„Timișoara - Casele Magice ale Orașului”, o carte scrisă de copii

Volumul intitulat Timișoara - Casele Magice ale Orașului (Editura „Planetarium”, Timişoara, 2020) este scris de o echipă de copii, coordonați de profesorii lor. Este un volum în care cei mici, dar și cei mai mari, prezintă câte o poveste despre unele din clădirile de patrimoniu ale municipiului Timișoara, exprimându-și astfel dorința ca toate aceste clădiri, cât și cele care nu au fost cuprinse în paginile volumului, să fie păstrate cu grijă, conservate, chiar restaurate, astfel încât istoria Timișoarei să poată fi învățată și prin intermediul acestor clădiri.
Cartea face parte dintr-un proiect ce a început la Timișoara în anul 2017, la sediul Consulatului Onorific al Regatului Spaniei, în ziua de 23 aprilie, dată în care se marchează Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.
Timișoara - Casele Magice ale Orașului s-a lansat în ziua de 21 septembrie, dată care marchează Ziua Internațională a Păcii, conținutul acestei cărți fiind unul destinat educației, o parte din aceste volume urmând să ajungă, prin donație, la Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, apoi, mai departe, la școlile primare. O altă parte din aceste cărți se va vinde, iar fondurile adunate din vânzarea lor vor fi folosite pentru a finanța programul unui proiect de dotare a trei saloane din secția A.T.I. de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, proiect al clubului „Kiwanis”, care se numește „Ei merită ajutor!”.
Publicarea acestei cărți a fost susținută de Asociația „Timisiensis” și Club „Kiwanis”, filologul și omul de cultură timișorean Petru Ilieșu ocupându-se de îngrijirea ediției. Cartea are aproape 150 de pagini, coperta și fotografiile fiind realizate de Alexandru Geru, iar simbolurile grafice de pe clapeta interioară poartă următoarele semnături: Flavia Pantaleoni, Xenia Pantaleoni și Dari Drawing.  

„Cartea este rodul unei echipe și nu reprezintă doar o colecție de povești pe care copiii le-au creat, ci se dorește a fi un exercițiu de iubire pentru orașul în care trăim, și cum altfel decât privind în sus și observând casele și monumentele, străzile și copacii. Copiii pot să-și lege sufletul de ceea ce văd, iar prin acest demers au putut să cunoască mai multe amănunte despre casele pe care spontan și le-au ales”, a spus, în timpul lansării, Flavia Pantaleoni, unul din coordonatorii acestui volum.
Munca nevăzută a echipei care s-a ocupat de conținutul cărții nu a lipsit de la lansare, fiind reliefată prin câteva reușite desene, cele mai multe dintre acestea fiind expuse pe șevalete în Piața Unirii din Timișoara, pe toată durata lansării.
Cartea poate fi utilizată și drept ghid turistic pentru că la începutul fiecărei povești se găsește un cod QR care, odată scanat, va duce cititorul la un link cu informații și date reale despre respectiva clădire.
Această carte vine în continuarea alteia care a fost începută în Librăria „Cartea de Nisip”, fiind intitulată Cartea din Cartea de nisip, în care fotografiile sunt alb-negru. Echipa care s-a ocupat de publicarea acelei cărți a avut în vedere un scop umanitar, copiii care au scris-o dorind să ajute comunitatea, astfel că fondurile adunate din vânzare au fost donate secției de Oncologie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.
În timpul lansării noii cărții s-a afirmat că se dorește continuarea acestui proiect, cu intenţia ca pe viitor să participe mai mulţi copii care să scrie în paginile următorului volum câte ceva despre legendele Timișoarei. „În momentul în care am început cartea au existat foarte mulți copii care au scris o listă întreagă de dorințe. Încă mai așteptăm ca acei copii să vină toți și să participe cu poveștile lor la următorul volum”, a încheiat Flavia Pantaleoni.
În timpul lansării, printre invitații care au susținut câte un scurt moment oratoric s-au aflat, din partea Asociației „Sapientia” (unul din sponsorii proiectului) – Romulus Popescu, din partea Asociației „Timisiensis” – Cristian Casapu, din partea Muzeului de Artă Timișoara, instituție parteneră în lansarea cărții, directorul Victor Neumann, apoi Ana Danilă care, împreună cu sora sa Viviana, semnează povestea Casa cu iederă, arhitectul Mihai Moldovan (manager de proiect la Asociația „Prin Banat”), care în aceeași zi, în Piața Unirii din Timișoara, a organizat o expoziție despre vechile clădiri ale Timișoarei, şi dramaturgul Andrei Ursu.










Cornel Seracin
(nr. 10, octombrie 2020, anul X)