![]() |
|||
![]() |
|||
Romanul de aventură între prezent și trecut. Dialog cu Dario Pontuale
Odiseu/Ulise este modelul original, însă riscă la modul serios să intre în declin. Cititorul contemporan și, în consecință, literatura își pierde în bună măsură simțul descoperirii, al dorinței, al cunoașterii, în sinteză: necesitatea imperioasă a curiozității. Toate elemente esențiale ale sufletului omenesc și care, în ciuda noastră, se estompează din generație în generație. Abuzul, în mass-media, de imagini/video mai ales, regurgitate constant de smartphone-uri, potolește această „sete”, bombardamentul de informații care derivă de aici: seacă, obosește, diminuează orice dorință de cercetare. Astăzi „ne uităm”, nu mai „observăm”. Pentru a cuceri cititorul și a-l ține lipit de pagină (sau de ecran), trebuie să vii mereu cu ceva impresionant, senzațional, care să sfideze forțele fizicii, ale psihofizicii, ale naturii. Asta se întâmplă în literatură, ba chiar mai mult în cinematografie care, însă, poate măcar să limiteze daunele prin utilizarea efectelor noilor tehnologii.
Genul de aventură a luat naștere, a crescut și s-a dezvoltat cu mai bine de două secole în urmă, făcându-și apariția în ziarele care aveau un preț accesibil, implicând mase largi de cititori. Însă, de-a lungul timpului, canoanele fascinației pentru exotic, neexplorat și ,,îndepărtat” au fost compromise de bunurile de consum cu mișcare rapidă și de abundența lor care duce la dependență. Începe să se piardă puterea fanteziei, seducția prin mister, gustul pentru necunoscut; sunt înlocuite de interesul morbid, de o ciudățenie iritantă și de zorzoane superficiale. Călătoriile, explorările și sondările trebuie, prin urmare, să fie din ce în ce mai eficiente și să inventeze necontenit noi răsturnări de situație, să conceapă „urmăriri” neîncetate, în foc continuu, altfel cititorul își pierde interesul, ba chiar se plictisește. Cine este prea răsfățat cu mâncăruri dintre cele mai rafinate nu mai simte la final nicio savoare, solicită constant ceva nou, nemaivăzut până atunci. În schimb, e necesar să sporim imaginația personală, să o antrenăm și să o cultivăm. Gustul aventurii stă numai înăuntrul nostru, nu în ceea ce ni se vâră pe gât.
Ritmul înseamnă totul, dar nu trebuie neapărat să fie frenetic, agitat sau convulsiv, în primul rând pentru că povestea de aventură are două niveluri interpretative. Primul, cel mai superficial și extern, „coaja” ca să spunem așa, are sarcina de a captiva, păstrând acțiunea la cote maxime. În schimb, al doilea nivel trebuie să coboare până în adâncul sufletului, în intimitatea gesturilor, în nucleul faptelor, ajungând astfel în ascunzișul sentimentelor interioare. În acest fel, cititorul poate interpreta mesajul ascuns pe care textul intenționează să ni-l sugereze, permițându-și să se „aventureze” în locuri infinite. Această fuziune a celor două planuri generează magie.
În primul rând, călătoria este în sufletul cititorului, și abia pe urmă în interiorul cărții. Un proces de cauză-efect, de fapt efect-cauză: indispensabil. Dacă ar lipsi o asemenea osmoză, s-ar așterne o liniște care ar crea confuzie, s-ar cădea în golul absolut, în haosul conceptual și emoțional.
Genul aventurii m-a atras încă de mic copil, însoțindu-mă de altfel în diferitele etape ale vieții. Sunt profund recunoscător și am enorme îndatoriri morale față de: Salgari, Stevenson, Kipling, London, Melville, Verne, dar mai ales Conrad. El a fost primul.
Trebuie să le trezim din nou curiozitatea, și sincer nu doar celor tineri, însă în ce mod se poate face acest lucru, nu aș ști să vă spun. Tinerii citesc puțin pentru că lectura presupune efort, concentrare, dificultăți. Trei termeni care nu se potrivesc prea bine cu dorințele tinerilor care, și din vina generațiilor trecute, sunt subiecte/obiecte ale unor informații și stimuli „mestecați în prealabil”, ale unor noțiuni care durează atât de puţin cât ai pocni din degete. Din cauza acestui „consum rapid” al mesajului, într-adevăr, cele care suportă consecințele sunt literatura, muzica, teatrul, cinematografia. În zilele noastre, dacă un film durează mai mult de două ore, este considerat „lung”, și nu doar de tineri, din păcate. În anii șaptezeci, scriitorul Luciano Bianciardi afirma în mod provocator: „Nu citiți cărțile, puneți-i pe alții să vi le povestească”! Într-adevăr acum cărțile rămân pe raft, iar podcast-urile sunt tot mai multe: mai simple, mai rapide, mai „smart”. Lipsește educația asupra timpului, sau mai bine zis: asupra timpului necesar timpului. Fructele se coc cu trecerea anotimpurilor, nu apar de-a gata pe ramuri.
Interviu realizat de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone |