









|
|
Samuel von Brukenthal şi colecția de artă italiană de la Hermannstadt Sibiu
Avem plăcerea de a vă anunța o apariție editorială care va fi prezentată în premieră la ediția din acest an a Salonului de Carte de la Torino. Duminică 12 mai, orele 12.00, la standul României, va fi lansat volumul Samuel von Brukenthal e la collezione di arte italiana in Hermannstadt Sibiu, scris de Doina Ene și publicat în limba italiană de editura Rediviva din Milano în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în cadrul colecției Culture e Civiltà,coordonată de doamna Violeta Popescu. Volumul are o prefață de Alexandru Constantin Chituţă, directorul general al Muzeului, și conține o prețioasă introducere a cercetătoarei Daniela Dâmboiu.
Doina Ene este originară din Constanta și trăiește la Bergamo din anul 1999. Este istoric și critic de artă, în urma licenței obținute la Universitatea Statală din Milano și în urma unei specializări în bunurile istorice și artistice. Ea este autoare și co-autoare de articole științifice de artă și călătorie pentru revistele „Globus” și „Mediterraneo e dintorni”. Doina este ghid turistic național autorizat, cu multă experiență, pentru Parcul Arheologic al Colosseumului din Roma, Muzeul Diocezan și Academia Carrara din Bergamo.
Cartea prezentată are ca subiect principal figura guvernatorului Transilvaniei Samuel von Brukenthal (1721-1803) și colecțiile sale, cu o atenție deosebită asupra colecției de artă italiană. Baron iluminist, cu o carieră politică de excepție la Curtea Imperială din Viena, von Brukenthal a contribuit la modernizarea orașului și a lăsat ca moștenire un patrimoniu cultural artistic de mare importanță. Guvernatorul a fost susținut și a colaborat cu împărăteasa Maria Tereza pentru reforma fiscală, urbanistică și judiciară a regiunii a cărei capitală era Sibiul (Hermannstadt).
Cercetarea complexă realizată de Doina Ene este alcătuită din șapte capitole care prezintă biografia bogată a eruditului, istoria Palatului Brukenthal, a colecțiilor sale și cum a luat naștere Muzeul. Un capitol amplu este dedicat colecției de artă italiană, care conține 220 de opere datate de la Renaștere la Manierism, până la Baroc (cele mai numeroase) și Rococo, acestea fiind expuse în cinci săli de la etajul al doilea al Palatului.
Palatul a fost construit între anii 1778-1788 și a fost conceput ca sediu administrativ al baronului, dar și ca instituție culturală, ca un „Templu al Muzelor și al Înțelepciunii”. Astăzi este sediul Muzeului Național Brukenthal, în Piața Mare, una dintre cele mai interesante clădiri în stil baroc din România. Pentru conservarea colecțiilor sale Brukenthal a adoptat o nouă formulă, cea a fideicommisso-ului, care nu a mai fost folosită până atunci în Transilvania. Mulțumită acestei formule colecțiile de artă și numismatică, biblioteca și o parte din averea lui Brukenthal nu au putut fi împărțite, ci doar transmise din generație în generație unui singur moștenitor universal, la moartea căruia vor intra în sfârșit în posesia Gimnaziului Evanghelic și Biserica Evanghelică din Sibiu. Patrimoniul lăsat de către baron la moartea sa era format din cabinetul de numismatică (circa 17.000 de monede și medalii din diferite epoci), colecția de minerale (trei săli), colecția de antichități, biblioteca impunătoare (peste 16.000 de volume), colecția de stampe și, în final, prețioasa galerie de artă (circa 1.200 de picturi).
Colecția privată a baronului von Brukenthal a fost deschisă publicului de pasionați și cărturari încă din 1790 (înainte de Luvru) și a devenit primul muzeu național din România odată cu inaugurarea din 1817, trecând astfel de la o colecție privată la un muzeu public administrat de biserica evanghelică, așa cum prevedea testamentul. Astăzi misiunea Muzeului este conservarea patrimoniului lăsat în moștenire, alături de studiu și mărirea ulterioară a colecțiilor.
Printre autorii picturilor din Galeria de Artă Brukenthal se pot menționa câțiva dintre maeștrii artei europene precum: Jan van Eyck, Hans Memling, Antonello da Messina, Tiziano Vecellio da Cadore, Lorenzo Lotto, Lucas Cranch, Pietro della Vecchia, Pieter Breughel II, David Teniars II, Philips Wouwerman, Paul Rubens și alții.
Cartea Doinei Ene este o premieră absolută în Italia în ceea ce privește figura baronului și guvernatorului Samuel von Brukenthal, personalitate complexă a timpului său, promotor al științei, al artei și al culturii în toate formele sale.

Irina Niculescu
(nr. 5, mai 2024, anul XIV)
|
|