„A fotografia Veneţia” cu Marco Contessa şi Matteo Chinellato

Le mulțumim din suflet medicilor şi întregului personal medical din toate spitalele italiene şi româneşti pentru devotamentul cu care îşi pun viețile în slujba pacienților.

Premisă

„Un lucru pe care cu siguranță nu-l vom uita niciodată va fi tăcerea acestei carantine, doar zgomotul apei, al vântului şi al timizilor pescăruşi...”, scrie Marco Contessa într-o postare pe Facebook în timpul pandemiei de covid19. Serenissima a fost victima mai multor epidemii devastante de ciumă şi, nu întâmplător, în căutarea unor metode eficiente de prevenire, chiar venețienii au inventat carantina. Două dintre cele mai frumoase Biserici ale sale, Redentore şi Madonna della Salute, rămân şi azi martore ale încrederii pe care o au venețienii în salvarea Dumnezeiască. 

„O fereastră spre frumusețe
Împreună vom reuşi!”

Cu aceste cuvinte îşi încheie Marco Contessa unul dintre mesajele cu care, zi de zi de când a început carantina, îşi încurajează concitadinii şi prietenii.

Ioana Eliad 


Marco Contessa


Marco Contessa locuiește la Lido di Venezia și lucrează la Veneția, în domeniul comercial, din 1985. Dintotdeauna pasionat de fotografie, cinema și îndrăgostit de orașul său, Veneția! Primele sale experiențe sunt pe peliculă și diapozitiv, pentru a trece apoi la noile tehnologii, aparatul de fotografiat digital și câteodată telefonul mobil iPhone. Pentru el, „fotografia trebuie să transmită emoții, iar culorile, lumina și încadratura, tehnica sunt în serviciul acestora...”
Iată câteva repere dintr-o bogată biografie profesională: selecționat pentru publicare în cartea Intrecci Visivi/Împletituri vizuale cu trei fotografii, pentru volumul A Dream of Venice/Un Vis al Veneției cu o fotografie și pentru albumul The Sky Collection dell'Exposure Photography Awards, tot cu o fotografie, Marco Contessa colaborează cu ziare, reviste și canale de televiziune, printre care se evidențiază „Il Gazzettino”, „La Nuova di Venezia, TG1 şi TG5, Veneția Radio TV,Venice Review” publicată de Lineadacqua și revista trimestrială „RiBelli” di Karine Trotel. Două coperți pentru tot atâtea cărți: Quando la sabbia diventa neve/Când nisipul devine zăpadă de Annalisa Rizzo și Il sapore della neve/Gustul zăpezii de Monica Bianchetti publicată de Linea edizioni. Colaborează cu 17 fotografii la cartea Savour the revealed Venice/Gustă Veneţia revelată de Marika Contaldo Seguso. Din toamna anului 2018, fotografiile sale sunt publicate pe situl web oficial al Primăriei din Veneția și pe paginile „social” ale acesteia. Administrează împreună cu partenerii fondatori pagina Facebook Venezia Per Sempre/Veneția Pentru Totdeauna, care are aproape 55,000 de followers, este câștigătorul a numeroase competiții online de fotografie, iar fotografiile sale se bucură de o amplă apreciere pe rețelele de socializare precum Facebook, Instagram, Google+. Cele mai recente expoziții: Art of Life/Arta vieții, care a fost în program la Palazzo Pagnici-Frisanco (PN) până la începutul anului 2020, prima expoziție personală la Galleria delle Cornici din Lido di Venezia și o expoziție la Libreria Acqua Alta din Veneția.


„Cum scria Giulio Ghirardi în cartea sa intitulată Ochiul și pagina… «fotografia este o posibilitate de expresie, e încălcare, simplificare, izolare, fragmentare, este semnificația unei experiențe», iar fotografiile lui Marco Contessa sunt o evocare a reprezentării lucrurilor și a ambientelor cotidiene, apă, lumină și culori care, deși prin impresionante variații, rămân constante în creativitatea sa. În aceste imagini se remarcă atribute de claritate și înnăscută capacitate de comunicare, concentrate într-o încercare de a umaniza conținuturile și mijloacele expresive în însuși actul de a le sintetiza în fotografie. Raportul cu realul emotiv și sentimental devine pentru Marco din ce în ce mai liber și activ, subliniat de culoare, care ocupă un loc important, dobândind valoare și creând puternice emoții datorate avântului și pasiunii care se simt în spatele realizării fotografiilor”. (Fragment din Culorile Emoției, prezentare de Assunta Cuozzo, Universitatea Ca' Foscari, Veneția)

























Marco Contessa
Instagram: @allen32foto




Matteo Chinellato

Matteo Chinellato
s-a născut la Veneția pe 24 iulie 1974. Își descoperă pasiunea pentru fotografie frecventând laboratorul de restaurare de artă al părinților lui, unde începe să folosească aparate de fotografiat analogice pentru documentarea fotografică a diverselor faze de restaurare a tablourilor și a altor obiecte artistice care ajung în laborator. După ce își ia diploma de „Maestru al Artei” în prelucrarea metalelor și a aurului, la Institutul Statal de Artă din Veneția, se înscrie la Universitate la Facultatea de Conservare a Bunurilor Culturale, pe care o abandonează după doi ani pentru a face serviciul militar. În cei doi ani de universitate a avut ocazia să întâlnească un personaj fundamental în domeniul fotografiei, pe profesorul Italo Zannier, care îi va da prilejul să aprofundeze Istoria Fotografiei, curs pe care îl va absolvi magna cum laude. Această întâlnire îi va spori pasiunea, Chinelatto menține un raport de amiciţie cu profesorul Zannier, sursă prețioasă de sfaturi și impuls de a continua în domeniul fotografiei.
Din 2009, trece de la fotografia de amator la cea profesională, cu specializare în fotografia micro-macro minerală, naturalistă, aeronautică, cinematografică și de reportaj. Este acreditat la cele mai importante evenimente și manifestări culturale de la Veneția, de la Bienala din Veneția la Vizita Papei Benedict al XVI-lea și la America's Cup. Colaborează cu Getty Images, CorbisImages, IPA, NurPhoto și Avalon/Photoshot și cu diferite publicaţii, în special cu „Corriere della Sera – Veneto”. Numeroase sunt fotografiile sale publicate în reviste, cărți, online sau prezente în colecțiile private ale unor faimoși fotografi italieni. Între expozițiile sale personale de fotografie cu largă audiență de public se numără una dedicată Festivalului Internațional de Film de la Veneția, la Centrul Cultural CZ95 din Giudecca, și Reconstrucții, despre Primul Război Mondial, la Vila Giustinian Morosini din Mirano, ambele din 2014. Din 2018, devine fotograful oficial al Revistei Italiene de Mineralogie și este co-autor al cărții Mineralele de la Marmura de Carrara la Alpii Apuani, publicând și multe articole în reviste de specialitate naționale și internaționale dedicate mineralogiei și gemelor.

„Pentru mine, a fotografa Veneția înseamnă să mențin mereu viu orașul în care m-am născut, să îi arăt schimbările, pozitive sau negative, atmosferele sale atunci când fotografiez noaptea, poate pe timp de ceață, ori în plin soare estiv, ori când fotografiez focurile de artificii de Redentore (Sărbătoare care celebrează în fiecare vară încetarea ciumei care a omorât peste 50.000 de venețieni din 1575 până în 1577 - n.r). Veneția mea s-a schimbat mult de când eram copil și mă plimbam pe calli, prin campi şi mergeam la magazine împreună cu bunicii mei, văd dispărând părți istorice din oraș care nu vor reveni niciodată și acest lucru îi dă o senzație de rău unui fost locuitor al Veneției. Fotografia fiind un sistem pentru a documenta evenimente, pot vedea aceste schimbări în fotografiile pe care le-am făcut de-a lungul anilor, fie doar și în minuscule sau semnificative detalii, și pot așadar să arăt declinul suferit de Veneția mai cu seamă în ultimii ani. Dar eu încerc să surprind mereu frumusețea orașului meu și, din câte se pare, de cele mai multe ori și reușesc, aș vrea să am o amintire frumoasă a orașului meu și să transmit toate acestea celor care îmi observă fotografiile sau care le cumpără pentru a le putea expune în propria casă și a avea o amintire plăcută a Veneției și a unicității sale. Cine spune că Veneția nu mai are ce să ofere din punct de vedere fotografic greșește enorm și înseamnă că nu știe să observe; de câte ori merg să fac fotografii, ziua sau noaptea, în timpul inundațiilor sau pe timp cețos, mă întorc de fiecare dată acasă cu o fotografie bună, cum ar spune prietenul și amicul Gianni Berengo Gardin, care demonstrează că Veneția are încă ceva de oferit, iar frumusețea ei este eternă”.




Răsărit la Rialto


San Giorgio în ceaţă




Gondolier



Ninsoare la Veneţia 2017




Arsenale




„Acqua alta" în Piaţa San Marco


Matteo Chinellato
http://www.chinellatophoto.it/


Rubrică îngrijită de Ioana Eliad
Instagram: @spa_ghetta

Toate drepturile pentru fotografii aparțin autorilor

(nr. 4, aprilie 2020, anul X)