O excepţională mărturie a emigrației italiene în Banat. In memoriam Coleta De Sabata

Născută la Arad pe 5 ianuarie 1935, Coleta De Sabata rămâne unul dintre oamenii iluștri ai vieții culturale și științifice din România. A fost în totalitate produsul școlii  bănățene, unde s-a format și căreia i-a fost devotată până la sfârșit. Cu puțin timp în urmă, pe 16 octombrie 2021, a plecat într-o lume liniștită, lăsând în urmă o bogată carieră profesională, ştiințifică, pedagogică, dar și de scriitor. Nu întâmplător, în semn de apreciere, a fost propusă pentru premiul Nobel pentru literatură, la recomandarea făcută de Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT și susținută de conducerea Institutului Politehnic din Timișoara.
Mare parte a vieții sale profesionale a fost strâns legată de Institutul Politehnic din Timișoara, în calitate de cadru didactic, dar și de conducător, fiind prima femeie din România aleasă rector al unei universități. O viață dedicată catedrei, studiului, cercetării, dar și scrierii, pentru că în timpul lipsei de la catedră, nevoită să stea acasă când nu a mai putut preda studenților, a găsit puterea și forța necesare pentru a scrie cărți, dedicându-și timpul lecturii și documentării temeinice. Scrierile ei, chiar și cele beletristice, au încărcătura unei minți sclipitoare, sistematice, de inginer ancorat în realitatea trăită, dublată de sensibilitatea femeii care vibra în fața frumosului.


Cărțile și marea ei pasiune pentru Italia au fost și liantul legăturii și colaborării cu Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. Această apropiere a plecat de la imensa pasiune pentru tot ce înseamnă Italia, istoria, cultura și oamenii ei. A avut și șansa să fie membră a unei frumoase și numeroase familii cu descendență italiană, stabilită în Banat, cea a soțului, profesorul Ioan De Sabata. Intrând în această mare familie de emigranți italieni, Coleta a devenit sufletul și, apoi, cronicarul ei, așternând cu măiestrie de artist, talent narativ și știință a datelor, în pagini de carte, istoria acestei familii, pe care a cuprins-o în șase romane. În anul 2016, RO.AS.IT. a republicat integral aceste volume, iar în 2019 romanul Clanul De Niro, primul dintre cele șase, a fost editat și în limba italiană, în traducerea realizată de Clara Mitola.




Relația de colaborare cu RO.AS.IT. s-a cristalizat și în câteva importante proiecte, printre care spectacolul muzical intitulat „Un Bel Dì”, realizat după romanul Grădina secretă a pictorului, spectacol realizat și interpretat în totalitate de artiști cu origini italiene. Spectacolul a avut premiera la București, în prezența unui numeros și important public, în care s-au aflat ambasadorul Italiei, Excelența Sa Marco Giungi, și deputații Andi-Gabriel Grosaru și Varujan Pambuccian. „Un Bel Dì” a fost reluat cu succes în 2019 la Timișoara, cu participarea înaltelor oficialități locale, a oamenilor de cultură și știință, a profesorilor, foștilor studenți, dar și a membrilor comunității italiene din localitate și din țară, a jurnaliștilor și, bineînțeles, în prezența distinsei profesoare, doctor inginer Coleta De Sabata, și a membrilor familiei.

În anul 2017, Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a organizat o seară italiană la centrul cultural-spiritual Văratec, la invitația doamnei prof. Emilia Țuțuianu și a Maicii Starețe. Membrii ansamblului folcloric Parpaiun (Mondovi-Italia) au avut o frumoasă reprezentație de dansuri tradiționale occitane, dând un farmec aparte evenimentului care a inclus și un „portret” al scriitoarei Coleta De Sabata, cu ocazia prezentării ciclului de romane Clanul De Niro, colecție inspirată din istoria emigrației italiene din Banat.


Cu o carieră impresionantă, activitatea profesorului universitar emerit pare a prezenta realizările mai multor ingineri, inventatori, fizicieni și scriitori de excepție la un loc, ca și premiile și distincțiile pe care aceștia le-au dobândit de-a lungul timpului. Cu pregătire superioară în Inginerie electrică (Facultatea de Electrotehnică) şi doctorat în Fizică tehnică, Coleta De Sabata este autoarea mai multor monografii în domeniu, a șapte cursuri de fizică (unul pentru masterat), a două culegeri de probleme pentru fizică. Are peste 110 lucrări științifice publicate, 20 de participări la congrese internaționale, 9 invenții brevetate la OSIM și 15 inovații brevetate la MEI. Activitatea-i prodigioasă a fost apreciată, de-a lungul timpului, la cel mai înalt nivel. A fost șef al Catedrei de fizică (1977-1981) și Rector (1981-1989) al Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara. Dintre premiile și distincțiile obținute amintim: titlul de cetățean de onoare al municipiului Timișoara, premiul I la Salonul Național de Invenții (Iași, 1986), Premiul I pentru cercetare științifică al Ministerului Educației și Învățământului pe anul 1964, Ordinul „La Stella della solidarietà italiana” în grad de cavaler (Italia, 2005).

Coleta De Sabata rămâne nu doar un om de științe strălucit, ci și o scriitoare cu un palmares la fel de impresionant. Imigrația italiană în Ardeal a reprezentat inspirația pentru un ciclu format din romanele: Clanul de Niro (1997), Cazul Marichen Ursula Rott (2001), Anii fericiți (2002), De Niro și fiii (2003), Între plăcere și teamă (2004), Grădina secretă a pictorului (2005), toate publicate iniţial la Editura Excelsior Art din Timişoara. Alte romane pe care le-a publicat sunt: Mica ei inimă vitează, roman pentru copii (Ed. „1 Decembrie”, Alba Iulia, 1991) şi, tot la editura Excelsior Art, Viața în Sahara (1996), Frumoasa tusculană (1998), Banchet fatal (2006), Safirele Orlov (2006), Casa diplomatului (2011). Bibliografia este completată de cărțile de cultură generală: Bucătăria europeană (Ed. Excelsior, 1995), Enigma etruscă (Ed. Trefla, Bucureşti, 1999), Etruscii, enigmele unui popor dispărut (Ed. Excelsior Art, 2006), Italia – călătoriile mele (Ed. Excelsior Art, 2008), Cultura tehnică din Banat (Ed. Excelsior Art, 2008). De asemenea, de volumele monografice legate de istoria Universității „Politehnica” din Timișoara și a Catedrei de Fizică din cadrul acestei universităţi: Institutul Politehnic Timișoara: 1920-1950 (în colaborare cu Ispas Moțiu, Aurel Cosma, coordonatori Gheorghe Silaș, Constantin Șora, Litografia IPT, Timișoara, 1970); Remember. Profesori ai Școlii Politehnice Timișorene (în colaborare cu Ioan Munteanu, Ed. Helicon, Timișoara, 1993), Universitatea Politehnică din Timișoara – oameni, idei, fapte (Editura Excelsior, 1997), Monografia Catedrei de fizică (în colaborare cu Ioan Marcu, Ed. Politehnică, Timişoara, 2000), Universitatea Politehnica la 80 de ani (în colaborare cu Petru Andea, Ed. Politehnică, Timişoara, 2001). A tradus din limba italiană: O voi numi Ginevra de Gianluca Testa (Editura Excelsior Art, 2005) și Nove canti / Nouă cânturi, poeme de Luciano Pizziconi, ediţie bilingvă (Progetto Athanor, Tipografia Gordian, Timişoara, 2010).

A citit mult pentru a fi în actualitate și în pas cu tot ce se întâmpla în jurul ei, chiar dacă nu mai participa des la evenimentele importante ale societății din care făcea parte și din care nu s-a simțit exclusă nicio clipă. Avea spiritul omului superior care a înțeles că durerea este trecătoare, iar faptele oamenilor pot fi cuantificate și judecate de cei ce vor veni după, și atunci a ales să scrie! A așternut pe hârtie gândirea ei bine informată, reușind să finalizeze ultima carte, cu satisfacția că o recitise și o corectase pregătind-o pentru tipar... Iar dacă... dacă ar mai fi avut un pic de „răbdare”, ar fi recitit-o și în forma definitivă, editată...

Coleta a plecat, dar ne-a lăsat nouă, aici, încă o carte, şi cine știe cât de multe va mai scrie în lumea astrului pe care l-a studiat, aflându-i multe dintre secrete și care, poate, i-a dat energia și sclipirea surprinzătoare a minții, călăuzind-o și oferindu-i acolo sus, între stele, lumina și căldura lui veșnică!




Ioana Grosaru în timpul ultimei întâlniri cu doamna Coleta De Sabata - august 2021




Evenimentul de prezentare a ediției integrale cu cele șase volume ale Clanului de Niro
și a spectacolului „Un Bel Dì” după romanul Grădina pictorului
, Timişoara, 2019




Evenimentul de prezentare a ediției integrale cu cele șase volume ale Clanului de Niro
și a spectacolului „Un Bel Dì” după romanul Grădina pictorului, Timişoara, 2019




Spectacolul „Un Bel Dì” susţinut la Tulcea în 2019




Spectacolul „Un Bel Dì” susţinut la Tulcea în 2019




Ioana Grosaru
(nr. 11, noiembrie 2021, anul XI)