Fantezii de criză în Italia

„Cele trei reguli la locul de muncă. 1. Ieşi din confuzie, regăseşte simplitatea; 2 Întotdeauna caută armonia în contraste şi contradicţii; 3. Doar în dificultate se ascunde ocazia favorabilă”. (Albert Einstein)

Criza economică influenţează tot mai mult locul de muncă. Acele aspecte, considerate cândva fundamentale – serviciul de opt ore, în aceeaşi societate până la pensie şi sfârşitul de săptămână liber – nu mai există demult. În locul lor se impune din ce în ce mai mult o realitate greu de definit, impusă de marile schimbări sociale în curs, precum accelerarea fenomenului globalizării şi creşterea longevităţii.

Orice forţă de schimbare are aspecte pozitive sau negative – tehnologia ne simplifică viaţa, dar ne consumă tot timpul, globalizarea ne permite să lucrăm oriunde, dar ne lansează în competiţie cu persoane din toată lumea.

Economista de faimă internaţională Lynda Gratton scrie în ultima sa carte, Saltul. Cum să îţi reinventezi o activitate în vreme de criză, că ne vom îndrepta spre un „Viitor de default” caracterizat de însingurare, fragmentare şi izolare socială. Singura soluţie pentru a evita acest lucru este „inventarea unui Viitor creativ” unde oamenii să experimenteze noi modalităţi de lucru. Pentru a realiza acest deziderat trebuie să facem trei salturi „mentale”: abandonarea ideii de competenţă generalistă şi dezvoltarea în mod specializat a propriului capital intelectual, cultivarea unui network uman şi profesional construit pe baza acordului de creativitate, participare socială şi colaborare, încercarea de a paria totul pe capacităţile emotive, respectându-ne pe noi înşine pentru a trăi fericiţi şi a lucra în armonie cu propriile valori.

Plecând din planul intelectual ajungem să traversăm sfera practică a momentului. Un fenomen extrem de interesant se observă de vreo doi ani de zile în capitala Italiei, Roma. Cu cât locurile de muncă sunt mai puţine şi mai afurisite, cu atât imaginaţia în căutarea de alternative este mai bogată. În vremuri de criză şi un amărât de euro în plus e un miracol. Roma, asemenea altor metropole, oferă nenumărate posibilităţi celor dispuşi să îşi inventeze, uneori să îşi re-inventeze, o activitate. Mai mult sau mai puţin legală, mai mult sau mai puţin la lumina zilei.

Romanii încarnează perfect mitul artei de a supravieţui. Primii între toţi sunt cântăreţii de „stornelli” (melodii cu versuri în dialect roman) din cartierul Trastevere care pentru un bănuţ, un zâmbet şi câteva aplauze, îţi improvizează un cântec ad personam, pe măsură, între o floare de lămâi şi una de portocal.

Dar în enorma panoramă actuală există nenumărate activităţi ocazionale, mai întotdeauna răsplătite cu bani puţini. Spre exemplu, unii îţi promit că îţi vor înzeci numărul de followers pe twitter, ca şi numărul de fani pe facebook ori vizitele pe pagina care te interesează de pe youtube.

Sunt apoi cei care îşi oferă serviciile profesionale de traducători, dar plătiţi la cuvânt, nu la pagină; cei care găsesc şi recomandă cele mai bune oferte de shopping online sau pe eBay, alţii care îţi fotografiază vechile obiecte de colecţie din casă şi ţi le vând în licitaţii online.

Alţii decid să se dezbrace în faţa camerelor web, iar alţii, experţi deveniţi maeştri, te învaţă cum să o faci în mod impecabil. Unele îşi vând dresurile sau ciorapii cu portjartier uzaţi iar altele, evident pe bani, îşi dau cu părerea despre felul cum arăţi, adevărate specialiste în look.

Dar există şi cei dispuşi să îţi asculte of-urile la telefon după o discuţie aprinsă cu soţia sau şeful, te ajută să ieşi din depresie, tristeţe, lene sau blazare (un expert pentru fiecare boală trecătoare, se înţelege).

Alţii sunt dispuşi să îţi fie cel mai bun prieten pentru o zi întreagă.

Mulţi se oferă să îţi scrie epistolele de dragoste, stăpâniţi, se vede treaba, de virusul lui Cyrano. La fel de utili se dovedesc cei care îţi propun să dea ei în locul tău papucii iubitei sau iubitului. Ce să-i faci? Lipsa de curaj se plăteşte.

Unii mai înfometaţi la propriu îşi oferă disponibilitatea de a scrie – după o masă copioasă – recenzii favorabile despre restaurante şi cârciumi.

Dacă nu ai spirit întreprinzător, nicio problemă: există oameni dispuşi să îţi organizeze în cele mai mici detalii un voiaj la capătul lumii.

Destul de mulţi, în schimbul unei mese frugale, pot vizita în locul tău un orăşel, un parc, un castel şi, de asemenea, pot pregăti o scurtă dar completă recenzie despre tot ce au văzut; se oferă să te înveţe cum să fixezi pe perete un tablou, să găteşti şi să ornezi un tort. Fac cumpărăturile în locul tău şi la nevoie îţi plătesc şi facturile la poştă. Îţi compun un curriculum demn de respect, corectează temele la matematică ale copiilor tăi sau îţi scriu bibliografia lucrării de licenţă. Îţi pot dezvălui contra cost trucurile video-jocurilor, te învaţă să joci poker sau ping-pong sau se oferă să te însoţească la piaţă ca să se tocmească cu producătorul, în locul tău.

O categorie aparte o reprezintă aşii în nerespectarea cozilor la plata impozitelor. Pentru bani sunt gata să se supună linşajului public. În faţa oficiilor poştale mulţi îţi vând pe un euro un număr de ordine luat cu ceva vreme în urmă, ajutându-te astfel să scurtezi timpul de aşteptare. La răsăritul soarelui câţiva ţin rândul tinerilor avocaţi în faţa tribunalelor sau imigranţilor în fata prefecturilor, unde cozile pentru reînnoirea permisului de şedere par interminabile. Mereu şi peste tot prezenţi, răbdători şi eficienţi, pentru a te ajuta să nu pierzi vremea.

Fantezie fără limită.

Unii dintre cei mai bizari „gânditori de servicii” din întreaga Italie şi-au dat întâlnire pe site-ul www.cinquee.it unde oricine îşi poate pune la dispoziţie propriile capacităţi creative. Iar cine nu le are şi le inventează: pentru doar cinci euro, pe web, poţi găsi persoane cu adevărat generoase care te învaţă cum să faci bani.

Un carnaval haotic şi colorat. Până la urmă avea dreptate Oscar Wilde când spunea că „Munca este refugiul celor care nu au nimic mai bun de făcut”.Raluca Niţă
(nr. 2, februarie 2014, anul IV)