„Literatura de azi”, un nou site literar

Inaugurat în urmă cu câteva luni şi legat de pagina Facebook omonimă, „Literatura de azi” (www.literaturadeazi.ro) este un site iniţiat de unul dintre exponenţii noii generaţii de critici literari din România, Daniel Cristea-Enache, care este şi directorul acestuia. Redacţia este completată de o echipă feminină formată din Odilia Roșianu, Amanda Filipine, Romina Hamzeu şi Delia Huegel. 

Revista se doreşte a fi o platformă de dialog şi discuţii, o vitrină asupra culturii şi literaturii în general, nu doar româneşti, chiar dacă aceasta este „ingredientul” principal, prin eseuri, intervenţii, comentarii, extrase din operele unor scriitori, totul organizat în treisprezece rubrici cu un grup de colaboratori de prim plan, compus din critici, scriitori şi artişti. Îi avem, aşadar, pe lângă Cristea-Enache, care semnează editorialele şi alte contribuţii, pe poetul Emil Brumaru, care este responsabilul uneia dintre cele două rubrici dedicate poeziei (al cărei titlu este un program, „Pizda romantică”) – cealaltă fiindu-i încredinţată poetului Radu Vancu („Poezia de azi”) –, pe criticul literar Alex Ștefănescu cu rubricile „Poșta Redacției” şi „Scriitori români văzuți din avion”, care aruncă o priviire de la un scriitor la altul prin scurte intervenţii pline de savoare, pe scriitorul Ovidiu Nimigean („Scriitori de azi”), pe criticul Dan-Liviu Boeriu, care îngrijeşte „Cronica de carte”, pe scriitorii Stelian Țurlea („Roman în foileton”) şi Răzvan Petrescu („Eclipse”), care prezintă fragmente din operele lor, pe editorul Dan Romașcanu („Change.World”), pe pictorul Laurențiu Midvichi, pe Gabriela Pop, care se ocupă de selecţia de materiale video de la concertele de muzică clasică şi simfonică (o idee excelentă!), pe poeta Lia Faur („Mots et bagatelles”) şi pe scriitoarea şi eseista româno-americană Claudia Moscovici („Holocaust Memory”), care îngrijeşte recenziile cărţilor pe tema Holocaustului.

Cum bine putem vedea, „Literatura de azi” deschide multe ferestre oferind publicului o paletă largă de teme şi subiecte dintre cele mai diferite, de la poezie la proză, de la artele figurative la muzică. De aceea, salutăm cu mare interes şi atenţie intrarea acestui site în marea familie a culturii care foloseşte internetul pentru a răspândi tot ceea ce este mai bun în cultura, arta şi muzica din spaţiul cultural românesc, făcându-l accesibil tuturor. Mult succes şi… spor la lucru! întregii redacţii.Mauro Barindi
(nr. 1, ianuarie 2014, anul IV)