CO.VI .3D Gallery, un muzeu virtual pentru vremurile noastre. În dialog cu Eros Di Prima

Eros Di Prima, arhitect și fondatorul Asociației Culturale Creative Spaces din Italia, ne vorbește despre importanța adaptării artei la schimbările actuale. Implementând, alături de un grup de tineri originari din Sicilia, un proiect virtual inedit, realizarea unei galerii – CO.VI .3D Gallery –, Creative Spaces invită privitorii să pătrundă în interiorul unui spaţiu care nu se rezumă la a fi o simplă galerie virtuală, ci un adevărat muzeu în care au loc activități artistice și culturale. CO.VI .3D Gallery sau COntemporary VIsion în tridimensiunea unei adevărate galerii de artă, are invitați artiști din întreaga lume, inaugurând periodic săli expoziționale dedicate diferiților artiști și scriitori sicilieni. În săptămânile trecute au fost inaugurate primele trei săli dedicate pictorului Gino Morici, poetului Salvatore Quasimodo, sculptorului și scriitorului Emilio Greco.  
În cadrul expoziției colective din data de 14 mai 2020 – Art HOME – realizată cu ocazia inaugurării sălii dedicate scriitorului Leonardo Sciascia, alături de artiștii italieni Cristina Abbate, Antonio Barbieri, Teresa Letizia Bontà, Sonia Gazzelloni, Anna Giannone, Vlady, artistul german Veronika Spleiss, a participat și artistul ieșean Manuell Mănăstireanu.

Eros Di Prima, vă rog să ne vorbiţi despre activitatea dumneavoastră şi a Asociației Culturale Creative Spaces.

Am absolvit arhitectura la Universitatea din Palermo și m-am specializat în design de interior la Roma. În timpul studiilor am participat la proiecte universitare importante, precum proiectul internațional Villard13 și proiectul Erasmus. În 2015, teza mea de licență intitulată Palazzo Nicosia, o etapă de-a lungul traseului vinului din provincia Agrigento a fost expusă în pavilionul italian al EXPO Milano 2015. Din 2017 am lucrat în București aproape doi ani, în domeniul designu-lui interior pentru societăți comerciale şi locuințe private, ca și pentru producerea de mobilier pentru street food. Astăzi locuiesc în Sicilia și mă ocup de designul arhitectural, cu o atenție specială asupra designului interior, precum şi de proiectare de expoziții, curatoriat, design grafic, identitate vizuală, marketing și realizarea de brand-uri în social media. În 2016, impulsionat de dorința de a reabilita zona în care locuiesc, am decis să fondez Asociația Culturală Creative Spaces, al cărei președinte sunt și la al cărei proiect s-au lăturat și alţi tineri vizionari, cu diferite abilități și studii. Creative Spaces este un laborator continuu de idei care generează creativitate, mobilitate, imaginație și intuiție, ca vehicul pentru dezvoltarea economică, socială și umană. De-a lungul timpului am realizat numeroase activități promovate de asociație: expoziții de artă, precum expoziția unei colecții de lucrări ale lui Salvador Dalì despre Divina Comedie, festivalul „Le Vie dei Tesori” dedicat valorificării valorilor culturale, monumentelor și orașelor artistice, formatul „PechaKucha” al cărui ambasadori suntem, AperiTalk și alte activități culturale cu numeroase realități naționale și internaționale.

Cât a durat procesul de realizare a muzeului virtual propus de Creative Spaces?

Într-o după-amiază, într-un moment al uneia din numeroasele zile petrecute în carantină, o frază s-a născut din întâmplare, poate ca un gând sau doar o dorință inconştientă ... o frază exclamată de Noemi, „de ce nu facem un muzeu virtual?". Nu m-am putut abţine și am exclamat imediat „DA!” În timp ce lumea se închidea în casă, nu am putut să stăm pur şi simplu și să privim, trebuia să continuăm să creăm frumusețe. Am început să mă gândesc la cum să dezvolt acest proiect virtual. Am aşternut apoi ideile în scris și ne-am conectat prin skype cu tot grupul. Am conturat ideea generală și am intrat apoi în detalii, fiecare cu propriile sale competenţe în cadrul echipei. În trei săptămâni am structurat proiectul și eram gata să inaugurăm prima sală expozițională. Fiecare dintre noi am lucrat 24 de ore din 24, dacă tot eram în carantină! Suntem norocoși să avem un grup de profesioniști care a putu să se ocupe de proiect și aș dori să-ți prezint echipa noastră completă: Eros, Noemi, Carlo, Francesca, Juri, Alfredo, Valeria, Antonella și Eliezer. Astăzi, după multă muncă, suntem în măsură să definitivăm prima sală expoziţională, care va fi gata de inaugurare în 15 zile.

CO.VI.3D Gallery, un adevărat muzeu virtual care poate fi văzut atât în interior, cât și în exterior. Cum aţi descrie experiența digitală?

Experiența noastră încearcă să minimizeze distanța dintre spațiul real și cel virtual, am vrut să creăm un muzeu care să cuprindă atât spațiile externe, cât și cele interne, așa cum se întâmplă în adevăratele centre culturale. Decizia a fost să lucrăm pe suprafețe externe, oferindu-le artiștilor dimensiunile în metri în care să îşi realizeze picturile murale. Spațiile noastre folosesc măsuri reale și, prin urmare, sălile pot găzdui un număr definit de lucrări. Vizitarea muzeului este o experiență, un joc 3D, realizat însă din lucrări reale. Lucrăm pentru a dezvolta proiectul inserând şi alte activități culturale în cadrul acestuia, pentru a oferi asociațiilor, organizațiilor și artiștilor, posibilitatea de a gestiona spațiile și de a folosi platforma noastră digitală pentru a-și crea activități proprii. Trebuie să ne lărgim orizonturile și să creăm noi proiecte, deoarece în această perioadă dificilă tehnologia trebuie să ne ajute să producem cultură. Sperăm să ne întoarcem în curând în spațiile fizice pentru a desfășura activități reale în care să folosim tehnologia ca sprijin, deoarece tehnologia poate fi de mare ajutor, dar nu poate înlocui realitatea.

Creative Spaces a colaborat cu artiști din diverse țări. Cum a fost experiența cu artiștii?


A fost interesant să lucrăm cu artiști din diferite colțuri ale lumii. O experiență formativă pe care tehnologia ne-a permis să o avem. Tehnologia a redus distanțele și, în aceste momente dificile, ne-a adus mai aproape. Trebuie să spun că a existat mult entuziasm din partea artiștilor și s-a stabilit imediat o relație de încredere și sprijin pentru proiect. Am discutat cu fiecare despre lucrările care vor fi expuse, am întâlnit diferiţi artiști legați de culturile și tradițiile lor.

Consideraţi că expozițiile virtuale pot deveni o alternativă durabilă a expozițiilor realizate în spațiile fizice? 

Cred că expozițiile virtuale, dacă sunt făcute bine, pot fi o alternativă bună, deoarece digitalul este accesibil tuturor. Cu siguranță expozițiile digitale aduc un plus, un nou canal de utilizat și pot fi, de asemenea, o previzualizare a expozițiilor reale viitoare. Pot fi un înlocuitor excelent pentru expozițiile realizate în spațiile fizice, în special în acest moment în care nu putem să le organizăm în galerii.

Care ar fi avantajele și dezavantajele expozițiilor virtuale?

Unul dintre avantajele principale ale unei expoziții virtuale sunt costurile, deoarece dispar costurile de realizare, cele privind transportul lucrărilor, printurile și alte costuri mai mici. Trebuie luate în considerare costurile pentru realizarea sistemului virtual, dar care, cu siguranță, vor fi mai mici decât costurile unei expoziții reale. Așa cum am spus mai devreme, un alt avantaj este faptul că internetul este ușor accesibil și permite o mai mare difuzare și vizualizare peste tot în lume, a unei expoziții. Stabilirea de noi contacte în toată lumea, includerea artiștilor care din diferite motive nu au putut expune în expoziții reale sau posibilitatea de a vinde oriunde, prin intermediul internetului, constituie multitudinea de avantaje ale expozițiilor virtuale. Unul dintre dezavantajele principale este acela de a nu ne putea bucura de lucrări pe viu, ceea ce ar oferi cu siguranță senzații mai profunde și o percepție mai bună asupra operei. Un alt dezavantaj este lipsa contactului social.

Din experiența dumneavoastră, care ar fi provocările pe care un artist le-ar putea întâmpina în realizarea expozițiilor virtuale, din perspectiva valorificării materiale a operelor?

În primul rând, un artist ar trebui să se adreseze unor realități competente care dispun de platforme virtuale în măsură să reprezenta cât mai bine lucrările artistului. Fiecărui artist trebuie să i se construiască un spațiu adecvat care să-l reprezinte. O bună comunicare și prezentare a artistului și a lucrărilor sale stau la baza succesului. În al doilea rând, artistul trebuie să aibă un parcurs artistic convingător, demonstrabil, cu un mesaj clar și o voce proprie. Cred că talentul și implicarea sunt mereu răsplătite.

Acum, muzeul este în proiectare și inaugurați periodic săli expoziționale la care participă diferiți artiști din întreaga lume. Care va fi dezvoltarea viitoare a muzeului, după ce construcția lui interioară va fi finalizată?

Lucrăm la un statut al muzeului și la viitoarele programe culturale pe care acesta le va găzdui. Așa cum spuneam, dorința noastră este de a dezvolta sistemul digital prin noi tehnologii și de a insera noi activități culturale în cadrul muzeului, care să îl ţină mereu plin de viaţă. Vom deschide în curând o nouă secțiune intitulată „Interviu cu artistul”, activitate susținută de municipalitatea Caltanissetta. Expozițiile colective realizate în sălile inaugurate până acum sunt expoziții temporare care vor fi înlocuite cu altele. În viitor vom găzdui nu numai expoziții de grup, ci și expoziții personale. Va exista şi posibilitatea de a oferi aceste spații pentru diverse activități expoziționale și proiecte culturale. Am început să avem parteneriate cu alte realităţi care vor folosi sălile noastre. Este un „work in progress” și în curând vom putea oferi toate informaţiile necesare artiștilor care vor dori să colaboreze cu noi.


Sala Leonardo SciasciaInterviu realizat şi tradus de Felicia Acsinte
(nr. 7-8, iulie-august 2020, anul X)