









|
|
Liberale Netto, un italo-român uitat
Între anii l936-l945, Liberale Netto a fost o prezență activă în domeniul italienisticii la Facultatea de Litere a Universității ieșene.
Născut în comuna Domnești, județul Putna, la 6 aprilie 1901, din tată italian, Mattia Netto, și mamă româncă, Sofia Enache, Liberale Netto își face studiile elementare, gimnaziale și universitare în România (ultimele la Universitatea din Iași). În 1948 și-a luat licența în Litere și Filosofie și la Universitatea din Florența, specialitatea Limba și literatura italiană, cu o teză privind L’influenza italiana sul Rinascimento letterario romeno/ Influența italiană asupra Renașterii literare românești.
Revenit în România, a început să desfășoare o bogată activitate pe lângă Institutul de cultură italiană, filiala din Iași, unde, printre altele, a ținut lecții de italiană. Imediat după, a colaborat și cu Facultatea de Litere a Universității Mihăilene în calitate de asistent al profesorului Ermenegildo Lambertenghi. Ca asistent și mai apoi conferențiar, a elaborat mai multe cursuri teoretice de literatură italiană: Le origini. Duecento e Trecento / Originile. Sec. XIII și XIV; Corso del movimento rinascimentale italiano / Cursul mișcării renascentiste italiene; Corso della letteratura dell’Ottocento / Cursul literaturii secolului al XIX-lea și a condus, de asemenea, seminariile aferente.
Pe lângă activitatea didactică, a manifestat un interes viu pentru cercetarea științifică, publicând în diferite reviste academice și edituri – manuale, studii și cărți de reală importanță pentru acele vremuri. Este de amintit, în primul rând, manualul său: Istituzioni di commercio e corrispondenza commerciale italiana (ad uso degli Istituti d’insegnamento commerciale) / Instituții de comerț și corespondența comercială italiană (pentru uzul școlilor comerciale), Iași, Țerek, 1942, 144 p. – ca pe un real instrument de lucru, atât pentru profesori, cât, mai ales, pentru elevii care studiau în școlile cu atare profil. Rămâne ca un merit aparte faptul că, pentru a înlesni elevilor înțelegerea anumitor termeni specifici care apar pe parcursul celor zece capitole ale materialului tratat, autorul a întocmit un Piccolo vocabolario commerciale / Mic vocabular comercial. În mod cert, acest manual al lui Liberale Netto a atras atenția și interesul economiștilor acelui moment istoric.
Dintre studiile sale apărute în reviste culturale, ne-a atras atenția în mod deosebit cel intitulat Spiritul italian prin veacuri („Însemnări ieșene”, 1938, 20 p.). Scrisă în limba română pentru a putea fi citit de majoritatea intelectualilor din țara noastră, lucrarea aceasta a lui Liberale Netto este o reală sinteză a celor mai importante momente în care spiritul italian creator, manifestându-se plenar, a deținut primul loc în viața, în cultura europeană. Într-un stil mai degrabă poetic, este pusă în lumină – prin evocarea personalităților: San Francesco d’Assisi, Dante, Petrarca, Boccaccio, Michelangelo, Ariosto – intelecția inovatoare italiană până la Contrareforma lui Luter care „i-a frânt aripile”, după cum se exprimă autorul.
Am reținut, din paginile acestui eseu, referirile foarte interesante ale autorului cu privire la cultura română. Când, spre exemplu, subliniază aspecte profund omenești din Decameronul lui Boccaccio, el afirmă: „din întreaga literatură universală, poate că numai moldoveanul Ion Creangă îi poate sta alături”. De asemenea, în încheierea eseului, revenind la spiritul italian inovator în Europa, subliniază că acesta a avut ecou și în România: „în pictura bizantină cu influențe italienești, precum și în apariția unui spirit critic și a unei noi materii poetice cu Ion Heliade Rădulescu și Gheorghe Asachi”.
În fine, trebuie să amintim, ca pe o contribuție relevantă a lui Liberale Netto, a sa Istoria literaturii italiene, Casa Școalelor, 1943, 212 p. Scrisă în limba română, această operă tratează literatura italiană de la origini până la Torquato Tasso. Întreg materialul este structurat pe secole, analizele operelor împreună cu textele critice formând o unitate indisolubilă. Prevăzută cu o Bibliografie bogată, cu Indice de nume și cu douăzeci și șase de Ilustrații, cartea respectivă a reprezentat la momentul publicării un eveniment cultural.
După cum rezultă din documentele Universității, păstrate în Arhivele Statului din Iași, Liberale Netto s-a bucurat de aprecierea și stima corpului profesoral al Literelor ieșene.
Eleonora Cărcăleanu
(nr. 3, martie 2025, anul XV)
|
|