Muzică veche românească cu Ansamblul Floralia din Iaşi

Ansamblul Floralia al specializării Muzică Religioasă din cadrul Facultăţii de Interpretare, Compoziţie și Studii Muzicale Teoretice a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi a fost înfiinţat în anul 2007, inițial sub forma unui cor psaltic, aflat sub îndrumarea preotului conf. dr. Florin Bucescu, cunoscut folclorist şi dascăl ieşean de muzică psaltică şi reputat bizantinolog. Formaţia este inedită prin componenţa sa mixtă – băieţi şi fete – şi s-a remarcat prin concerte susţinute la Chişinău – Republica Moldova (Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici”, iunie 2016) şi la Iaşi (la Filarmonica „Moldova” – în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, la Ateneul din Iași – sala „Radu Beligan”, la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu”, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, ediția a III-a, ITO 2017, în biserici din Iaşi, la Festivalul Internațional al Educației, edițiile a III-a, 2015 şi a IV-a, 2016, precum și la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași, ediția a V-a, 2017, în sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri”), la Piatra Neamț (concertul de deschidere a stagiunii artistice 2017-2018 susținut în Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, organizatori fiind Centrul de Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Extensia Piatra Neamț), la Onești (Sala Polivalentă a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”), în Ucraina, la Festivalul Internațional de colinde „Colinde la Mayzliah” în orașul Ivano-Frankovsk și la Cernăuți – ianuarie 2018; în deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova, ediția I, Iași, 24 august 2018; Concert de muzică veche românească, 14 noiembrie 2018, Aula B.C.U, în cadrul Proiectului cultural educativ dedicat tinerilor din Iași, cu ocazia Aniversării Centenarului Marii Uniri; Concert caritabil Un secol de dor – Grigore Leșe și „Ansamblul Floralia” – 3 decembrie 2018.
Corul este îndrumat şi dirijat de conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, titular al disciplinelor Teoria muzicii bizantine și Folclor muzicale de la Departamentul de Studii Muzicale Teoretice. Ansamblul are un potenţial artistic ridicat, fiind alcătuit din profesori de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” şi din studenţi de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi care urmează, în principal, Specializarea „Muzică religioasă”, dar şi alte specializări. Dirijorul şi membrii ansamblului au o pasiune comună: dragostea pentru muzica autentică românească, eclesiastică de tradiţie bizantină, dar şi laică, de origine folclorică.
Obiectivul principal al ansamblului Floralia este promovarea, în țară și peste hotare, a muzicii vechi, a folclorului românesc și balcanic, autentic, cu certă valoare de patrimoniu național și universal. Repertoriul ansamblului este alcătuit din colinde arhaice din antologia lui George Breazul, cântece de lume din colecțiile de folclor ale lui Anton Pann, dar și folclor țărănesc și muzică psaltică. Ca o deschidere către folclorul balcanic, am introdus în concertele noastre şi muzica tradiţională grecească, sârbească și bulgărească.
Pentru interpretarea cât mai autentică a repertoriului lumesc notat de Anton Pann și a celui folcloric autentic, românesc și balcanic, în ansamblu au fost integrate instrumente tradiţionale din componenţa tarafului popular românesc: vioara, fluierul şi cobza, dar şi unele specifice folclorului oriental, precum lăuta constantinopolitană, kanon-ul, duduk-ul, djembe-ul sau oboiul/clarinetul.
În decursul anului 2018 – Anul centenar al Marii Uniri, ansamblul a  susținut proiectul cultural-educativ dedicat elevilor din liceele din Iași, aflat deja la ediția a II-a, care a constat într-un număr de concerte de Muzică veche românească, susținute de Ansamblul Floralia, cu scopul de a-i familiariza și apropia pe tineri de aceste comori ale spiritualității românești.
În aprilie 2018, Floralia și-a editat primul său CD audio, la Casa de Discuri „Trinitas” a Patriarhiei Române din București. Albumul este intitulat Anton Pann – Buchet de cântece de lume și va aduce în atenția publicului cele mai frumoase melodii notate de renumitul muzician și folclorist Anton Pann – „cel isteț ca un proverb” (Mihai Eminescu) în culegerea Spitalul amorului sau cîntătorul dorului, publicată între 1850-1852.
În decembrie 2018, a fost lansat un al doilea CD audio, intitulat Colinde vechi românești, editat de Casa de Discuri „Trinitas”, cuprinzând colinde arhaice din culegerea Colinde a lui George Breazul, publicată în 1938.


Irina Zamfira Dănilă (născută în 1970, la Iași) este absolventă a Universității „Al. I. Cuza”, Facultatea de Fizică (1994 – Licență, 1995 – Studii aprofundate) și Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Compoziție, Dirijat, Pedagogie Muzicală și Teatru, specializările Muzică religioasă și Pian (anul 2002 – Licență, anul 2004 – Master). În anul 2011 a obținut titlul de doctor cu teza Valorificarea sursei bizantine şi psaltice în creaţia compozitorilor din Moldova, sub îndrumarea prof. univ. dr. Mihail Cozmei. A fost bursier postdoctoral (în perioada 2012-2013) la București, în cadrul proiectului cu finanţare europeană MIDAS, cu tema Studiul manuscriselor psaltice de la Arhivele Naţionale din Iaşi. Este conferențiar universitar (din anul 2015) la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice a Universităţii Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi, titular al disciplinelor: Teoria muzicii bizantine, Folclor muzical, Etnomuzicologie (ciclul licenţial), Bizantinologie muzicală (ciclul de master). Are numeroase participări la simpozioane naţionale şi internaţionale de muzicologie şi bizantinologie, publicând peste 40 de studii şi articole în reviste de specialitate. Este dirijor al ansamblului „Floralia” din anul 2007.

Publicăm, pentru iubitorii de muzică veche românească, melodia Ah, a mea iubită floare, ca şi linkurile unor concerte.
Concert caritabil  Un secol de dor – Grigore Leșe și „Floralia”, 3 decembrie 2018.

Turneu în Ucraina: concert (de la minutul 38) în cadrul Festivalului Internațional de colinde „Colinde la Mayzliah”, Ivano-Frankovsk, 13 ianuarie 2018.
Concert de Gală (de la minutul 14 și la ora 1:02) în cadrul Festivalului Internațional de colinde „Colinde la Mayzliah”, Ivano-Frankovsk, 14 ianuarie 2018.
Concert de colinde tradiționale la Filarmonica „Moldova” din Iași, 18 decembrie 2017.
Concert de muzică românească veche susținut în cadrul Proiectului cultural-educativ organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, 1 noiembrie 2017.
Concert de cântece de lume din colecția de folclor a lui Anton Pann – Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Piatra Neamț.
Participare la FILIT ediția a V-a, Iași, Sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.
Participare la deschiderea Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox, ediția a III-a, Iași, 2017.
Concert Balkan Music Bazaar, 2017 (partea a doua).
Concert Anton Pann la Chişinău 2016 (partea a doua, partea a treia).
Concert de colinde tradiționale 2016.
Concert Anton Pann la Iaşi 2015.
Concert „Serata grecească – În căutarea Euterpei”, 9 iunie 2015 (partea a doua).
Muzică psaltică 2012 (de la minutul 44’ 50’’).




(nr. 3, martie 2019, anul IX)