„A fotografia Veneţia” cu Eugen Moritz şi Fiorenzo De Luca

Premisă

Această ediție a rubricii A fotografia Veneția alătură pentru prima dată fotografii ale unui fotograf român, Eugen Moritz, și ale unui fotograf venețian, Fiorenzo De Luca, care documentează constant Bienalele de la Veneția.
Emoționant să descoperi între fotografiile lui Eugen Moritz expoziții temporare în aer liber, cum a fost reconstrucția unui Golden Tower de James Lee Byars în Campo San Vio cu ocazia Bienalei Internaționale de Artă de la Veneția din 2017. Unii vizitatori au socotit construcția de 17 m nelalocul ei atunci, ignorând omagiul pe care Fundația Giuliani îl aducea nu doar artistului decedat, ci și arhitecturii Cetății lagunare. La fel de impresionante sunt fotografiile lui De Luca ce surprind instantanee de la Festivalul de Film sau din timpul Carnavalului de la Veneția.

Ioana Eliad


Eugen Moritz

Fotograf, pictor, artist multimedia, teoretician și profesor universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Eugen Moritz mărturisea cu ocazia unei expoziții personale organizate chiar în acest oraș în 2018 că, pentru el, „fotografia nu este o arhivare mecanică a realității” și că cele două domenii în care se exprimă cu predilecție, pictura și fotografia, „nu se exclud, chiar pot fi complementare”. Recunoscându-i talentul și contribuția la relațiile diplomatice și culturale italo-române, omul de afaceri clujean Anca Ciubăncan, Președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Româno-Suedeze, îl va promova pe pictorul Eugen Moritz în proiectul său Arta, românii și cultura în Italia, în pregătire în colaborare cu av. prof. Michele Miccoli și av. Patrizia Trapella de la Studio Legale Miccoli din Milano, proiect care se va desfășura timp de doi ani, din 2021 până în 2022, și va prezenta pe simezele italiene peste trei sute de pictori şi sculptori români.

Ce înseamnă să fotografiez Veneția?
Este o întrebare la care am mai multe variante de răspuns. În primul rând, este orașul unic la care mă duc din doi în doi ani pentru a vizita Bienala de Artă Contemporană, eveniment unic și de mare importanță pentru arta și cultura acestei epoci. Veneția este spațiul ce fascinează și emoționează la modul sublim prin tot ce există acolo, istorie, arhitectură, artă, cultură, spiritualitate carnavalescă. Eu, ca artist vizual, consider că e un fel de Mecca, unde măcar o dată în viață trebuie să ajungi. E locul unde întâlnești istoria și arta într-o simbioză la modul magistral.
Pentru un artist instalat și în practica fotografică ca formă de expresie, Veneția este un adevărat „foto-drom”, un oraș parcă special amenajat pentru fotografi. Este suficient să te așezi într-un singur loc, înarmat cu răbdare și aparatura fotografică potrivită instantaneului, iar subiectele cu potențial estetic la scurt timp vor începe să ruleze ca un carusel în fața ta și a obiectivului fotografic.
De fiecare dată încerc să nu cad pradă acestei tentații, mă feresc de obicei de zonele foarte aglomerate și fotografiate în exces de turiști, prefer să înregistrez fotografic efemerul venețian și să mă apropii de detaliul ce scapă atenției turistului grăbit, doritor în a vedea cât mai multe într-un timp prea scurt, insuficient pentru o privire cu ochii minții și ai sufletului.
Din acest motiv, pentru dumneavoastră am făcut o selecţie de imagini venețiene de altă natură decât celebrele personaje costumate ca pentru carnaval. Sunt imagini cu detalii ce mă fascinează de fiecare dată, imagini decupate din context sau imagini ce reprezintă intervenții cu caracter temporar, dar cu conotații culturale contemporane în spațiul istoric venețian.
Cred că spontaneitatea, dincolo de evidentele ei calități, trebuie cu grijă asistată de cultura și profesionalismul omului din spatele aparatului de fotografiat, de acela care nu se rezumă la plăcerea de a apăsa pur și simplu pe declanșator, ce se angajează să caute, să identifice, să modeleze și să pună în valoare acele aspecte mai puțin cunoscute ale realității, sau să propună chiar dezbateri despre realitate și extensiile ei sufletești. Pe scurt, consider că spontaneitatea este doar unul dintre punctele de pornire în aventura și creația fotografică, iar atunci când ți-o asumi, trebuie să o însoțești cu un orizont de măiestrie și profesionalism.
Veneția în esența sa nu este un oraș turistic, chiar dacă a devenit așa din considerente comerciale, el este o stare de spirit și spiritualitate pentru patrimoniul culturii și istoriei umanității. Consider că Paradisul pe care ți-l dorești și, de regulă, nu-l poți găsi în lumea largă se găsește, dacă știi să-l accesezi, chiar în interiorul tău, iar Veneția este locul ideal pentru a ajunge la Paradisul aparent pierdut al fiecăruia dintre noi.



Arsenale di Venezia



Patera



Campo San Vio




Vânzător ambulant




Porta della Carta, Palazzo Ducale (detaliu)




Poartă




Basilica San Marco (detaliu)




Flori la numărul 4987




Reflexe aurii


Eugen Moritz



Fiorenzo De Luca

Născut la Veneția în 1974, fotograf de mai bine de treizeci de ani, de când unchiul său i-a oferit primul său aparat de fotografiat, Fiorenzo De Luca colaborează cu Russia News de aproximativ zece ani, realizând servicii fotografice pentru evenimentele culturale și artistice din oraș în numele acesteia, de la Carnaval la Festivalul de Film.

„De la o vârstă fragedă am avut o pasiune pentru acea cutie metalică care producea zgomot în momentul clicului. Ulterior, curiozitatea de a vedea rezultatele tipărite pe hârtie mi-a oferit și mai multă motivație de a continua parcursul care mă îndreptățeşte să mă pot prezenta azi pasionaților şi profesioniştilor din domeniu ca fotograf liber profesionist.

Fotografia de peisaj pentru mine reunește tot ce se poate exprima cu scrierea luminii, de la diferitele tehnici de expunere și compoziție a imaginii până la tot ceea ce ar putea, dintr-un alt punct de vedere, să fie considerat un portret... având ca model un oraș, în acest caz, Veneția mea! Îmi place să-mi fotografiez orașul de parcă ar fi un model care pozează".




Canal Grande



Molo di San Marco




Nizioleto Corte Grimani



Carnavalul de la Veneţia




Carnavalul de la Veneţia




Monica Bellucci, Red Carpet Expoziţia Internaţională de Artă Cinematografică de la Veneţia


Fiorenzo De Luca
Instagram: @delucafiorenzo

Rubrică îngrijită de Ioana Eliad
Instagram: @spa_ghetta

Toate drepturile pentru fotografii aparțin autorilor

(nr. 10, octombrie 2020, anul X)