„Spazio Italia” la Radio Timişoara. În dialog cu Felicia Ristea

„Spazio Italia” de la Radio Timişoara este singura emisiune în limba italiană din ţară care se adresează vorbitorilor de italiană din România. Felicia Ristea - jurnalist şi realizator de emisiuni culturale la Radio Timişoara - ne vorbeşte despre această experienţă interculturală, ca şi despre italienii stabiliţi la noi.

Care vi se par caracteristicile cele mai semnificative ale italienilor şi lucrurile pe care ni le pot transmite şi nouă?

Este dificil să generalizezi. Nu am călătorit prea mult în Italia şi nu pot spune cum sînt italienii la ei acasă. Admir de la distanţă realizările lor arhitectonice, artistice. Sînt cucerită de ideile, creaţia din întreaga perioadă renascentistă şi ascult muzica marilor compozitori italieni. Îmi amintesc cu emoţie de cartea pe care mi-a împrumutat-o diriginta şi profesoara mea de muzică din clasele V-VIII despre viaţa lui Paganini. Ce destin! Ce forţă de expresie, ce voinţă şi ce conştiinţă civică! Era aproape un gest de frondă din partea profesoarei mele să îmi deschidă o portiţă spre lumea de dincolo de cortină! Cînd ne-a povestit la clasă că săracii Italiei cîntau ariile lui Verdi pe la colţurile străzilor aveam impresia că ascult poveşti dintr-o lume imaginară. Acum, realizînd emisiuni culturale la Radio Timişoara am avut ocazia să descopăr în ce fel picturi de la Muzeul de Artă din Timişoara au, pe lîngă istoria zugrăvită, încă o poveste a vreunui destin din Banatul imperial ce s-a trezit îndrăgostit de arta italiană pe la Venezia, Florenţa sau, de ce nu, Roma. Am descoperit şi că arhitectura ori chiar etnologia culinară ne duce, da, ca toate drumurile, către Roma. Şi ce să spunem despre istorie!  Mi-ar plăcea extraordinar de mult să pot avea ocazia de a-i vedea pe italieni la ei acasă în marile oraşe şi în sate, în zile de sărbătoare sau în după-amieze tîrzii cînd se duc obosiţi de muncă spre case. Mi-ar plăcea să fac o pizza într-o pizzerie italiană, să beau o cafea pe o terasă uitîndu-mă la fojgăiala care, probabil, italiană fiind, are un stil distinct. Deocamdată mai mult îmi imaginez cum sînt italienii la ei acasă umărind filme mai noi sau mai vechi ori creîndu-mi propriul „film” alcătuit din poveştile celor care trăiesc, muncesc, în Banat, în România. Imaginea pe care mi-am creat-o este una idilică, probabil, dar nu imposibilă. De-a lungul timpului am avut ocazia să vizitez în două rînduri Sardegnia şi am fost foarte impresionată de căldura umană, generozitatea incredibilă dublată de naturaleţe perfectă şi, mai ales, curiozitatea de a şti mai multe despre vizitatori aşa cum o aveau şi bătrînii noştri de la sate care te întîmpinau cu un bine ai venit şi, imediat, tu al cui copil eşti?! Încercînd, totuşi, o generalilzare, eu cred că, în ciuda istoriei milenare, italienii sînt un popor tînăr care nu a uitat să lase loc în viaţa de zi cu zi pentru mirare, învăţare, creare, tradiţie şi inovaţie. Nu cred că cineva s-ar putea plictisi vreodată în Italia!

Comunitatea italiană din Banat beneficiază de două emisiuni la Radio Timişoara – „Spazio Italia” şi „Convieţuiri” – de care vă ocupaţi îndeaproape. Să le luăm pe rând. Cum s-a născut cea dintâi, cui i se adresează şi ce semnificaţie are la nivel local şi naţional?

Emisiunea „Spazio Italia” de la Radio Timişoara, studio de radio regional aparţinînd de Societatea Română de Radiodifuziune, este singura emisiune în limba italiană din ţară care se adresează vorbitorilor de italiană din România. Cu excepţia emisiunilor în limba română Radio Timişoara emite în zece limbi ale conaţionanilor noştri din regiune. Aici, „multikulti” nu a trebuit inventat, testat. Aici, există pur şi simplu. Revenind la emisiune pot spune că ideea aparţine familiei Margherita şi Carlo Marchegiano. În primăvara anului 2007 au avut iniţiativa de a crea un nucleu de realizatori ai acestei emisiuni care să fie format, exclusiv, din italieni care îşi desfăşoară activitatea în Banat. De atunci, această emisiune există datorită inimii acestui proiect care este familia Machegiano, lui Maurizio Pavone şi Gianluca Testa. De-a lungul timpului au mai colaborat Mariella Cannata, care a lăsat în sufletele noastre un gol imposibil de acoperit, Claudia Menichelli, Antonella Beltrame, Marcella Fortunato, Genaro Montanaro, Mauro Porcedo. După cum vedeţi emisiunea noastră este primitoare. Cît priveşte scopul urmărit.... Mi-a făcut plăcere provocare dumneavoastră, Afrodita. Am deschis arhiva emisiunilor înregistrate şi am avut parte de cîteva călătorii în timp absolut fermecătoare. Desigur, am ascultat şi prima noastră înregistrare. Ce poate fi mai emoţionant! În promo-ul pentru această primă ediţie se aude vocea Margheritei care invită iubitorii de cultură, limbă şi civilizaţie italiană să asculte rubrici dedicate actualităţii politice, economiei, istoriei, muzicii şi universului culinar. În completare, Carlo motiva aproximativ astfel înfiinţarea acestui program: emisiunea aceasta este importantă pentru comunitatea italiană şi nu numai. La ora actuală italienii din Banat sînt numeroşi. Aproape 5000 de investitori italieni locuiesc permanent aici. Eu cred că emisiunea aceasta este binevenită şi sîntem siguri că pe adresa „Spazio Italia” se vor întîlni multe voci şi vom avea un forum de dezbatere interesant. Azi, emisiunea noastră are şi un blog pe care puteţi să ne găsiţi: www.spazioitalia.ro. Ca experienţă jurnalistică   pot spune că sînt impresionată de interesul sincer şi profesionist pe care îl are echipa „Spazio Italia” pentru a realiza o emisiune interesantă, antrenantă, informativă, relaxantă. Practic este un forum deschis pentru toţi cei care sînt doritori să cunoască elemente de cultură şi civilizaţie, să se relaxeze cu stil în manieră pur italiană, să primească informaţii legislative actualizate sau să asculte puncte de vedere originale referitoare la evenimentele pe care le trăim. Cum s-a dovedit în istoria Banatului sîntem mai bogaţi cunoscîndu-ne între noi, învăţînd unii de la alţii.

De dată recentă este emisiunea „Convieţuiri”, în limba română, cu o secţiune dedicată comunităţii italiene în ansamblul comunităţilor etnice din Banat. Care sunt obiectivele acestui proiect?

„Convieţuri” e, practic, o continuare a ideii care a stat la baza înfiinţării emisiunii “Spazio Italia”. Motivaţiile sînt aceleaşi. Diferenţa constă în fapul că invitaţii emisiunii, italieni stabiliţi temporar sau nu în Banat, se adresează în limba română ascultărilor. Bucuria pe care am avut-o ocupîndu-mă de aceste emisiuni a fost să constat încîntarea şi ataşamentul pe care le mărturisesc italienii care locuiesc aici pentru Tmişoara şi Banat, în general. 

Într-o încercare de generalizare, care ar fi trăsăturile esenţiale ale „caracterului naţional”  al italienilor, respectiv al românilor? Ce ne diferenţiază şi ce puncte de convergenţă avem?

Din  nou, îmi este greu să generalizez. Pot spune că mă impresionează modul în care colaborează realizatorii emisiunii „Spazio Italia” care se interesează unii de ceilalţi, unii de subiectele celorlalţi. Dacă doriţi, pot să vă ofer o informaţie „de culise”. Am asistat, nu odată, la aprinse şi prieteneşti dezbateri înainte de înregistrarea propriu-zisă asupra ideilor ori chiar asupra căror cuvinte ar fi mai potrivite, mai elegante ori clarificatoare. Un detaliu este semnificativ în context. Toţi cei care formează redacţia emisiunii sînt oameni de afaceri cu numeroase obligaţii. Activitatea radiofonică este voluntară şi de aici vine şi admiraţia mea. Noi, românii, nu sîntem obişnuţi cu acţiunile de voluntariat. Ei îşi fac timp în fiecare lună pentru a-şi pregăti un subiect interesant pe care să îl prezinte auditoriului. Apoi vine partea tehnică de înregistrare, selectare a muzicii şi asamblare într-un întreg a tuturor materialelor. Trebuie să vă gîndiţi că toate aceste detalii înseamnă ore bune dintr-o zi de lucru. Şi încă ceva. Ei ascultă ce au de spus „colegii” lor. E un exerciţiu pe care ar trebui să-l facem şi noi. Nu am pierde nimic din individualismul nostru, dar am avea multe de cîştigat.

Cum vedeţi integrarea noii comunităţi de întreprinzători italieni în societatea noastră?

Un bun prieten italian mi-a povestit cum s-a trezit, într-o bună zi, împreună cu un director de-al lui, tot italian, că discutau în contradictoriu, în limba română, despre documentaţia pe care o pregăteau. Cred că nu mai pot adăuga altceva. Aş strica impresia creată.

Dialogul intercultural este astăzi suficient propus şi realizat, în mass-media şi la nivel instituţional?

Nu. În ciuda afinităţilor noastre, a dorinţei şi bunăvoinţei de a colabora, de a ne cunoaşte sînt extrem de multe lucruri de făcut pentru a ridica acel pod magnific de care am fi mîndri. Lista posibilităţilor este atît de lungă încît nici nu ştiu unde m-aş putea opri. De la sistemul de învăţămînt pînă la promovarea culturii italiene sînt atît de multe de făcut încît nu ne-ar ajuge spaţiul alocat. Un lucru care mă miră este că nu avem un Centru Cultural Italian. Straniu. Poate că anul 2013 ne va aduce acest frumos cadou. Cu siguranţă ne-am bucura şi ne-am oferi ajutorul.


Interviu realizat de Afrodita Carmen Cionchin
(nr. 1, ianuarie 2013, anul III)
În materialul audio pe care vi-l propunem, puteţi asculta emisiunea din 26 decembrie 2012 a Feliciei Ristea, în dialog cu maestrul Enrico Cannata: prima parte, partea a doua, partea a treia.