Ediţie specială, Carnavalul de la Veneţia/2. Sărbătoarea Mariilor

Să ne întoarcem acum în timp, la istoria Sărbătorii Mariilor:

„Suntem în secolul al IX-lea şi la Veneția era obiceiul de a binecuvânta, de Ziua Purificării Mariei [1], toate perechile care se vor căsători în acel an. În timpul binecuvântării, care avea loc în Bazilica San Pietro di Castello, erau alese 12 fete sărace care erau îmbrăcate cu veşminte bogate şi împodobite cu bijuterii de tot felul. Fiecare dintre acestea era încredințată unei familii bogate, care avea misiunea de a-i asigura o zestre. În timpul uneia dintre aceste sărbători, în jurul anului 973 d.H., Veneția fu atacată de pirați şi tinerele soții fură răpite. Oamenii nu au stat pe gânduri şi s-au dus pe urma răpitorilor, reuşind să le salveze pe tinere. Şi astfel, pentru a-i mulțumi Sfintei Maria care îi ajutase să le readucă acasă, a fost instituită Sărbătoarea Mariei. În anii următori, Sărbătoarea se preschimbă incluzând procesiuni de bărci pe Canal Grande, unde Mariile îşi arătau costumele şi bijuteriile, totul fiind acompaniat de petreceri şi banchete. În plus, se credea că a o vedea pe una dintre aceste fecioare era un semn bun, aşa că mulți oameni veneau de departe doar pentru a le vedea. Evident, nu tot ceea ce strălucea era aur. Se putea întâmpla ca fetele să atragă atenția altor bărbați decât viitorii lor soți, care nu doar le făceau curte, ci câteodată le şi violau. 

Alegerea Mariilor sfârşi prin a produce zâzanie între familiile venețiene din toate categoriile sociale, atât printre cele mai sărace, pentru că voiau ca fiicele lor să fie alese între cele 12, cât şi printre cele mai bogate, pentru că voiau să şi-o adjudece pe cea mai frumoasă. Când totul a devenit nesustenabil, s-a decis să se înlocuiască tinerele în carne şi oase cu statui de lemn cărora li s-a spus «Marione» sau «Marie de buştean». În 1949, Serenissima a trebuit să dea o lege prin care se stipula că oricine arunca cu legume în procesiunea Marionelor va fi pedepsit cu închisoarea, ceea ce a dus la pierderea prestigiului Sărbătorii Mariilor, care doar 30 de ani mai târziu a fost complet eliminată... până la reevocarea din zilele noastre”.
[2]

Sărbătoarea Mariilor din 2018 şi 2019 în fotografiile Valentinei Gallimberti Ballarin

S-a născut la Chioggia, şi-a luat licența în contabilitate, dar drumul îi era deja trasat de bunica emiliană care i-a transmis toată pasiunea pentru vinul bun şi mâncare. Elemente care devin gust şi savoare ori istorii şi emoții, în funcție de direcția în care îşi îndreaptă obiectivul fotografic ghidat de ochiul investigator de eternă exploratoare, întotdeauna în căutarea realului şi veritabilului care plac cel mai mult privirii noastre. Printre fotografiile sale memorabile se află acelea care i-au adus Premiul Oraşelor Vinului pentru Pocaluri cu Stele, acelea exclusive cu Chefi premiaţi cu Stele Michelin din Nord-Est, cele cu dulciurile Maestrului Biasetto şi cele cu Mariile festivei Veneții şi ale Carnavalului său. 

Valentina Gallimberti Ballarin ne-a mărturisit: „Am început să fotografiez Mariile aproape în joacă, sectorul meu fiind de obicei fotografia de food, dar mi-am dorit să accept provocarea de a fotografia şi persoane. Mulțumită Marieigrazia Bortolato, naşa Mariilor, în urmă cu trei ani am început să le urmăresc şi am continuat să o fac de atunci încoace. Trebuie să spun că a fost o experiență încântătoare, obositoare, dar foarte frumoasă, intri într-o lume de poveste. Este fascinant să vezi Carnavalul de la Veneția ținându-te după Marii, fără îndoială un punct de vedere privilegiat". Un privilegiu de care se pot bucura toții participanții la Carnavalul de la Veneția.



















































Valentina Gallimberti Ballarin şi două Marii


Costumele istorice sunt create de Atelierul Pietro Longhi, partener oficial al Carnavalului de la Veneţia.
Ediţia 2020 a Carnavalului de la Veneția va avea loc între 8 şi 25 februarie. Zborul Îngerului este programat să deschidă oficial Carnavalul de la Veneția pe data de 16 februarie. Cortegiul şi Parada Mariilor va avea loc pe 15 februarie. Pentru a fi curent cu programul Carnavalului, sunteți invitați să vizitați site-ul: www.carnevale.venezia.it


Ediţie curatoriată de Ioana Eliad
Instagram: @spa_ghetta
@orizonturiculturale
Toate drepturile pentru fotografii aparțin autorilor
(nr. 2, februarie 2020, anno X)






NOTE
1. Sărbătoare celebrată astăzi doar de Biserica Anglicană, pe data de 2 februarie.
2. Din revista «Un Ospite di Venezia».