Artista timişoreană Diana Toma a realizat grafica pentru US OPEN 2013

Discuţia mea cu Diana mi-a redat o perspectivă nouă asupra oraşului Timişoara. Văzut de un artist plastic născut la Timişoara, oraşul este încărcat cu nostalgie, farmec şi amintiri de tot felul. Mai mult decât atât, este plin de istorie, de primate şi de artă, aspecte pe care, locuitor al oraşului fiind, le treci cu vederea. În ochii artistului timişorean care trăieşte în străinătate, Timişoara este deja o capitală culturală europeană. Noi, timişorenii de aici şi de pretutindeni, suntem datori acestui oraş minunat să aducem la cunoştin'a lumii atuurile oraşului nostru. Diana Toma, prin arta ei, face acest lucru. De curând, lucrările ei de grafică au fost selecţionate pentru celebrul turneu de tenis US OPEN 2013. Cu mândrie, vă invităm să citiţi povestea de succes a Dianei Toma, artist plastic timişorean stabilit in SUA.Diana, de curând Asociaţia de Tenis a Statelor Unite a selecţionat grafica ta pentru campionatul US OPEN 2013. Este o realizare pentru care te felicităm. Spune-ne câteva cuvinte despre aceasta reuşită.

Mulţumesc! Am fost selectată împreună cu 35 de artişti internaţionali să particip la competiţia organizată de USTA (United States Tennis Association) pentru crearea artei tematice a campionatului de tenis US Open 2013.
Am creat 6 propuneri pentru acest eveniment, iar una dintre propuneri a fost aleasă pentru a fi reprodusă pe o linie de tricouri, ca şi pe alte materiale promoţionale. Considerând că aproximativ 1 milion de oameni participă în persoană ca spectatori la această competiţie şi peste 40 de milioane prin intermediul televizorului şi al internetului, expunerea va fi fantastică şi va împlini unul din visele mele de artist dintre cele mai mari: ca arta mea să fie văzută de cât mai mulţi. Experienţa de a colabora cu Asociaţia de Tenis a Statelor Unite a fost fenomenală. Am lucrat cu o echipa de experţi care ştiu exact ceea ce vor, lăsându-mi în acelaşi timp libertatea de a crea. Am avut, de asemenea, oportunitatea de a explora o tehnică nouă, îmbinând arta plastică cu graphic-designul: am desenat şi am pictat de mână în tehnici tradiţionale (peniţă, acuarelă, acrylic), iar apoi am scanat fiecare lucrare în parte, manipulându-le în final într-o compoziţie digitală pe straturi suprapuse cu ajutorul computerului. A fost una din experienţele cele mai frumoase pe care le-am avut ca artist, unde toate cunoştinţele mele interdisciplinare acumulate până acum s-au întâlnit pentru a corobora un rezultat unic.


În afară de grafică, eşti pasionată şi de pictură. Împărtăşeşte-ne din experienţa ta artistică. Cum ai ajuns să pictezi şi să faci design graphic în SUA?

Formaţia mea profesională de bază este arta plastică – am absolvit secţia de grafică a Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, iar apoi am urmat programul de studii post-universitare al Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca (fosta Academie de Arte Vizuale Ioan Andreescu), unde am obţinut un master în graphic design. Deşi arta plastică şi graphic design-ul nu sunt rude primare, ele diferind intrinsec, eu le-am găsit un loc comun de întâlnire, unde îmbinarea lor poate produce rezultate fascinante. Pot să spun că sunt un artist mai bun din cauza expunerii la graphic design şi un graphic-designer cu o vedere unică pentru că sunt artist plastic. În Statele Unite am ajuns din motive independente de cariera profesională, urmându-mi inima şi căsătorindu-mă cu un american.

Ştim că ai participat la numeroase expoziţii în ţară, în SUA şi nu numai. Cum receptează publicul din diverse colţuri ale lumii operele tale?

Experienţa mi-a arătat că cei care vin în contact cu arta mea găsesc că lucrările mele ating ceva înlăuntrul lor, fie empatic, fie emoţional. Oriunde am expus am fost întâmpinată cu căldură, interes şi admiraţie. Într-adevăr, a fost necesară o adaptare la sistemul unic al fiecărei ţări, dar prin deschiderea mea spre comunicare genuină, un teritoriu comun şi o colaborare satisfăcătoare au fost uşor de creat. Cu cât am fost mai deschisă la posibilităţi, cu atât am observat şi am învăţat mai mult. În plus, o zicală americană spune că viaţa e 10% ce ţi se întâmplă şi 90% cum reacţionezi la ce se întâmplă – cu alte cuvinte răspunsul la această întrebare va fi mereu de natură subiectivă.

Timişoara şi-a lansat anul trecut candidatura la titlul de „Capitală Culturală Europeana 2021”. Care crezi că sunt atuurile oraşului pentru a câştiga acest titlu?

Rezultat al unei istorii ample, Timişoara, mica Vienă a Europei, şi-a câştigat deja un loc de necontestat în istoria europeană: primul oraş iluminat electric, primul tramvai tras de cai; ca şi în ţară: primul muzeu permanent, prima fabrică de bere în regiune, etc.etc. Unde altundeva vei întâlni combinaţia culturală unică româno-ungaro-germano-sârbo-bulgară, presărată cu italieni şi greci? Îţi voi dezvălui şi un secret personal, chiar dacă va suna neobişnuit: eu sunt îndrăgostită de mirosul Timişoarei! Copilăria de pe malul Begăi mi-a rămas în memoria olfactivă, fiind mereu sedusă de mirosul specific al Timişoarei, pe care nu l-am mai întâlnit altundeva, deşi am călătorit şi prin Europa şi prin America de Nord. E greu de descris în cuvinte, dar voi încerca: de trandafiri şi tei, de vânt şi de pământ umed.

Fiind de origine din Timişoara, cum ai putea să contribui la promovarea oraşului tău natal pe scena cultural internaţională?

Cred că „awarness” – conştienţa – e cuvântul cheie. Nu se poate contribui la ceva ce nu e în atenţia altora. Social-media a devenit semnificativă în distribuţia de informaţii în ultimii ani. Pe pagina mea de Facebook am postat mereu fotografii cu Timişoara, iar feedback-ul pe care l-am primit m-a surprins chiar şi pe mine: zeci de cunoştinţe din străinătate cu care păstrez legătura mi-au scris că oraşul meu natal este superb, că nu ştiau de existenţa lui şi că l-au adăugat pe lista lor de locuri de călătorie! Interviul acesta mi-a inspirat însă şi o idee de proiect: „Şarmul European – un oraş de pe râul Bega” – văd o serie de picturi din zona istorică – şi nu numai – a Timişoarei. Te voi anunţa când şi cum voi demara proiectul!

Care sunt, aşadar, proiectele tale artistice anul acesta?

Anul acesta lucrez la demararea a două proiecte de artă socială în care voi implica activ audienţa. Într-unul din proiecte participanţi de pretutindeni vor fi invitaţi să-mi trimită portrete proprii fotografice, iar eu le voi interpreta artistic, le voi aduce laolaltă într-o expoziţie de artă, iar apoi le voi trimite înapoi la contribuitori. În felul acesta, actul artistic va parcurge un ciclu complet: de la participant, la artist, la public si înapoi. Oricine poate participa, chiar şi tu, cititorule. Ceea ce caut este să transform percepţii, reinterpretând stereotipuri şi invitând audienţa la un dialog vizual despre percepţii. Vreau, de asemenea, să examinez impactul artei sociale în viaţa individului contribuitor. Pentru mine, ca artist, arta este menită să fie un dialog cu privitorul – fără o audienţă, conceptual, arta este falimentară, arta ca atare nu exista. Acest proiect va fi publicat şi îşi va căuta finanţare pe www.usaprojects.com.
Celălalt proiect va implica din nou audienţa, dar va fi mai jucăuş: prin contribuţia publicului plănuiesc să organizez un tur (parţial) artistic al Europei, creând un jurnal vizual al momentelor de pe drum, contribuitorii primind în schimb o lucrare de artă pictată de mine pe o carte poştală pe care o voi expedia chiar din oraşul unde o voi crea. Acest proiect va fi publicat pe www.kickstarter.com. Mai multe informaţii se vor putea găsi în curând pe website-ul meu la www.artbydianatoma.com sau pe pagina mea de facebook: www.facebook.com/artbydianatoma.

Ce te inspiră în munca ta?

Inspiraţia pentru mine vine din observarea în profunzime a formei, fie ea un obiect, fiinţă sau situaţie. Cu cât observ mai atent, cu atât mai mult văd. Sunt, de asemenea, o entuziastă a culorii – iubesc să interpretez forma cu ajutorul emoţiei produse prin ea. În ultimul an am creat multe portrete, umane şi animale. Exemple şi variante se pot găsi în magazinul meu virtual: www.etsy.com/shop/ArtByDianaToma

Îţi mulţumim pentru timpul acordat, îţi urăm mult succes în ceea ce faci şi te invităm sa transmiţi timişorenilor, prin intermediul revistei noastre, un gând de încurajare pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală a Europei.

Cu multă plăcere! Voi împărtăşi cu cititorii din experienţa personală: până nu am trăit departe de Timişoara nu am realizat cu adevărat ce unic este acest oraş. Ştiu că sunt multe de îmbunătăţit, dar acest lucru nu scade din valoarea unică a acestui oraş brăzdat de istorie şi plin de farmec. Mi-e dor de parfumul Timişoarei, miros de vânt, de roze… nu îl găsesc nicăieri altundeva!


Interviu realizat de Oana Grimacovschi
(nr. 4, aprilie 2013, anul III)
* Pentru aceia dintre dumneavoastră care doresc să contribuie la realizarea proiectelor artistice descrise de Diana în interviul de mai sus, vă informăm că puteţi trimite materialele cerute la adresa de e-mail: diana@artbydianatoma.com.