Societatea „Dante Alighieri” la Craiova

1. Societatea Culturală Româno-Italiană „Dante Alighieri” din Craiova, Comitetul Local din Craiova al Societății Dante Alighieri, a fost constituită în data de 28 noiembrie 1992, la inițiativa profesorilor Ion Pătraşcu și Elena Pîrvu, la propunerea și prin colaborarea Consilierului de atunci al EFASCE Pordenone pentru România, Piergiorgio Zannese, în cursul unei adunări la care au participat descendenți italieni și admiratori ai limbii și ai civilizației italiene; la aceeași dată a fost luată și decizia de a adera la Societatea Dante Alighieri din Roma și de a constitui la Craiova un Comitet Local al acesteia.
Aprobarea Președenției Centrale din Roma a sosit cu scrisoarea din 3 martie 1993, semnată de dr. Giuseppe Cota, Secretarul General de atunci al Societății Dante Alighieri. Statutul de persoană juridică a fost obținut în ședința publică din 16 aprilie 1993 a Tribunalului din Craiova.
Primul președinte al Comitetului Local din Craiova al Societății Dante Alighieri a fost prof. dr. Ion Pătraşcu (02.01.1921 - 30.04.2015), președinte executiv (28 noiembrie 1992 - octombrie 1995), apoi președinte onorific (1995-2015).
Din noiembrie 1995, președintele Comitetului Local din Craiova al Societății Dante Alighieri este prof. dr. Elena Pîrvu.
Din 2003, Comitetul Local din Craiova al Societății Dante Alighieri este condus de un consiliu director format din: prof. univ. dr. Elena Pîrvu – președinte executiv; dr. Adrian Buz – vicepreședinte; prof. Aurelian Velea – secretar; economist Loredana Velea – casier.

2. Încă de la început, Comitetul Local din Craiova al Societății Dante Alighieri a stabilit ca principală activitate a sa organizarea de cursuri gratuite de limbă și cultură italiană, cu durata de 2 ani și examen final, în urma căruia se acordă certificate de frecvență, organizate după sistemul universitar, destinate elevilor și studenților care nu au posibilitatea de a studia limba italiană în alt mod sau care doresc să-și aprofundeze cunoștințele de limba italiană. În perioada octombrie 1993 – iunie 1995, cursurile au fost organizate în sediul Universității Libere din Craiova (str. Unirii nr. 1), devenit, în 1994, sediul Colegiului Sanitar „Sfântul Iosif”. Din octombrie 1995, cursurile se desfășoară în clădirea principală a Universității din Craiova (str. A. I. Cuza nr. 13). Au predat în cadrul Comitetului nostru prof. dr. Ion Pătrașcu (în perioada 1993-1995), prof. dr. Elena Pîrvu (din 1993 și în prezent), prof. Nicoleta Bicescu (în perioada 1994-1996), prof. Tatiana Priboi (în perioada 1995-1998), prof. Aurelian Velea (în perioada 1999-2013), prof. Ramona Vasile (în perioada 2000-2009). Din 21 martie 2020 cursurile sunt suspendate din cauza pandemiei COVID.
2.1. Fiecare început de an școlar este special, dar primul curs din anul școlar 1996-1997 a fost în mod deosebit special. „Surpriza acestei inaugurări festive a fost prezentarea volumului Femeia lupilor, de Pina Lupoi, în prezența autoarei, a traducătorului – prof. Romeo Magherescu, și a editorilor – prof. Nicolae Marinescu, ing. Ileana Petrescu, precum și a altor doi poeți italieni – Antonietta de Angelis del Medico și Giuseppe Pitasi. Grație acestor prezențe, sfârșitul primei zile a cursurilor de limbă și cultură italiană a alunecat, încet-încet, spre specificul unei reuniuni literare” (Sîrbu 1 octombrie 1996: 4).

3. Cursurile gratuite de limbă și cultură italiană au fost completate, în primii ani, și de câteva conferințe, organizate „de azi pe mâine”, adică profitând de prezența a diverși oaspeți italieni și români la Craiova, de disponibilitatea unor studenți de la secția de italiană și a lectorilor italieni de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, sau răspunzând invitațiilor instituțiilor și asociațiilor culturale din Craiova. În acest articol amintim următoarele conferințe: „Personalitatea și epoca lui Lorenzo de’ Medici”, ținută de studenta Nicoleta Bicescu în data de 26 februarie 1994; „Reprezentanți ai Renașterii italiene: Angelo Poliziano”, ținută de prof. Ion Pătrașcu în data de 26 martie 1994; „Reprezentanți ai Renașterii italiene: Luigi Pulci”, ținută de studenta Erika Stani în data de 23 aprilie 1994; „Receptarea operei lui Mihai Eminescu în Italia”, ținută de prof. George Lăzărescu în data de 21 mai 1994; „Despre traducerile Divinei Commedia în română”, ținută de academicianul Alexandru Balaci în data de 14 iunie 1994; „Aspecte ale școlii italiene contemporane”, ținută de prof. Sergio Chiarotto, președintele de atunci al provinciei Pordenone, și de prof. Diogene Penzi, vicepreședintele de atunci al Societății Dante Alighieri din Pordenone; „Canțoneta – manifestare a spiritualității italiene”, ținută de dr. Nicu Marinescu în data de 10 decembrie 1994; „Similitudini unioniste româno-italiene”, ținută de prof. Ion Pătrașcu în data de 25 noiembrie 1995; „Italia de Sud în viziunea a două studente din Craiova”, din data de 3 mai 1996, ținută de studentele Erika Stani și Alina Purcaru, câștigătoare a două din cele cinci burse de studiu de trei luni acordate de Clubul „Inner Wheel” și de Universitatea pentru Străini „Dante Alighieri” din Reggio Calabria pentru studenți la italiană din țările din Europa Centrală și Orientală, din Africa de Nord, din Zona Mării Mediterane și din America de Sud (cfr. Sîrbu 4-5 mai 1996: 4); „Orașe italiene. Florența”, ținută în data de 8 martie 1997 de studentul Aurelian Velea, care a frecventat, timp de o lună, cu o bursă de studiu oferită de Comitetul Local din Florența al Societății „Dante Alighieri”, cursurile de limbă italiană organizate de acest Comitet; „Orașe italiene. Roma”, ținută în data de 22 noiembrie 1997 de către studenții Ramona Vasile și Adrian Buz, care au frecventat timp de o lună, cu burse de studiu oferite de Sediul Central al Societății „Dante Alighieri”, cursurile de limba italiană organizate de Comitetul Local din Roma; „Rolul lui Camillo Cavour în formarea Italiei moderne”, ținută în data de 21 noiembrie 1998 de prof. Renata Sperandio, atunci lector de limba italiană la Facultatea de Litere a Universității din Craiova.
3.1. În ce privește acțiunile organizate în colaborare cu asociații culturale din Craiova, în acest articol amintim reuniunea tematică „Eminescu sau despre absolut”, din 14 ianuarie 1995, organizată în colaborare cu Societatea „Prietenii Științei – Gheorghe Țițeica”. Au prezentat comunicări: prof. Ion Pătrașcu („O coincidență tematică Eminescu – Petrarca, nesemnalată”), prof. Cezar Avramescu („L-am întâlnit pe Eminescu la Florența”), studenta Ariana Bălașa („Veneția lui Eminescu”). Prezentă la activitate, prof. Elena Oancea (de la Facultatea de Drept a Universității din Craiova), atunci asistent universitar, declara: „Am ajuns din întâmplare la această extraordinară manifestare. Discuțiile despre opera eminesciană, finețea precizărilor făcute de persoane de cultură avizate, m-au impresionat. A fost o evadare din cotidianul agitat în sfera spiritualității care m-a marcat, cel puțin pentru viitorul apropiat” (Tătăranu 17 ianuarie 1995: 2; cfr. și Dumitru 17 ianuarie 1995: 2).
3.2. În ce privește acțiunile organizate în colaborare cu instituțiile culturale din Craiova, amintim o activitate organizată de Inspectoratul pentru Cultură al Județului Dolj și Societatea Culturală Româno-Italiană „Dante Alighieri” din Craiova. Este vorba de activitatea „Valori spirituale feminine”, organizată în data de 6 mai 1995, la sediul Inspectoratului pentru Cultură: au prezentat comunicări prof. Ion Pătrașcu („Maria și Lucilla Chițu, italieniste craiovene”), prof Elena Pîrvu („O laureată a premiului Nobel: Grazia Deledda”) și prof. Georgeta Domozină („Din lirica feminină italiană: Antoanietta dell’Arte”). Corul de copii „Cantabile” al Liceului de Artă din Craiova, condus de prof. Eugenia Manole, a interpretat fragmente de muzică italiană.
3.3. Poate cea mai importantă activitate culturală la care a colaborat Societatea Culturală Româno-Italiană „Dante Alighieri” din Craiova în primii săi ani de activitate a fost expoziția Pier Paolo Pasolini, poet, scriitor și artist, organizată în perioada 5-10 aprilie 1995, în Sala Brâncuși a Muzeului de Artă din Craiova, grație colaborării dintre Provincia Pordenone, Cinemazero Pordenone, EFASCE Pordenone, EFASCE Craiova, Consiliul Județean Dolj, Societatea „Prietenii Științei – Gheorghe Țițeica”, Comitetul Local Craiova al Societății Dante Alighieri și Muzeul de Artă din Craiova.
Expoziția a fost inaugurată în prezența lui Tudor Rădulescu, Președintele de atunci al Consiliului Județean Dolj, Sergio Chiarotto, Președintele de atunci al Provinciei Pordenone, Nicolae Marinescu, Vicepreședintele de atunci al Consiliului Județean Dolj și Președintele Societății „Prietenii Științei – Gheorghe Țițeica”, Piergiorgio Zannese, Asesor al Provinciei Pordenone și delegat al EFASCE Pordenone pentru România, Paul Rezeanu, Directorul de atunci al Muzeului de Artă din Craiova, Pietro Di Bernardo, Președintele de atunci al EFASCE Craiova, Ion Pătrașcu, Președintele de atunci al Societății Culturale Româno-Italiene „Dante Alighieri” din Craiova, Comitetul Local din Craiova al Societății Dante Alighieri. Au prezentat comunicări Nico Naldini („Pasolini: pasiune și ideologie”), Maurizio Solidoro („Accattone: primul film al lui Pasolini”). În respectiva ocazie a fost prezentat și volumul bilingv, friulano-român, Pier Paolo Pasolini, Selecție din prima parte (Cea mai bună tinerețe) a volumului Noua tinerețe / Selezione dalla prima parte (La meglio gioventù) del volume La nuova gioventù, în traducerea prof. Elena Pîrvu, „tipărit prin mijloace proprii de Provincia Pordenone în luna aprilie 1995, cu ocazia expoziției despre Pier Paolo Pasolini, organizată la Craiova (România) (traducerea noastră)”, cum scrie pe ultima pagină a volumului.

4. Un moment de orgoliu pentru Comitetul Local din Craiova al Societății Dante Alighieri îl constituie concursul „Pentru o poezie inedită în limba italiană, pe o temă liberă”, promovat la începutul anului 1998 de Comitetul Local din Parma al Societății Dante Alighieri și adresat Comitetelor europene. La acest concurs a participat și un membru al societății noastre, Daniel-Ionuț Dumitru, atunci student în anul al III-lea la secția istorie-italiană, cu poezia Visul copacilor / Il sogno degli alberi, care s-a clasificat pe locul al III-lea din circa 40 de participanți (Concorso europeo..., 25 maggio 1998: 8; cfr. și Sîrbu 21-22 martie 1998: 3). Cei trei câștigători au primit „Un sfârșit de săptămână la Parma”, cu ocazia premierii, care a avut loc în data de 30 mai 1998, în sala de festivități a Primăriei din Parma.

5. În 2006, Comitetul Local din Craiova al Societății Dante Alighieri avea „de câțiva ani un programa anual: cursuri gratuite de limbă și cultură italiană, cu durata de doi ani și examen final, în urma căruia se acordă certificatele de frecvență [...]; călătorii video în Italia; sărbătorirea «Săptămânii Limbii Italiene în Lume», cu conferințe despre semnificația evenimentului și pe tema acestuia; concursul anual de traducere în limba italiană a unei poezii de Mihai Eminescu, poetul național al României, rezervat studenților de la secția de limba și literatura italiană a Facultății de Litere a Universității din Craiova; reuniunea tematică anuală «Creatori ai culturii italiene», cu comunicări din partea cadrelor didactice universitare și a studenților; festivitatea de la sfârșitul anului academic, cu conferințe prezentate de lectorii de limba italiană de la Secția de Limba și Literatura Italiană a Facultății de Litere a Universității din Craiova și înmânarea certificatelor școlare” (Pîrvu 2006: 349).
5.1. Din 26 octombrie 2002, „călătoriile video în Italia” au cadență lunară și sunt organizate în cursul fiecărui an academic, după un program anunțat la sfârșitul lunii septembrie a fiecărui an. De exemplu, în anul academic 2002-2003 au fost organizate următoarele călătorii video: Roma (26.10.2002), Florența (30.11.2002), Ferrara (14.12.2002), Umbria (25.01.2003), Valle d’Aosta (22.02.2003), Sardegna (29.03.2003), „Italia infinită. Munții” (19.04.2003), „Italia infinită. Apele” (17.05.2003). Și această activitate, pe moment, e suspendată din cauza pandemiei COVID, pentru că învățământul universitar se desfășoară online.
5.2. Concursul anual de traducere în limba italiană a unei poezii de Mihai Eminescu, organizat în colaborare cu secția de Limba și Literatura Italiană a Facultății de Litere a Universității din Craiova, cu titlul „Sub semnul Luceafărului eternității noastre”, pentru amintirea zilei de naștere a poetului național al României, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), s-a adresat inițial studenților de la secția de Limba și Literatura Italiană a Facultății de Litere a Universității din Craiova și elevilor de liceu, dat fiind că atunci limba italiană se studia și în câteva școli și câteva licee din Craiova. Pentru prima ediție a concursului, organizată în perioada 15 decembrie 1999 – 15 ianuarie 2000, am ales poezia O, rămâi (‘O, rimani’). Câștigătorii premiului I au fost: Vasile Ramona și Verde Mihaela, studente la secția franceză-italiană a Facultății de Litere a Universității din Craiova, pentru secțiunea studenți, și Laura Vizintini și Oana-Andreea Sâmbrian, de la Liceul „Elena Cuza”, pentru secțiunea elevi de liceu.
Începând cu ediția a III-a, concursul s-a adresat doar studenților. Ultima ediție a concursului, a XIV-a, s-a desfășurat în perioada 15 decembrie 2012 – 15 ianuarie 2013 și a avut 10 participanți. A fost aleasă poezia Somnoroase păsărele (‘Sonnolenti passerotti’). Câștigătoarea premiului I a fost Andreea Mihaela Neaţă, studentă la secția engleză-italiană.
La toate edițiile concursului, câștigătorii premiilor I, II și III au primit diplome, albume dăruite de Președenția Centrală din Roma a Societății Dante Alighieri și cărți scrise sau traduse de cadrele didactice de la secția de Limba și Literatura Italiană a Facultății de Litere a Universității din Craiova. Juriul celor XIV ediții ale concursului a fost format din profesorii: George Popescu (președinte), Elena Pîrvu, Renata Sperandio (decembrie 1999 – ianuarie 2001) și Giuseppe Mosciatti (decembrie 2002 – ianuarie 2013).
5.3. Prima ediție a reuniunii tematice anuale „Creatori ai culturii italiene” a fost organizată în data de 7 martie 1998. La această ediție au prezentat comunicări următorii studenți de la secția de limba și literatura italiană: Corina Lazarciuc („Girolamo Savonarola sau predicatorul Apocalipsei”), Floriana Popescu („Gian Lorenzo Bernini, culme a posibilului și a imaginarului”), Cosmin Dumitrescu („Pietro Trapassi Metastasio sau a reflecta despre geniu într-o capodoperă”), Miruna Stănescu („Giacomo Casanova, călător, aventurier, scriitor epic”), Liana Paţa („Moderatorul torinez, Massimo d’Azeglio”) și Carmen Postelnicu („Giacomo Leopardi, un nume sinonim cu eternitatea”).
În data de 20 martie 2021 am organizat ediția a XX-a a reuniunii tematice „Creatori ai culturii italiene”, de data aceasta online, în colaborare cu secția de Limba și Literatura Italiană a Facultății de Litere a Universității din Craiova și cu câteva instituții preuniversitare din județele Dolj și Olt. Au prezentat comunicări: conf. univ. dr. Nicoleta Călina și studentul Beniamin Ghiță (anul I, secția engleză-italiană) – despre Dante Alighieri (700 de ani de la moarte); prof. Paula Mladin, Școala Gimnazială Coțofenii din Dos, și prof. Iulia Mănăchescu, Colegiul Național „Ioniţă Asan” din Caracal – despre Grazia Deledda (150 de ani de la naștere); traducătoarea Carla Manuela Buică – despre Leonardo Sciascia (100 de ani de la naștere); prof. Raluca Velişcu Gavrilescu, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, și traducătoarea Claudia Vulpan – despre Andrea Zanzotto (100 de ani de la naștere); prof. Alexandra Olariu, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” – despre Antonio Canova (200 de ani de la moarte).
A doua parte a activității a constat într-un moment poetic dedicat lui Dante Alighieri. Au recitat din Divina Commedia și din Vita nuova studentele Larisa Ulmeanu (anul II, secția franceză-italiană), Cristiana-Nicoleta Tămbălău (anul III, secția română-italiană) și Laura Mită Vlad (anul II ID, secția română-italiană) și elevii Bocai Mihăiță Nicușor (clasa a XI-a E) și Cîrciumaru Andreas Constantin (clasa a X-a G) de la Colegiul Național „Ioniţă Asan” din Caracal.
În finalul întâlnirii au fost prezentate volumele: Elena Pîrvu (a cura di), Lingua e letteratura italiana nel presente e nella storia. Atti del X Convegno internazionale di italianistica dell’Università di Craiova, 14-15 settembre 2018, Firenze, Franco Cesati Editore, 2020 (au prezentat editoarea volumului și lect. univ. dr. Ramona Lazea), și Valentina Di Cesare, În anul în care Bartolo a decis să moară (‘L’anno che Bartolo decise di morire’, traducere de Carmen Teodora Făgeţeanu, prefață de Gabriel Nedelea, postfață de Elena Pîrvu), Editura AIUS, Craiova, 2020 (au prezentat traducătoarea și studentul Felix Radulian, anul I, secția engleză-italiană).
5.4. „Săptămâna Limbii Italiene în Lume” am organizat-o pentru prima dată în săptămâna 23-29 octombrie 2005, când în lume se organiza a V-a ediție. Activitățile au fost organizate în colaborare cu Facultatea de Litere a Universității din Craiova, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Asociația Română a Profesorilor de Limba și Literatura Franceză și Alliance Française din Craiova. Programul a cuprins: manifestarea din data de 26 octombrie 2005, găzduită de Biblioteca Județeană, la care au luat parte: Elena Pîrvu, Șefa Catedrei de Limbi Moderne a Facultății de Litere și Președinte Executiv al Comitetului Local din Craiova al Societății Dante Alighieri, care a vorbit despre „Semnificația sărbătoririi Săptămânii Limbii Italiene”; Maria Tronea, vicepreședinte al Asociației Române de Limba și Literatura Franceză, care a prezentat comunicarea „De la opera literară la film”; conf. univ. dr. George Popescu, care a vorbit despre „Literatura italiană contemporană în context european”, apoi au fost prezentate filmele: Il Decameron (în data de 24 octombrie, în localul Bibliotecii Județene); Il Gattopardo (în data de 25 octombrie, în Lectoratul Italian al Universității din Craiova); La vita è bella (în data de 26 octombrie, în localul Bibliotecii Județene); Pinocchio (în data de 27 octombrie, în localul Bibliotecii Județene, și în data de 29 octombrie, la sediul Alliance Française din Craiova); Il piccolo diavolo (în data de 28 octombrie, în Lectoratul Italian al Universității din Craiova).
5.4.1. Nu putem să nu menționăm a X-a ediție a Săptămânii Limbii Italiene (18-23 octombrie, cu tema „O limbă drept prietenă: italiana noastră și a celorlalți”), pentru care, în colaborare cu Facultatea de Litere a Universității din Craiova și cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, am organizat următoarele două activități:
• marți,19 octombrie 2010, ora 12,30, la Biblioteca Județeană, vernisajul expoziției de carte italiană de știință, realizată de Irina Vrusie și Daniela Popescu, la care au participat numeroși membri ai Comitetului Local din Craiova al Societății Dante Alighieri și oaspeții prezenți la simpozionul internațional „Limba și literatura italiană în Europa”, organizat la Craiova în perioada 18-19 octombrie 2010;
• ziua de studiu „O limbă drept prietenă: italiana noastră și a celorlalți” la care au prezentat comunicări studenți și foști studenți care au susținut lucrarea de diplomă la limba sau la literatura italiană, elevi și foști elevi și membri ai Comitetului nostru Local: prof. Aurelian Velea (Italia. Regiuni și dialecte), trad. Dana Claudia Bulătan (Evoluția limbii italiene din Cinquecento până în zilele noastre), trad. Silvia-Lorena Spiridon (Dialectele italiene septentrionale), studentele Irina Pătraşcu și Cristiana Pătraşcu (Varietatea limbii italiene contemporane), prof. Flavia Ramona Panduru (Greșind, înveți), prof. Ramona Vasile (De la figura profesorului în clasa tradițională la aceea a tutorului în clasa care colaborează), trad. Adina Gaciu (Evoluția pronumelui personal subiect din latină în italiană), studenta Denisa Ropotin (Categoria genului în italiană), prof. Alexandra Ciobanu (Formarea femininului în italiană), trad. Andreea Simona Mirea (Diateza pasivă în italiană), studenta Bianca Cristina Sandu (Folosirea perfectului compus în italiană), prof. Iulia Mănăchescu (Gerunziul în italiană și română), studenta Gabriela Paciu (Imperativul în italiană și română), studenta Lucia Mihaela Ciucă (Perifrazele infinitivale în italiană), studentul Valentin Ciurea (Perifrazele gerundivale în italiană), studenta Narcisa Constantinescu (Construcțiile factitive în italiană), traducătoarea Silvia Donatela Stuparu (Evoluția pronumelor clitice din latină în italiană), studenta Elena Camelia Mucică (Pronumele clitice în italiană și română), studenta Monica Măcărău (Locuțiunele prepoziționale în italiană), studenta Ştefania Andreea Derveşteanu (Folosirea prepoziției da în italiană), studentul Andrei Spătaru (Folosirea prepoziției a în romanul Novecento de Alessandro Baricco), studenta Alexandra Ciocionică (Folosirea prepoziției di în romanul Novecento de Alessandro Baricco), prof. Irina Bîrsanu Lupu (Michelangelo Buonarroti, poet), trad. Mihaela Veronica Ezaru (Giacomo Leopardi, între clasicism și romantism).
Ziua de studiu s-a concretizat în volumul Elena Pîrvu (a cura di), Una lingua per amica: l’italiano nostro e degli altri. Atti della Giornata di studio per studenti ed ex studenti laureati in italiano del 21 ottobre 2010, Editura Universitaria, Craiova, 2011, dedicat de editoare și de autori sărbătoririi celor 150 de ani de Unire a Italiei (1861-2011) (cfr. p. 7 din volum).
5.4.2. Dorim să amintim și activitățile organizate online, pe platforma google meet, în perioada 18-23 octombrie 2021, cu ocazia celei de a XXI-a ediții a Săptămânii Limbii Italiene (cu tema „Dante, l’italiano /Dante, italianul), în colaborare cu Secția de Limba și Literatura Italiană a Facultății de Litere a Universității din Craiova și cu unele instituții preuniversitare din județele Dolj și Olt.
În acest cadru, au fost organizate următoarele activități (cfr. Bulugean 18 octombrie 2021: 2):
• Luni, 19.10.2021, ora 9.30: interpretarea cântului XXVI (Ulise) din Infernul, de către studenții anului II română / engleză-italiană ai Facultății de Litere a Universității din Craiova, cu o introducere a lect. univ. dr. Ramona Lazea.
• Miercuri, 20.10.2021, ora 10.00: interpretarea cântului XXVI (Ulise) din Infernul, de către studenții anului III română / franceză / engleză-italiană ai Facultății de Litere a Universității din Craiova, cu o introducere a conf. univ. dr. Nicoleta Călina.
• Vineri, 22.10.2021, ora 12.00: masa rotundă „Actualitatea lui Dante”, la care au participat: prof. univ. dr. Elena Pîrvu, conf. univ. dr. Nicoleta Călina, lect. univ. dr. Ramona Lazea; prof. Carmen Teodora Făgeţeanu, Liceul Teologic Adventist din Craiova; prof. Iulia Mănăchescu și prof. Maria Minodora Vlad, Colegiul Național „Ioniţă Asan” din Caracal; prof. Paula Mladin, Liceul Tehnologic „C. D. Nenițescu” din Craiova, traducătorii Carla Manuela Buică, Claudia Vulpan, Lorena Spiridon și Rareș Dinu.

6. Apropiindu-ne de finalul articolului nostru, este obligatoriu să prezentăm în câteva cuvinte activitatea anuală de la sfârșitul anului academic, pe care o organizăm din 1995, în primii ani cu conferințe ținute de lectorii de limba italiană de la Secția de Limba și Literatura Italiană a Facultății de Litere a Universității din Craiova. Până în anul 2015, activitatea a fost dedicată Sărbătorii Naționale a Republicii Italia. Pentru această activitate a Societății Dante Alighieri din Craiova amintim mai întâi conferința „Plăcerea de a-l citi pe Dante”, din 30 mai 1998, a prof. Renata Sperandio, atunci lector de limba italiană la Facultatea de Litere a Universității din Craiova. Prezentă la conferință, ziarista Aurelia Sîrbu scrie: „Înfățișându-l pe Dante cu toate acele detalii și circumstanțe care atrag atenția și interesul auditoriului, prof. Renata Sperandio ne-a convins că un autor, în viață sau nu, trebuie prezentat ca și cum ar trăi, nu cu date și cifre seci.” (Sîrbu 3 iunie 1999: 8).
Amintim cu multă plăcere și activitatea din data de 27 mai 2001, în timpul căreia prof. Giuseppe Mosciatti, atunci lector de limba italiană la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, a prezentat conferința „Itinerarii italiene”. Prezentă la conferință, aceeași ziaristă Aurelia Sîrbu scrie: „Nimeni nu bănuia, însă, la ce spectacol urma să asiste, când Giuseppe Mosciatti și-a anunțat auditoriul că va face o excursie prin Italia din perspectiva unei agenții turistice [...] într-o manieră inegalabil de spumoasă, atrăgătoare și amuzantă, Giuseppe Mosciatti și-a ghidat cursanții prin toată Italia, dar succesiv printr-o Italie a culturilor prelatine, apoi latino-romane, ajungând în zonele Magnei Grecia (Calabria și Sicilia), trecând de la arta paleocreștină și bizantină la cea gotică (Milano, Ferrara și Veneția), dar neomițând aspecte lingvistice, literare sau folclorice actuale.” (Sîrbu 29 maggio 2001: 4).
6.1. Din 2016, ca răspuns la inițiativa Sediului Central al Societății Dante Alighieri, activitatea anuală de la sfârșitul anului academic se desfășoară sub genericul „Giornata della Dante” și este dedicată Sărbătorii Naționale a Republicii Italia și datei de 29 mai, data convențională a zilei de naștere a Poetului Suprem. Pentru această etapă amintim „Giornata della Dante / Ziua Societăţii Dante Alighieri” din 27 mai 2017. Cu această ocazie am organizat o masă rotundă în cadrul căreia au prezentat comunicări: prof. Aurelian Velea, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București (Ce reprezintă ziua de 2 Iunie pentru italieni); prof. Carmen Teodora Făgeţeanu, Liceul Teologic Adventist din Craiova (Concepte filozofice în Infernul lui Dante); prof. Alexandra Olariu, Școala Gimnazială Leşile, Şimnicu de Sus (Arhitectura Purgatoriului dantesc); studenta Simina Alexandra Socolescu (anul II, secția engleză-italiană: Arhitectura Paradisului dantesc); studenta Ana-Maria Lorena Tudor (anul II, secția engleză-italiană: Aspecte ale receptării lui Dante Alighieri în România).
6.2. Cum deja am spus, din data de 21 martie 2020, cursurile Societății „Dante Alighieri” din Craiova sunt suspendate din cauza pandemiei COVID. De aceea, încheiem articolul nostru amintind „Giornata della Dante / Ziua Societăţii Dante Alighieri”, organizată în data de 28 mai 2021, în ciuda suspendării cursurilor noastre gratuite de limbă și cultură italiană.
Prima parte a activității a constat într-o masă rotundă la care au participat: prof. univ. dr. Elena Pîrvu, conf. univ. dr. Nicoleta Călina și lect. univ. dr. Ramona Lazea, de la Secția de Limba și Literatura Italiană a Facultății de Litere a Universității din Craiova; prof. Carmen Teodora Făgeţeanu, Liceul Teologic Adventist din Craiova; prof. Iulia Mănăchescu,Colegiul Național “Ioniţă Asan” din Caracal; prof. Alexandra Olariu, Colegiul Tehnic “Constantin Brâncuși”; prof. Paula Mladin, Școala Gimnazială Coțofenii din Dos, prof. Raluca Velişcu Gavrilescu, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova, și traducătorii Claudia Vulpan, Carla Manuela Buică și Rareş Dinu.
A doua parte a activității a constat într-un moment poetic. Au recitat fragmente din Divina Commedia și din Vita nuova studenții: Felix Radulian (anul I, secția engleză-italiană), Gabriela Corina Gugu (anul II, secția română-italiană), Iulian-Silviu Burtan (anul II, secția franceză-italiană), Cristiana-Nicoleta Tămbălău (anul III, secția română-italiană) și Alexandru Besnea (anul III, secția franceză-italiană) și elevii: Naomi Sîrbu, Samuel Rareș Delcea (clasa a XI-a), Phillipe Păcescu (clasa a VIII-a), Filip Dulgheru (clasa a XII-a), de la Liceul Teologic Adventist din Craiova, și Bocai Mihăiță Nicușor (clasa a XI-a E) și Cîrciumaru Andreas Constantin (clasa a X-a G), de la Colegiul Național „Ioniţă Asan” din Caracal.


Elena Pîrvu
Universitatea din Craiova
(nr. 11, noiembrie 2023, anul XIII)


BIBLIOGRAFIE

***, „A Craiova in Romania costituito il Comitato della Dante Alighieri”, în Il Popolo di Pordenone, domenica, 6 febbraio 1994, p. 15.
***, „Concorso europeo. La Dante Alighieri premia tre giovani”, în Gazzetta di Parma, lunedì, 25 maggio 1998, p. 8.
Bossun, Darda, „În peisajul craiovean «Dante Alighieri» – o societate culturală seculară”, în Gazeta de Sud, vineri, 20 octombrie 1995, p. 6.
Bossun, Darda, „Italia de Sud în viziunea a două studente din Craiova”, în Gazeta de Sud, vineri, 3 mai 1996, p. 2.
Bratu, Magda, „Creatori ai culturii italiene”, în Cuvântul libertății, sâmbătă-duminică, 22-23 martie 2008, p. 9.
Bratu, Magda, „Săptămâna limbii italiene”, în Cuvântul libertății, marți, 1 noiembrie 2005, p. 4.
Bratu, Magda, „Săptămâna limbii italiene”, în Cuvântul libertății, marți, 28 octombrie 2008, p. 7.
Bratu, Magda, „Ziua Societății «Dante Alighieri»”, în Cuvântul libertății, sâmbătă-duminică, 27-28 mai 2019, p. 9.
Bulugean, Marga, „Săptămâna limbii italiene în lume”, în Cuvântul libertății, luni, 18 octombrie 2021, p. 2.
Bulugean, Marga, Cea de a XX-a ediție a sesiunii “Creatori ai culturii italiene” (https://cvlpress.ro/19.03.2021/cea-de-a-xx-a-editie-a-sesiunii-creatori ai culturii italiene/), (consultat în data de 19 martie 2021).
Bulugean, Marga, Masă rotundă – Anul DANTE 700 (https://cvlpress.ro/28.05.2021/masa-rotunda-anul-dante-700/), (consultat în data de 28 mai 2021).
Conti, Pierpaolo, „Comitato al microscopio. Tornano a Craiova i «Creatori della cultura italiana»”, în Pagine della Dante, ottobre-dicembre 2006, pp. 84-85.
Dumitru, Anamaria, „Eminescu sau despre absolut”, în Cuvântul libertății, marți, 17 ianuarie 1995, p. 2.
Miu, Florea, „Popas cu... «Dante Alighieri»”, în Cuvântul libertății, luni, 26 septembrie 1993, p. 3.
Pîrvu, Elena, „L’italiano va forte: la tradizione storica rinnovata dall’economia”, în Il mondo in Italiano. Società Dante Alighieri. Annuario 2006, Roma, 2006, pp. 343-351.
Ristea, Luminița, „Societatea Culturală«Dante Alighieri» Craiova. Deschiderea cursurilor de limba și cultura italiană”, în Cuvântul libertății, luni, 5 octombrie 1998, p. 1-2.
Sîrbu, Aurelia, „Italia de Sud în imaginea românilor”, în Cuvântul libertății, sâmbătă-duminică, 4-5 mai 1996, p. 4.
Sîrbu, Aurelia, „«Dante Alighieri» – din nou la drum”, în Cuvântul libertății, marți, 1 octombrie 1996, p. 4.
Sîrbu, Aurelia, „Călătorii imaginare pe harta Italiei”, în Cuvântul libertății, marți, 29 mai 2001, p. 4.
Sîrbu, Aurelia, „Creatori ai culturii italiene”, în Cuvântul libertății, sâmbătă-duminică, 14-15 martie 1998, p. 8.
Sîrbu, Aurelia, „Creatori ai culturii italiene”, în Cuvântul libertății, marți, 20 martie 2001, p. 4.
Sîrbu, Aurelia, „De Ziua Italiei. Plăcerea de a-l citi pe Dante”, în Cuvântul libertății, joi, 3 iunie 1999, p. 8.
Sîrbu, Aurelia, „Societatea «Dante Alighieri» Craiova – șase ani de existență”, în Cuvântul libertății, marți, 8 septembrie 1998, p. 1-2.
Sîrbu, Aurelia, „Societatea Culturală «Dante Alighieri» promotoare a limbii și culturii italiene”, în Cuvântul libertății, joi, 4 octombrie 1995, p. 3.
Sîrbu, Aurelia, „Sub semnul Luceafărului nemuririi noastre”, în Cuvântul libertății, luni, 19 ianuarie 1998, p. 4.
Tătăranu, Liana, „Eminescu sau despre absolut”, în Opinia, marți, 17 ianuarie 1995, p. 2.