Biblioteca Academiei Române: apel privind autorii români publicaţi în străinătate

Una dintre cele mai bogate biblioteci din Europa, veche de aproape 150 de ani, cu o activitate neîntreruptă dedicată în special conservării fondului naţional românesc, păstrării şi dezvoltării colecțiilor sale, Biblioteca Academiei Române posedă un fond de peste 14 milioane de piese (volume, publicații periodice, manuscrise, documente istorice, corespondenţă, arhivă, fotografii, desene, gravuri, piese numismatice, hărţi etc.). Exprimându-şi interesul special pentru operele autorilor români publicați în străinătate, Biblioteca face un apel călduros către cei implicaţi în publicarea şi  promovarea acestora, pentru a-i furniza câte un exemplar din aparițiile editoriale recente.

 


Aflându-mă la București cu ocazia unui curs ținut luna trecută la Universitate, am petrecut mai multe zile în sala de manuscrise a Bibliotecii Academiei Române, pentru studierea unor manuscrise ale lui Emil Cioran. Ele ajunseseră în custodia instituției românești la capătul unui rocambolesc itinerariu pe ruta Sibiu-Paris-București, încheiat printr-o licitație cu origini tenebroase urmată de o remarcabilă donație în favoarea Bibliotecii Academiei din partea omului de afaceri român ce o câștigase. Cum detaliile acestei întâmplări din 2011 au fost amplu relatate în presă, nu merită să ne oprim aici asupra lor.
Întâmplarea a făcut să ajung în capitală la puține zile după ce primisem de la editura Archinto câteva exemplare ale volumului de scrisori cioraniene pe care îl editasem împreună cu colegul Massimo Carloni (o prezentare succintă în numărul de față al revistei). Îmi luasem cu mine din Italia un exemplar, pe care l-am donat Serviciului de Dezvoltarea Colecțiilor al Bibliotecii Academiei. Desigur, dacă aș fi avut mai multe exemplare ale cărții, aș fi putut să le donez și altor biblioteci importante, în primul rând Bibliotecii Centrale Universitare.
Modesta mea donație a fost un prilej pentru persoanele de la Serviciul de dezvoltare a colecțiilor, cu care am avut o conversație mai amplă pe tema aparițiilor editoriale din Italia, să-mi exprime recunoştinţa dumnealor, dublată de rugămintea de a face cunoscută mai departe nevoia Bibliotecii de a primi volumele autorilor români publicați în străinătate. M-am mirat să aflu că, în general, Bibliotecii nu le sunt trimise operele autorilor români publicați la edituri din afara României (în naivitatea mea, credeam că există anumite instituții publice care să se ocupe cu asta). Am înțeles imediat că ar fi foarte apreciat, dar mai ales util, dacă aș putea transmite mai departe această doleanță. Preluând rugămintea Serviciului înainte amintit, exprimată prin vocea șefei acestui compartiment, doamna Maria Rafailă, lansăm așadar, prin intermediul revistei „Orizonturi culturale italo-române”, un apel către editurile străine ce au publicat sau urmează să publice operele autorilor români, să doneze Bibliotecii Academiei Române câte un exemplar din orice publicație a unui autor român sau care tratează subiecte referitoare la România și la români.
În fond, e vorba de un gest simbolic, simplu de realizat, prin care circulația ideilor, cercetarea științifică și promovarea culturală au numai de câștigat.

Horia Corneliu Cicortaș

 

Donațiile se pot face direct la fața locului sau expediate prin poștă, pe adresa:

Biblioteca Academiei Române
Serviciul Dezvoltarea Colecțiilor
Calea Victoriei, 125, Sector 1
010071 București, România.

Pentru alte informații, Serviciul Dezvoltarea Colecțiilor poate fi contactat telefonic la numerele 021-212.82.99 sau 021-212.82.84-89 sau prin email: mariarafaila@yahoo.com, completare@biblacad.ro
Web: www.biblacad.ro(nr. 4, aprilie 2015, anul V)