Marina Socol, o artistă a liniei

Marina Socol, profesoară cu o îndelungată și rodnică activitate de predare la școala italiană „Aldo Moro” din București, a acumulat de-a lungul anilor o vastă experiență artistică în domeniul graficii minimaliste. Numeroasele sale lucrări au fost expuse atât în ​​Italia, cât și în România, iar originalitatea viziunii sale a devenit parte a Enciclopediei artiștilor români contemporani publicată de ARC Publishing în 2000.

Încă din adolescență a experimentat diverse tehnici de expresie artistică precum ceramica, pirogravura, desenul în creion, colajul acrilic cu flori uscate. Având un puternic sentiment de incluziune a existenței, nu s-a dedicat niciodată doar unui singur aspect al realității și, pe baza unui studiu personal, şi-a creat propriul stil caracterizat prin fluiditate, claritate, rafinament și profunzimea temelor tratate într-o viziune coerentă, estetică și filozofică. Mesajul său este sintetic, dar în același timp plin de aluzii abstracte, ca simbol al limbajului său.

Grafica sa reflectă condiția umană a suferinței și singurătății în absența unui adecvate formaţii culturale și, așa cum spune ea însăși: „Mi-am dedicat mintea, inima și spiritul unui grafici care reprezintă un profund efort uman de a depăși propriile limite şi, de asemenea, o viziune integrativă a vieții. Creația mea se eliberează de orice referință materială și invită la atingerea echilibrului interior”. Impresiile primite de la public în numeroasele sale expoziții confirmă o dată în plus faptul că mesajul său artistic a fost foarte bine primit. Lucrările sale amintesc de arta lui Brâncuşi prin tematica lor meditativă bazată pe descoperirea adevărului dincolo de iluzie. Marinei Socol reușește să surprindă armonia creației în sine prin modul în care trasează linia, prin fluiditatea acesteia. Artista s-a ocupat și de grafica de autor, ilustrând temele principale ale unor autori italieni precum Dante Alighieri, Eugenio Montale, Cesare Pavese și Giacomo Leopardi, alături de poetul național al românilor, Mihai Eminescu.

.


Căinţă




Între vis și realitate




Condiția păcătosului



Transcendenţă
Cunoașterea umană



Tra ragione e affetto Introspecţie



Germinazione Limita cunoaşterii





Serafina Pastore
Traducere de Afrodita Carmen Cionchin

(nr. 4, aprilie 2021, anul XI)