„Rețeta longevității” de Valter Longo, un bestseller internațional acum şi în limba română

Semnalăm apariţia în limba română a bestsellerului internațional Rețeta longevității de Valter Longo (Ed. Paralela 45, 2019, traducere de Alina Sichitiu). Profesorul Valter Longo conduce Institutul pentru longevitate al Universității din California de Sud (Los Angeles) și Programul „Oncologie și longevitate“ al Institutului FIRC de Oncologie Moleculară (IFOM, Milano), unul dintre cele mai faimoase organisme de cercetare europeană cu privire la cancer. Este recunoscut pe plan mondial pentru studiile sale despre post, demonstrând efectele lui benefice în tratarea cancerului.
Cartea Rețeta longevității porneşte de la întrebarea fundamentală: „Ceea ce mâncăm poate determina durata și calitatea vieții noastre?”, al cărei răspuns este un „da” dovedit clinic. Aproape treizeci de ani de cercetări despre legătura dintre nutriție, gene, îmbătrânire și boli i-au permis profesorului Valter Longo să elaboreze o strategie unică pentru o îmbătrânire sănătoasă. Cum putem îmbătrâni sănătos? Adoptând rețeta longevității pe care a creat-o și practicând de trei până la patru ori pe an Dieta care Imită Postul (DIP) – o dietă care imită efectele postului negru – timp de cinci zile. Datorită DIP, se poate profita de toate beneficiile postului fără a suferi de pe urma inconvenientelor (foamea, lipsa de energie, tulburările de somn etc.).
Valter Longo a formulat rețeta longevității și Dieta care Imită Postul după ce a efectuat, în Statele Unite și în Europa, numeroase studii experimentale cu rezultate remarcabile: DIP activează producția de celule stem, regenerează și întinerește celulele și organele. Astfel, limitează apariția bolilor (cardiovasculare, neurodegenerative, inflamatorii, autoimune), dar și a riscului de cancer, diabet, sau ajută la blocarea sau chiar la regresarea lor. Pe scurt, trezește capacitatea latentă a organismului de a se auto-ajuta și declanșează o „întinerire din interior“.
Consecințele acestei strategii combinate: scăderea în greutate și reducerea circumferinței taliei; prelungirea semnificativă a duratei de viață; prevenirea pierderii masei musculare și osoase; protecția împotriva bolilor.


Din Prefaţa autorului

Secretele longevității au fascinat omenirea dintotdeauna. Toate civilizațiile au mitologizat tinerețea veșnică, fântâna vieții și curele de întinerire. Îmi amintesc că visam la asta în adolescență la fel de mult pe cât visam să devin un star rock. Eram sigur că o să devin un muzician profesionist, dar, oricât de fantastică ar fi cariera de rocker, pasiunea mea pentru misterele longevității și intuiția că ar putea revoluționa medicina creșteau. Din anul doi de facultate am decis să las muzica deoparte și m-am dedicat științei pentru a studia procesele de îmbătrânire. Trei decenii mai târziu, chiar dacă tot cânt la chitară, conduc Institutul pentru longevitate al Universității din California de Sud (USC), în Los Angeles, și programul „Oncologie & longevitate“ al Institutului FIRC de Oncologie Moleculară (IFOM), în Milano, unde asociez studii despre centenari, studii epidemiologice pe diverse populații, dar și cercetări fundamentale și studii clinice. Scopul meu: să găsesc modalitatea de a ajuta oamenii să se bucure de o viață lungă.

Dar nu numai ideea de a trăi mai mult m-a inspirat, ci și aceea de a trăi mai mult și de a fi sănătoși, de a rămâne tineri și alerți și după vârsta convenită a speranței de viață. Din această perspectivă, laboratoarele mele au studiat timp de zeci de ani organisme celulare, animale și ființe umane, în scopul optimizării funcțiilor lor – în special abilitatea lor de a învăța și memora, starea lor fizică –, ca și al prevenirii și tratării bolilor care le pot afecta, îndeosebi cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare, autoimune sau neurodegenerative. Contrar ideii că, trăind mai mult, doar prelungim „anii de boală“, datele noastre arată că, înțelegând cum funcționează corpul uman atunci când este tânăr, putem continua să fim perfect „funcționali” și după 90 sau 100 de ani. Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este de a valorifica abilitatea înnăscută a corpului nostru de a-și regenera celulele și, în cele din urmă, organele. Din păcate, regimurile alimentare actuale și consumul neînfrânat de alimente, care caracterizează atât de multe țări industrializate, neutralizează aceste mecanisme, făcându-ne prematur vulnerabili la boli și degenerare – și asta de la vârsta de 30 sau 40 de ani. Cei treizeci de ani de cercetare m-au ajutat însă să descopăr că aceste mecanisme pot fi reactivate destul de ușor. Provocarea a fost să găsesc un procedeu sigur, pe care oricine să-l poată pune în aplicare.

Dar să ne întoarcem puțin în timp. Aveam 16 ani când am părăsit Genova și am plecat în Statele Unite. M-am născut și am crescut în acest oraș, petrecându-mi verile în Calabria, regiunea care trasează forma de cizmă a Italiei și din care sunt originari părinții mei. Plin de vise despre avere și celebritate, m-am dus să locuiesc în Chicago la una dintre mătușile mele și să-mi urmez studiile de muzică. Am descoperit o scenă muzicală fantastică și cele mai frumoase blues-uri din țară... dar și regimul alimentar al americanilor.

Bucătăriile din cele două regiuni italiene unde am crescut fiind printre cele mai sănătoase din lume, am fost uimit de porțiile gigantice de mâncare, cantitatea de carne și brânză servite la aproape fiecare masă și de gustările și băuturile dulci aflate la discreție. Cealaltă surpriză a fost să descopăr că în Chicago membrii familiei mele sufereau de diabet, boli de inimă și alte afecțiuni de care niciuna dintre rudele mele nu suferea în Italia. La acea vreme nu am acordat prea multă atenție acestor lucruri, dar mai târziu această realitate m-a incitat să-mi consolidez ipotezele despre alimentație, boli și longevitate.

Câțiva ani mai târziu, când am intrat la Universitatea din Texasul de Nord pentru a-mi perfecționa educația muzicală, fascinația mea față de îmbătrânire a început să prevaleze. Toți prietenii mei, apropiați de 30 sau care trecuseră de această vârstă, se plângeau că îmbătrânesc. Cu toate astea, altceva mă obseda, așteptând o oportunitate de a mă împinge într-o nouă direcție. Poate că a avut legătură cu moartea bunicului meu – la căpătâiul căruia m-am aflat. Oricum ar fi, am știut din cel de-al doilea an de facultate că vreau să înțeleg ce ne ține tineri și să-mi dedic viața acestei cercetări. Așa că m-am alăturat departamentului de biochimie și am început să studiez îmbătrânirea. Patru ani mai târziu, am organizat unul dintre cele mai bune programe de biologie a îmbătrânirii, școala doctorală (PhD) de patologie la Universitatea din California la Los Angeles (UCLA), precum și laboratorul lui Roy Walford. Urmarea o cunoașteți.

De peste treizeci de ani efectuez cercetări despre longevitatea sănătoasă și am studiat legăturile dintre nutriție și genele care reglează protecția și regenerarea celulelor. Rețeta longevității face bilanțul a ceea ce am învățat și oferă un program simplu pe care oricine îl poate urma în fiecare zi: un regim nutrițional care poate fi întrerupt de două până la douăsprezece ori pe an (în funcție de starea dumneavoastră de sănătate) pentru a practica o dietă pe care am dezvoltat-o și care imită efectele postului, fără restricție și foame: Dieta care Imită Postul (DIP). Am descoperit că prin combinația acestor două faze putem proteja, regenera și întineri corpul și, în cele din urmă, ne putem menține mai tineri și mai sănătoși. Acest program poate fi adoptat și de persoanele relativ tinere care ar dori să întârzie îmbătrânirea și să prevină bolile, dar și de persoanele mai în vârstă care ar dori să aibă o stare fizică mai bună. În studiile clinice de scurtă durată s-a demonstrat că DIP stimulează pierderea grăsimilor abdominale, păstrând în același timp masa musculară și masa osoasă. Aceste beneficii sunt realizate prin declanșarea remarcabilei capacități a corpului uman de a-și activa celulele stem și de a regenera anumite părți ale celulelor, sistemelor (imunitar, nervos, digestiv etc.) și organelor. Rezultă astfel o reducere a factorilor de risc pentru numeroase boli. În capitolele care urmează voi începe prin a explica de ce acest program funcționează și apoi vă voi explica și cum. Voi arăta, de asemenea, în ce măsură am beneficiat de expertiza științifică și de practica clinică pentru a crea recomandări sigure și ușor de pus în aplicare, care nu implică schimbări alimentare radicale. Soluțiile noastre dietetice sunt azi susținute de mii de medici din Statele Unite, Europa și Asia.

Ceea ce diferențiază această carte de alte cărți de diete este solida ei bază multidisciplinară. Când vine vorba de sănătate și, în special, de alimentație, ne lovim prea des de mode trecătoare și de teorii construite pe nisip, înlocuite rapid de noi descoperiri care se grăbesc la rândul lor să demonizeze sau să glorifice cutare sau cutare aliment. De aceea am vrut să elaborez o metodologie care să-i confere programului meu cea mai bună bază științifică posibilă: „Cei cinci piloni ai longevității“. Cinci piloni care țin de cinci discipline științifice pentru a consolida baza științifică a recomandărilor mele: 1. Cercetarea fundamentală în biogerontologie/juventologie (un neologism pe care am să-l explic în capitolul II); 2. Cercetarea epidemiologică; 3. Studiile clinice; 4. Studiul persoanelor centenare; 5. Înțelegerea sistemelor complexe (în care vedem ce ne învață în special funcționarea mașinilor și a avioanelor). Acești piloni nu doar că garantează eficacitatea programului meu, dar și reduc la minimum probabilitatea ca un ansamblu de studii să vină într-o zi și să-i contrazică pertinența. Cei treizeci de ani de cercetări și tot ceea ce munca a numeroși oameni de știință m-a învățat în aceste diferite discipline mi-au permis să elaborez o strategie nutrițională pe care o consider extrem de solidă astfel încât să o puteți urma toată viața.

Căutarea secretelor longevității sănătoase m-a purtat în toată lumea, din Los Angeles și până în Anzi, din sudul Ecuadorului, din Japonia (Okinawa) până în Rusia, din Țările de Jos până în sudul Germaniei, până am ajuns, într-un final, la mine, în Italia. Ceea ce neglijam e faptul că în Liguria natală se înregistrează cel mai mare procent de persoane vârstnice de peste 65 de ani din lume (28% conform Institutului național italian de statistică, în 2016), iar în Calabria însorită – unul dintre cele mai mari procente de centenari. O coincidență surprinzătoare, care a venit să confirme și să recompenseze o muncă de o viață, oferindu-mi nu doar privilegiul de a-mi continua cercetările în locurile copilăriei, ci și șansa de a revedea această parte a lumii prin ochii oamenilor care trăiesc aici și sunt sănătoși – vieți lungi, bogate și împlinite. Inspirată de toți prietenii mei care, în Italia sau în altă parte, au fost modele de longevitate fericită, această carte se adresează tuturor celor care aspiră să îmbătrânească sănătos și să trăiască mult.


Valter Longo
(nr. 1, ianuarie 2020, anul X)