Telluris Associati, cu piesa L'illusionista (Iluzionistul) după Matei Vişniec, care va fi jucată la Cluj, în 16 septembrie 2014, Petroşani (19 septembrie) şi Caransebeş (21 septembrie), în regia Letteriei Giuffrè Pagano, un one-man-show cu Tazio Torrini. O producție Telluris Associati în colaborare cu Festivalul teatROmania_emersioni sceniche, Teatro Comunale di Capannoli și FIRI.

L'illusionista este al doilea episod – după spectacolul Uomo spazzatura Show – preluat din Teatrul descompus sau omul-pubelă, consacrat de compania italiană Telluris Associati operei dramaturgului  Matei Vișniec. Un text-provocare, conceput nu pentru a fi jucat, ci mai degrabă ca o lungă serie de monologuri-exerciții destinată studenților de teatru, al căror farmec contagios provine mereu din zona echilibrului precar între ridicol și coșmar, din care compania s-a inspirat distilând acest one-man-show.

Synopsis
Comunismul a pierdut, nu a reușit să distrugă lumea. Din fericire a reușit consumismul.
Omul-pubelă e emblema unei societăți care nu mai identifică omenescul în calitățile naturale ale individului, ci în ipostaza acestuia ca material de consum, subiect ideal pentru umilitoare torturi psihologice și fizice din partea regimurilor politice de ieri și de azi.
Aflat în derivă într-o lume de recompus și lipsită de o identitate proprie, omul oscilează între momente de reflexivitate și exhibarea halucinată a unor rituale golite de sens. Teatrul inovativ al lui Vișniec stârnește, prin polifonia sa modulară, motive suprarealiste ce se plasează într-un dialog fecund cu unele procedee de avangardă artistică ale secolului XX.
Dincolo de modalitățile ei expresive, constituind o reflecție inclusiv asupra sensului teatrului, descompunerea / dezagregarea se revelă ca un element funciar al vieții și al condiției umane, o dimensiune a trupului și a mecanismelor sale de apărare, un element ireductibil al existenței private și al celei sociale. „Teatrul descompus” e imaginea reflectată a omului dezumanizat.
Spectacolul e articulat în patru episoade pentru un singur actor ce se confruntă cu un public deopotrivă real și imaginar, într-o lume locuită de animale stranii. Iluzionistul ne călăuzește pe tărâmul monștrilor (post)moderni: super-atletul, consultantul în spălare de creieri, prestidigitatorul – metaforă a unei umanități tot mai puțin suverană și tot mai puțin conștientă de forțele pe care le mânuiește.
Suntem maimuțe în sala butoanelor. Și ce se întâmplă dacă apăsăm butonul greșit? Într-un scenariu demn de un Bradbury, o posibilă ultimă voce umană provine dintr-un radio care și-a pierdut stăpânul. Care eveniment să-l fi vaporizat?

Autorul
Matei Vișniec  este un dramaturg, poet și jurnalist român naturalizat francez. Între 1977 și 1987 scrie numeroase piese de teatru, care circulă bine în mediile literare române, dar a căror reprezentare scenică este interzisă de cenzura dictaturii comuniste. În 1987 părăsește România refugiindu-se în Franța, unde va începe să scrie în franceză și să lucreze ca jurnalist pentru Radio France Internationale. În Italia, unde dramaturgia internațională contemporană are un grad redus de prezență în mediile teatrale, piesele lui Vișniec au început să fie traduse, jucate și cunoscute doar în ultimii ani.

Compania
Telluris Associati este o companie independentă fondată în 1998 la Florența, în cadrul atelierelor trupei Krypton de la Teatro Studio Scandicci, continuându-și apoi activitatea la Pontedera, orașul în care și-a petrecut ultimii ani faimosul regizor Jerzy Grotowski. După o perioadă inițială dominată de performance și spectacole independente în care sunt experimentate relațiile posibile între corp, video, arte vizuale și medii sonore, artiștii trupei aprofundează, pornind de la experiența lor în Centro per la Sperimentazione e la Ricerca Teatrale (devenit ulterior Fondazione Pontedera Teatro), jocul actoricesc, promovând inițiative teatrale pentru toate vârstele, la nivel local și național. Printre altele, compania a produs spectacolul La colonna infinita după textul omonim al lui Eliade – caz unic în Italia –, jucat și pe scenele românești în 2012. Din 2010, organizează la Roma, în colaborare cu Accademia di Romania și FIRI (Forumul intelectualilor români din Italia), festivalul teatROmania_emersioni sceniche, dedicat dialogului scenic și intercultural. Web: www.telluris.it

Regia
Letteria Giuffrè Pagano (n. 1977) este artistă vizuală și regizoare de teatru și cinema. A absolvit Academia de Belle Arte la Florența, continuându-și proiectele artistice în Italia, India și Singapore. Regizor și director artistic al Companiei Telluris Associati (Pontedera), director artistic al Festivalului teatROmania_emersioni sceniche (Roma). Web: www.letteriagiuffre.eu

Actorul
Tazio Torrini (n. 1976) este actor de teatru și cinema. A debutat în 1997 ca actor protagonist în pelicula lui Roberto Riviello  Il  più lungo giorno. Din 1998, își începe activitatea în cadrul companiei Telluris. Colaboreză cu trupe precum Krypton și Remondi&Caporossi, continuându-și formarea ca actor la Teatro Stabile din Genova. Din 2003, joacă numeroase roluri de teatru în cadrul companiei Fundației Pontedera Teatro. Recent, l-a interpretat pe Constantin Brâncuși în recitalul Coloana nesfârșită, după textul lui Mircea Eliade.



(nr. 9, septembrie 2014, anul IV)