Mitropolitul dialogului: în memoria ÎPS Nicolae Corneanu

Un adevărat om al dialogului între creştini şi culturi, militant pentru ecumenism, un ierarh care şi-a asumat onest greşelile făcute în fostul regim şi şi-a cerut public iertare. Acesta a fost ÎPS Nicolae Corneanu, din 1962 Arhiepiscop al Timișoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului, membru de onoare al Academiei Române din 1992, trecut la cele veşnice în 28 septembrie 2014, la vârsta de 90 de ani.

Personalitate remarcabilă a ortodoxiei române, ÎPS Nicolae Corneanu a avut cea mai longevivă ședere într-un scaun de mitropolit, deținând această poziție în biserica românească de peste 50 de ani. Mitropolitul Banatului a fost, de asemenea, primul ierarh al României care l-a invitat oficial, la Timișoara, pe MS Regele Mihai I al României.

Propunem o evocare a personalităţii cărturarului Nicolae Corneanu, care a fost şi teolog de marcă dar şi filolog clasic, absolvent al literelor greco-latine. Evocarea este realizată de nume importante ale culturii timişorene precum prof. Claudiu Arieşan, prof. Cornel Ungureanu, prof. Ioan Talpoş şi acad. Ion Păun Otiman. Acestora li se alătură mărturia directă a Înalt Preasfinţiei Sale. Materialul video este realizat de regizorul Victor Popa.
Pentru a vizualiza materialul video, clicaţi pe oricare din imaginile de mai jos.


   (nr. 10, octombrie 2014, anul IV)