Baza de date ITALIENISTICA TRADUCERI etapa 2010-1990

Semnalăm o nouă etapă privind baza de date ITALIENISTICA TRADUCERI publicată pe site-ul revistei noastre şi cuprinzând titlurile de autori italieni publicate în volum (toate genurile) în România.

Este o iniţiativă menită să ofere un instrument operativ centralizat inexistent în prezent, însă de mare utilitate atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg.

Baza de date este permanent consultabilă online şi progresiv actualizată.

După realizarea primei etape (cuprinzând titlurile publicaţiilor din 2014 - work in progress, până în 2011, anul înfiinţării revistei), urmează o altă etapă, „de proporţii”, aceea de a merge în urmă până în 1990.

Invităm editurile, traducătorii şi italieniştii să colaboreze la proiectul nostru, trimiţându-ne o listă cu traducerile din italiană în volum (toate genurile) pe care le-au publicat din 2010 înspre trecut, până în 1990, la adresa info@orizonturiculturale.roAlte baze de date create de revista noastră

În prezent pe site-ul revistei noastre pot fi consultate următoarele baze de date:


Scriitori români în italiană cuprinzând titlurile de autori români publicate în italiană din 1903 până în prezent, nu doar în Italia, ci şi în România (în ediţii bilingve). Acesteia i se adaugă secţiunea cuprinzând Scriitorii români italofoni (Scriitori migranţi), cei care locuiesc în Italia, scriind şi publicând în limba italiană.

Italienistica Studii cuprinzând titlurile de cărţi de autor, volume colective, studii în reviste, recenzii, publicate în România şi în străinătate, în cadrul tematic specific italienisticii româneşti. Am realizat şi publicat prima etapă, cu producţia anului 2011.


Noi baze de date în lucru


Istoria românilor şi a interferenţelor italo-române din Evul Mediu până în perioada contemporană, cuprinzând titlurile de cărţi apărute în Italia cu privire la istoria românilor şi la relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, din Evul Mediu până în perioada contemporană.

Studii cioraniene
, circumscrisă rubricii permanente „Spazio Cioran” din ediţia italiană a revistei şi cuprinzând titlurile cărţilor despre Cioran publicate până acum în Italia.

(nr. 9, septembrie 2014, anul IV)