„A fotografia Veneţia” cu Angie Stergio şi Dora Bertolutti Howard

Premisă

O ediție feminină este cea de-a şaptea din A fotografia Veneția. O cunosc pe Angie Stergio doar prin intermediul misterioaselor sale fotografii, care mi se par un spectacol de tonuri de alb şi negru. Invitând-o pe ea şi pe Dora Bertolutti Howard, de mulți ani o povestitoare a Carnavalului, să îşi definească modul în care se raportează la Veneția pe care o fotografiază, mi-am dat seama dintr-o dată de importanța extraordinară a comunicării digitale. Lună de lună, ca să punem online această rubrică, am vorbit pe Whatsapp, Messenger, SMS, la telefon şi prin video call, deoarece fotografii şi noi, editorii, împreună cu Afrodita Cionchin şi Mauro Barindi, trăim în țări diferite, din UK în Grecia, Ungaria şi România. Iată, aşadar, o nouă invitație de a vizita Veneția, de puțină vreme declarată liberă de coronavirus (zonă verde), ca toată Italia, de altfel. Vacanță plăcută tuturor!

Ioana Eliad


Angie Stergio

„Fotografiile mele dovedesc în fiecare zi că realitatea este, adesea, inexactă – cum spunea scriitorul Douglas Adams, atât de drag mie. Acest lucru înseamnă că, pentru a fi real, trebuie să fii inexact? Rămâne de văzut (de fotografiat)”.

Angie Stergio stă la Atena, o fotografă care trăieşte în Grecia şi este o iubitoare a Veneției, specializată în fotografia alb-negru, conceptuală, şi în street photography. Câteodată, fotografiază şi evenimente şi food. A colaborat vreme de peste 20 de ani, ca editor şi redactor-şef, la edițiile greceşti ale unor reviste internaționale. Acum îşi dedică timpul călătoriilor, fotografiei şi creării propriei realități (exactă ori inexactă).

„Ce înseamnă pentru mine să fotografiez Veneția?  Am vizitat Veneția pentru prima dată în noiembrie 2014. N-a fost niciodată visul meu să merg acolo, participam la o expoziție de grup organizată de Hotelul Ca’ Nigra în beneficiul AVAPO din Veneția. Prima vizită a fost începutul unei serii de evenimente care m-au făcut să leg multe şi dragi prietenii – câteodată le numesc familia pe care nu am avut-o niciodată şi pe care, în secret, mi-aş fi dorit să o am. Aşa că, pentru mine, a fotografa Veneția înseamnă pur şi simplu să fotografiez copilăria pe care am uitat-o”.

























Angie Stergio
www.angiestergiophotography.com




Dora Bertolutti Howard

Dora Bertolutti Howard s-a născut în 1957, în Italia, la Faedis, o mică localitate de lângă Udine. Dintotdeauna a fost pasionată de fotografie şi vede viața ca pe un mozaic de momente de neratat. Adesea în călătorie, singură ori cu soțul ei, Profesorul Ken Howard R.A., se consideră norocoasă să poată trăi între Londra, Cornwall şi Veneția, locuri de suflet care reprezintă şi inspirația pentru fotografiile sale. A expus la The Sackler Hall, The Royal Academy, Gabriel Fine Art (Londra), la Imagoars în Ghettoul din Veneția (într-o expoziție pe care am avut privilegiul s-o curatoriez), la Palatul Sobanski (Varşovia), şi susține diferite opere caritabile, mai ales în Italia şi UK.

„A fotografia Veneția? Locuri şi edificii magice, sute şi sute de ani de istorie şi inspirație pentru mine şi pentru soțul meu, Ken Howard, căruia îi place să se trezească în zori ca să meargă în Piața San Marco şi să picteze în lumina dimineții. Din păcate, o dată a fost obligat de poliția locală să se oprească şi acum se inspiră mai mult din fotografii. Eu continuu să descarc albumele de la Carnavalul de la Veneția 2020, am ajuns la albumul 19 bis, iar albumele Venice Carnival 2020 se pot vedea pe paginile Facebook Dora Bertolutti şi Dora Bertolutti Howard Photography. Mulțumesc Xxx!”























Dora Bertolutti Howard
www.dorasphotos.com

Rubrică îngrijită de Ioana Eliad
Instagram: @spa_ghetta

Toate drepturile pentru fotografii aparțin autorilor

(nr. 7-8, iulie-august 2020, anul X)