Ediţie specială, Carnavalul de la Veneţia/1. Zborul Îngerului

Profesorului universitar şi creatorului de modă haute couture Stefano Nicolao şi familiei sale. Atelierul Nicolao a fost printre primele care au recreat atmosfera Carnavalului de la Veneția în anii '80. Costumele sale au obținut multe meritate premii, i-au adus trei nominalizări la Oscar şi sunt cele care îmbracă protagonistele Zborului Îngerului la Carnavalul de la Veneția.

În februarie, rubrica noastră „A fotografia Veneţia” se prezintă în haine de sărbătoare într-o ediţie specială cu un colaj de fotografii de Lorianna Claudia Manzo, Valentina Gallimberti Ballarin, Marco Contessa şi Alessandro Vasari.

„La ce vă face să vă gândiți cuvântul italian Carnevale?” Am pus întrebarea aceasta mai multor oaspeți în vizită la Veneția și aproape de fiecare dată mi-au răspuns: la Veneția. La dansuri și defilări cu măşti, la Cortegiul Dogelui, unic în lume ca și Veneția însăși, la petrecerile zi şi noapte, la Moretta și la Baùta, la Arlecchinii și la Colombinele din Commedia dell'Arte. Nu toate măștile faimoase ale Carnavalului de la Veneția provin din Veneto, sunt şi din Puglia – Farinella, din Lombardia – Meneghino, din Campania – Pulcinella, din Liguria – Capitan Spaventa, din Umbria – Bartoccio, din Piemonte – Gianduia... Fiecare regiune are pitoreștile sale personaje de carnaval. Știați însă că termenul „carnaval” derivă din latinescul „carnem levare”, care înseamnă „a elimina carnea (din dietă)” şi indică perioada de sărbătoare catolică care, în fiecare an, are loc înainte de Postul de 40 de zile al Paștelui? Carnavalul este pentru creștinii catolici ceea ce este Lăsatul Secului de Carne pentru creștinii ortodocși. Ce legătură au atunci măștile cu Carnavalul de la  Veneția? Există mai multe explicații: în timpul Serenissimei Republici Venețiene, era de obicei interzis să intri într-un Casino fără mască. A ascunde adevărata identitate era și un mod de a face unele lucruri nu tocmai legale, profitând de aglomerația din perioada Carnavalului. Era apoi obligatoria mască a Doctorului evreu al Ciumei, de fapt, Doctorul care îngrijea bolnavii de ciumă: o mască stranie, cu un lung nas asemănător ciocului de pescăruș, în care medicii puneau preventiv plante medicinale aromatice. Putem totuşi să ne bucurăm de Carnavalul de la Veneția și fără să purtăm măști, preparând sau degustând două „chiachere”, un desert tradițional al cărui nume înseamnă și „bârfă”.

„Și, dintre toate evenimentele Carnavalului de la Veneția de astăzi, despre care v-ar plăcea să știți mai mult?”, am întrebat. „De ce Zborul Îngerului se numeşte aşa?”, mi-a răspuns cu o întrebare un copil. „Acum mulți ani, cam pe la mijlocul secolului al XVI-lea, în timpul Carnavalului de la Veneția, un tânăr acrobat turc a reușit, ajutându-se doar de o bară, să ajungă în Clopotnița Bazilicii San Marco, mergând pe o lungă funie care pleca dintr-o barcă ancorată în Bazinul San Marco. La coborâre însă, a ajuns până la Balconul Palatului Ducal și şi-a prezentat omagiile Dogelui. După succesul acestei probe spectaculoase, numită imediat «Zborul Turcului», evenimentul a fost cerut și programat ca Ceremonie Oficială în fiecare Joie Grasă, folosind tehnici asemănătoare și forme care au avut diferite versiuni de-a lungul timpului. În 1759, spectacolul s-a sfârșit cu o tragedie: la un moment dat, acrobatul căzu și fu strivit la pământ sub privirile mulțimii înspăimântate. Din motive de siguranță, de atunci și până când Carnavalul de la Veneția a fost interzis – interdicție impusă în 1797 de Napoleon care, temându-se de un complot al venețienilor, interzise nu doar Carnavalul, ci și folosirea măștilor cu orice scop –, programul s-a desfășurat înlocuind acrobatul cu o imensă porumbiță de lemn care, pe traiectoria sa începând tot din Clopotniță, arunca flori și confetti asupra mulțimii”. 

„Carnavalul Mascat a fost reintrodus la Veneția abia la începutul anilor 1980, devenind curând un mare succes. Zborul Îngerului a așteptat însă ediția Carnavalului de la Veneția din 2001, prima din noul mileniu, când artista Katiuscia Triberti din Compagnia dei Folli, protejată cu o pârghie metalică, a coborât lent din Clopotnița Bazilicii San Marco deasupra unui public entuziast. Alessandro Bressanello, regizorul Carnavalului din acel an, este cel care a avut ideea de a reintroduce Zborul Îngerului. Din 2001 până în 2008, lansarea a continuat către Piațeta San Marco, cu finiș în fața Palatului Ducal. Printre protagonistele Zborului Îngerului se numără: în 2003, Frida Scarpa (campioană la scrimă), în 2004, Carlotta Mantovan (Miss Veneto 2001), în 2006, Manuela Levorato (atletă), în 2007, Federica Pellegrini (campioană la înot) și, în 2008, Coolio (rapper, unicul bărbat care a interpretat până acum Zborul Îngerului). În 2009, Marco Balich, directorul artistic de atunci al Carnavalului de la Veneția, a decis ca primul său Înger, Margherita Maccapani Missoni, să zboare din Clopotnița Bazilicii San Marco spre Piazza San Marco și să aterizeze în fața Muzeului Correr. Din 2011, după o idee de Piero Rosa Salva, coboară din Clopotniță în ziua Zborului Îngerului tânăra venețiană care și-a adjudecat în anul precedent titlul de „Maria Carnavalului".

„Ce este Maria Carnavalului din anul trecut?”, m-a întrebat copilul, iar eu am continuat: „Cine sunt, an de an, minunatele Marii ale Sărbătorii Mariilor? Cine este, la începutul fiecărui Carnaval, Maria care se îmbracă cu minunatele veșminte de Înger create de maestrul de modă haute-couture Stefano Nicolao, pentru a zbura din Clopotnița Bazilicii San Marco în Piața San Marco? Şi cum s-a născut tradiția Sărbătorii Mariilor la Veneția? Vino, să mergem mai întâi la Bazilica San Pietro in Castello, apoi în Campo Santa Maria Formosa, tot în Castello – fii atent, aici s-au filmat scene din cel mai nou film din seria Spider Man, ştiai? –, după aceea, în Piața San Marco, şi-o să-ți povestesc de unde provine tradiția de a alege în timpul Carnavalului Maria care va fi Îngerul din Zborul Îngerului la Carnavalul din anul următor..."



Elisa Constantini, Îngerul din 2018
Fotografie de Lorianna Claudia Manzo





Erika Chia, Îngerul din 2019
Fotografie de Lorianna Claudia Manzo





Micol Rossi, Războinicul din „Zborul Războinicului” 2019
Fotografie de Lorianna Claudia Manzo





Micol Rossi, Războinicul din „Zborul Războinicului” 2019
Fotografie de Lorianna Claudia Manzo





Erika Chia, Îngerul din 2019
Fotografie de Valentina Gallimberti Ballarin




Erika Chia, Îngerul din 2019
Fotografie de Valentina Gallimberti Ballarin




Claudia Marchiori, Îngerul din 2017
Fotografie de Valentina Gallimberti Ballarin




Claudia Marchiori, Îngerul din 2017
Fotografie de Valentina Gallimberti Ballarin




Stefano Nicolao şi Claudia Marchiori, Îngerul din 2017
Fotografie Atelier Nicolao




Fotografie de Alessandro Vasari




Fotografie de Marco Contessa




Fotografie de Marco Contessa


Carnavalul de la Veneția 2020 va avea loc între 8 şi 25 februarie. Zborul Îngerului este programat să deschidă oficial Carnavalul de la Veneția pe data de 16 februarie. Cortegiul şi Parada Mariilor va avea loc pe 15 februarie. Pentru a fi curent cu programul Carnavalului, sunteți invitați să vizitați site-ul: www.carnevale.venezia.it
Mai multe Informații despre Atelierul Nicolao pe site-ul: www.nicolao.com.
Marco Contessa: www.veneziapersempre.it, instagram @allen32foto 
Valentina Gallimberti Ballarin: www.valentinagallimberti.com, instagram @valentinagallimberti
Lorianna Claudia Manzo: www.loriannaclaudia.com, instagram @loriannaclaudiamanzoph
Alessandro Vasari: www.alessandrovasari.com, instagram @alessandrovasariphotographer


Ediţie curatoriată de Ioana Eliad
Instagram: @spa_ghetta
@orizonturiculturale
Toate drepturile pentru fotografii aparțin autorilor
(nr. 2, februarie 2020, anno X)






* Cea mai mare parte din datele despre „Zborul Îngerului" sunt dintr-un articol de Filomena Fotia.